Audi cylinder on demand

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Audi cylinder on demand

Post od dragvorl »

Zanimljivo je koliko je americkih modela imalo raznorazne opreme jos ihahaj pre 20+ godina koja se danas reklamira kao dza bu spejs satl tehnologija. :mrgreen: Na primer automatsko prebacivanje duga/oborena svetla su imali jos 50-ih godina! :o
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Kako mislis automatsko? Mislim,kako je to radio?
Inace,stvarno su Ameri ranije bili hebaci keve sa inovacijama,a onda je dosao kapitalizam i otupljenje naroda i dogurase do najnazadnijih automobila...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Imao je fotoceliju sa spoljne strane unutrasnjeg retrovizora i merio kolicinu upadne svetlosti i prebacivao izmedju dugih i oborenih. Pricao mi je jedan covek koji ima iskustva bas sa Town Car-om da USA automobili imaju zastitu od ostecenja elektronike, imaju vezane nekako diode ako se dobro secam na svim malo komlikovanijim elektronskim elementima, cini mi se cak i relejima.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Mogu samo da probam da pogodim o cemu pricas :)
U paralelu sa uredjajem stave diodu koja pocinje da provodi preko odredjenog napona, recimo 16v, tako da napon na uredjaju nikad ne moze preci 16v i ubiti ga.
Ne znam sta bi drugo moglo biti. Mada ne bih rekao da je prenapon neki bitan faktor crkavanja uredjaja u automobilima.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne znam tacno, ne secam se detalja, ali pitacu sigurno kada bude prilike. Uglavnom, i racunari imaju taj vid zastite na americkim kolima.

EDIT:
Nasao sam o cemu se radi. Tacno si pretpostavio da se dioda vezuje paralelno, vezuje se na pobudu i sluzi da spreci obrnut tok struje prilikom prestanka pobude jer se u namotaju indukuje nesto struje, ako sam dobro shvatio.

Slika
Current flowing through a relay coil creates a magnetic field which collapses suddenly when the current is turned off. The sudden collapse of the magnetic field induces a brief high voltage across the relay coil that wants to flow in the opposite direction which can cause damage to a ECM, PCM or ICs. A quenching protection diode or suppression resistor allows the induced voltage a path to block and dissipate. This prevents spiked voltage becoming high enough to cause damage to a electronic control module or a IC.
SlikaSlika
Odgovori