Promena stepena prenosa

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Re: Одг: Koliko troši?

Post od noob »

edit by mod: prebačeno iz topica "Koliko troši"
Destiny napisao: Prosecna od 6.8 je nova, uprosecena za sad vec 1200km. Bilo je 7.1 za 1000km, sad je 6.8 za 1200, sto ce reci da je na otvorenom znacajno manje trosio.

Mislim da je kod mene u pitanju neprecizan bord zbog kratkih relacija + gorivo sipam na Luk Oilu jerbo nemam Mol u blizini (tacnije nema ni jedan sa "ove" strane) + leto je, klima je non stop ukljucena
Ovo leži zec, nisi resetovala bord pc pre puta, to ti je potrošnja za 1200km, nije ni mogao mnogo da spusti potrošnju jer je predhodna bila baš velika. Resetuj sada bord na 0km i prati potrošnju sa ovim stilom vožnje koji si opisala. Kod mene 1.4hdi po novčaniku a ne po bordu troši 5,6l u gradu.

Destiny napisao:i nikako ne izguram na 3000 da bi spustila na 2000 da promenim brzinu, vidis to mi nikad ne bi ni palo na pamet kao opcija :)
Ako hoćeš brže da ubrzavaš na uzbrdici ili malo da žišneš u obrtaje da uhvatiš zalet... i da vratiš u niži stepen prenosa evo ti primer, dođeš do 3k obrtaja npr. u 3 brzini i hoćeš u niži stepen prenosa u 2 brzinu, pritisneš kvačilo i veoma malo kočnicu pritisni tj. čisto koliko da je pipneš (da bi spustila obrtaje i lakše će primiti brzinu, onda nema ni cimanja ni rmmm).
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Koliko troši?

Post od Xepoj87 »

noob,zasto bi na 3.000 obrtaja saltala u nizu brzinu ? Ona hoce na 3.000 obrtaja da prebaci u visu da bi vozila na oko 2.000...
I kakva te kocnica spopala na uzbrdici?
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
noob
Reactions:

Post od noob »

Primer je ako iz višeg stepena prenosa npr. 4000 ili 3000 ili 2500 obrtaja hoće u niži stepen prenosa... (zašto? zašto ti nemaš šiber i zavesu na zadnjoj klupi? :mrgreen: ), nisam rekao da koči već bukvalno samo da je jedva pipne što je dovoljno da spusti obrtaje.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa nek na uzbrdici saceka par sekundi ili mozda cak i jednu sekundu i dobice to sto ti kazes sa kocnicom. Ili jednostavno nek ne dize na 3000 obrtaja, nego manje, tamo gde ce je kocnica postaviti.
Koliko tebi traju kocnice? :D
Korisnikov avatar
noob
Reactions:

Post od noob »

Paradoks pitanje: Koliko tebi traje motor ili menjač? :D

Nemoj sad da izvrćete i nakarado tumačite, dao sam primer kako se iz višeg stepena prebacuje u niži stepen prenosa, nisam rekao da stalno vozi na 3000 obrtaja pod nožnom i ručnom majku mu.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Meni samo nije jasno zasto bi prebacivala na 3.000 obrtaja na uzbrdici u nizu brzinu?
Nista drugo...
A jos i da koci da bi ubacila u manju brzinu...
Nema mi nista apsolutno nikakve logike,ali kako god... :pardon:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pda, ako bi ubacivala u nizu brzinu na uzbrdici to bi moglo da bude iz ova dva razloga:
1. Ide prebrzo u 4oj, hoce da vrati u 3cu i vozi 40. Ok, dovoljno je da pusti gas, na uzbrdici ce auto brze usporiti nego na ravnom, obrtaji padaju, ubacuje u 3cu i nastavlja da vozi.
2. Ide presporo, ovo se kosi sa pocetnim parametrima, jer je obrtaljka na 3000 obrtaja. Svaki auto bi bez obzira na brzinu pri tim obrtajima treba da pocne ubrzavati, a da se ne gusi i da postoji potreba za ubrzanjem.
Evo potencijalni treci
3. Da ide prilicno brzo uzbrdo, 6om oko 190, pa hoce da uspori, e onda ima smisla kocnica, jer ko ce cekati gravitaciju da usporava sa 190, mada zavisi i od uzbrdice :D
:D
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Možda ima v12 motor od 9,000 kubika i sasvim mu je opušteno da prebaci u višu brzinu uzbrdo.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

noob napisao:
Destiny napisao:i nikako ne izguram na 3000 da bi spustila na 2000 da promenim brzinu, vidis to mi nikad ne bi ni palo na pamet kao opcija :)
Ako hoćeš brže da ubrzavaš na uzbrdici ili malo da žišneš u obrtaje da uhvatiš zalet... i da vratiš u niži stepen prenosa evo ti primer, dođeš do 3k obrtaja npr. u 3 brzini i hoćeš u niži stepen prenosa u 2 brzinu, pritisneš kvačilo i veoma malo kočnicu pritisni tj. čisto koliko da je pipneš (da bi spustila obrtaje i lakše će primiti brzinu, onda nema ni cimanja ni rmmm).
Mozda je do mene,ali ovo apsolutno nema nikakve logike.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Je*em mu sunce, ako ides trecom uzbrdo na 3000 obrtaja znaci da letis uzbrdo (ako pricamo o gradskoj voznji). Pritom, motor ocigledno lagano to podnosi, cemu vracanje u nizu brzinu kad ce dizel i na 2000 obrtaja i dalje ici normalno uzbrdo u toj istoj trecoj brzini O.o
Iili ja nesto ne shvatam...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Xepoj87 napisao:
noob napisao:
Mozda je do mene,ali ovo apsolutno nema nikakve logike.
Nema ni meni logike uopšte... kako kočnicom smanjuješ obrtaje?

Renault Modus,1.5 dCi,4 odrasle osobe plus beba,pun gepek i pun krovni nosač, KV-CG primorje-KV , i dosla lokala i gužvi po moru, na 1300 km prosek je 4,9l i po bordu i po punjenju do čepa...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ajd i ja da se prikljucim pitanjima:
"...pritisneš kvačilo i veoma malo kočnicu pritisni..."
Ako pritisnes kvacilo, obrtaji padaju istom brzinom sa i bez kocnice. Mozda si mislio prvo kocnicu pa kvacilo?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Možda ide na žensku logiku - stisni kočnicu - pa da baš stisne malo gas i podigne obrtaje :mrgreen:
Boringly average, but also perfect for school run mums
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

NexT napisao:Je*em mu sunce, ako ides trecom uzbrdo na 3000 obrtaja znaci da letis uzbrdo (ako pricamo o gradskoj voznji). Pritom, motor ocigledno lagano to podnosi, cemu vracanje u nizu brzinu kad ce dizel i na 2000 obrtaja i dalje ici normalno uzbrdo u toj istoj trecoj brzini O.o
Iili ja nesto ne shvatam...
Slazem se...turbo dizel cupa kad mu potopis gas na 2000rpm i veoma brzo posle potapanja gasa treba u visu brzinu :D
To samo atmo benzinci treba da se vracaju u 1-2 brzine dole pri penjanju uzbrdo :rofl:
Korisnikov avatar
noob
Reactions:

Post od noob »

Samo 1.4hdi u 207 nije turbo, niti lepi u sedišta na 3000 obrtaja ni na ravnom.

Sačekaću da vidim ko će još šta da napiše.

Ps.
@Floyd, bmw kada menja brzine da li osetiš tj. ima li cimanja?

TapaTalk post
Poslednja izmena od noob u 21 Avg 2012, 22:05, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori