Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Jumbo mozes li da nam kazes sta ti pijes od mlecnih proizvoda koje mleko jogurt kefir posto si u materuji.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Pivo, vino, rakiju.
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
- Jumbo
- Postovi: 647
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
- Lokacija: Novi Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Ja koristim proizvode više mlekara, ali profesionalna obaveza nepristrasnosti i poverljivosti mi ne dozvoljava da vam ja preporučujem čije proizvode da koristite.
Ja sam samo već nekoliko puta do sada rekao šta ne preporučujem od proizvoda. Ja lično neću koristiti proizvode od obranog mleka (već sam objašnjavao zašto) i nikako i nikad neću koristiti mešovite proizvode od biljnih masti i mleka u prhu ili kazeina u prahu (ako neko kaže da su to biljni sirevi silno ću se uvrediti )
U prevodu svako treba da koristi ono što mu je po ukusu t.j šta mu se više sviđa.
Ja se samo trudim da razbijem neke predrasude kao i neutemeljene sumnje u nešto što stvarno ne postoji. E sad kod nekog ću uspeti, a kod nekog neću, ali šta da radim. Neki ljudi i dalje veruju da je Zemlja ravna ploča, a da ne govorim o harpovima, hemtrejlovim o tako dalje.
- Jumbo
- Postovi: 647
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
- Lokacija: Novi Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Za kukuruz već nisam u toku, ali ako je kontaminiran aflatoksinom (zaražen je Aspergilusom koji stvara aflatoksin) tretira se preparatima za neutralizaciju aflatoksina i reši se problem bar delimično.
Mislim da je za izvoz kukuruza strožiji kriterijum tako da i ako se koristi taj kukuruz koji nije za izvoz (naravno ako vrednosti aflatoksina nisu mnogo veće nego što je dozvoljeno) neće se toliko reflektovati u mleku. Aflatosin B1 u kukuruzu je opasan za zdravlje krava, a koliko će se od njega pretvoriti u aflatoksin M1 u mleku stvarno ne znam.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Postovi: 7095
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
- Lokacija: Ravnica
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Obzirom na neformalnost ovog mesta, niti da znamo tačno čime se baviš i ko si, ne vidim razlog da ne budeš od pomoći ovdašnjem društvu i nabrojiš lepo šta valja.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
U maksiju se prodaje poljsko mleko 3.2mm za 100 dinara a imlek 2.8mm za ~150.
Jel ce se potrujemo od ovog poljskog ili sta?
Jel ce se potrujemo od ovog poljskog ili sta?
- Gaginh0
- Postovi: 8859
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
- Lokacija: In the middle of nowhere
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Kod moje supruge u selu se prodavalo rumunsko mleko još pre 5 godina, isto tako neka razlika u ceni bila. Ima ko će da kupi
- Delija
- Postovi: 18945
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Lokacija: NS
- Kontakt:
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Imlek je pakovao poljsko mleko kao svoje, tako da...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Jumbo
- Postovi: 647
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
- Lokacija: Novi Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Mislim da je poljsko na isteku roka trajanja pa je zato po toj ceni.
-
- Postovi: 131
- Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
- Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style
- Lokacija: Novi Sad
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Još jedan ljubitelj mlečnih proizvoda ovde, mislim da mi ne prodje dan bez bar 2l mleka i mlecnih proizvoda . Sad me kolega
@Jumbo malo zabrinuo oko obranih jogurta, naime iako generalno gledam što veći procenat masnoće, sa jogurtom imam problem što su svi punomasni gusti i onda se većinom odlučujem za probiotske ili pekarski zbog konzistencije, ako neko zna nekog proizvodjača da radi punomasni jogurt tečnije konzistencije neka preporuči. Ne znam i koliko su validne info o procentu masnoće na deklaraciji. Ima neko punomasno mleko u Lindi tipa 4% koje kad uporedim sa recimo sa onim sa Tara mlekarom 3.5%, mi deluje kao voda, odnosno mnogo je siromašniji ukus i mogu više da ga popijem. A posebno što imam utisak da kada se tek pojavilo da je bilo dosta bolje...
Inače u zadnje vreme se trudim da pokupim iz mlekomata na pijaci iako je malo cimanje sa kuvanjem vredi.
@Jumbo malo zabrinuo oko obranih jogurta, naime iako generalno gledam što veći procenat masnoće, sa jogurtom imam problem što su svi punomasni gusti i onda se većinom odlučujem za probiotske ili pekarski zbog konzistencije, ako neko zna nekog proizvodjača da radi punomasni jogurt tečnije konzistencije neka preporuči. Ne znam i koliko su validne info o procentu masnoće na deklaraciji. Ima neko punomasno mleko u Lindi tipa 4% koje kad uporedim sa recimo sa onim sa Tara mlekarom 3.5%, mi deluje kao voda, odnosno mnogo je siromašniji ukus i mogu više da ga popijem. A posebno što imam utisak da kada se tek pojavilo da je bilo dosta bolje...
Inače u zadnje vreme se trudim da pokupim iz mlekomata na pijaci iako je malo cimanje sa kuvanjem vredi.
- shandu90
- Postovi: 12385
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
- Lokacija: Novi Sad
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Bio je mlekomat na ribljoj pijaci. Kolega je stalno uzimao i smorio se kad su ga sklonili. Kakvi klosari.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Pitanje za one koji se razumeju u proizvode od mleka. Zasto je na svim proizvodima pre svega fermentisanim dug rok trajanja? Secam se pre nekih 20-30 godina casa od kiselog mleka, jogurta se naduje za nekoliko dana, sad moze da stoji koliko hoces i nista se ne desava? U Grckoj kupujem kiselo mleko koje podseca na domace, na povrsini ima koricu, ukus potpuno drugaciji od ovog sto se ovde prodaje, ima neku specifičnu kiselost, a ovde sva kisela mleka/ jogurti mi deluju skroz neprirodno
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Ako vam ide suvise lako, pogledajte bolje. Mozda vam ide nizbrdo!
- Jumbo
- Postovi: 647
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
- Lokacija: Novi Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Što se tiče roka trajanja kiselo-mlečnih proizvoda razlog su starter kulture bakterija. Nekad se radilo sa živim kulturama što je bilo teže pošto je zahtevalo razna presejavanja, a danas su liofilizirane kulture u kesicama i samo ih istreseš u mleko.
Onda su se promenile i karakteristike bakterija. Bakterije u starim kulturama su bile aktivne dok god ima laktoze da je pretvore u mlečnu kiselinu, a današnje inhibiraju rad na negde pH=4,5-4,2 (pH za kiselo mlečne mora biti preko 4) i postaju neaktivne i samim tim prestaje fermentacija i onda može duže da traje.
U Grčkoj se kiselo mleko najčešće pravi od evaporisanog (uparenog) mleka. Ja znam po deklaraciji da li je od običnog mleka ili evaporisanog pa recimo sebi uzimam od običnog (ako ne nađem ovčije), a sinu i ženi od evaporisanog. Stvar ukusa.
Što se tiče "korice" na površini to zavisi samo od homogenizacije mleka. Recimo koristite samo homogenizovano onda nema korice, ili u homogenizovano dadate određenu količinu nehomogenizovanog i dobijete tanku koricu, ili kooristite nehomogenizovano onda dobijete debeli kajmak. To se radi onako kako tržište najviše zahteva.
Onda su se promenile i karakteristike bakterija. Bakterije u starim kulturama su bile aktivne dok god ima laktoze da je pretvore u mlečnu kiselinu, a današnje inhibiraju rad na negde pH=4,5-4,2 (pH za kiselo mlečne mora biti preko 4) i postaju neaktivne i samim tim prestaje fermentacija i onda može duže da traje.
U Grčkoj se kiselo mleko najčešće pravi od evaporisanog (uparenog) mleka. Ja znam po deklaraciji da li je od običnog mleka ili evaporisanog pa recimo sebi uzimam od običnog (ako ne nađem ovčije), a sinu i ženi od evaporisanog. Stvar ukusa.
Što se tiče "korice" na površini to zavisi samo od homogenizacije mleka. Recimo koristite samo homogenizovano onda nema korice, ili u homogenizovano dadate određenu količinu nehomogenizovanog i dobijete tanku koricu, ili kooristite nehomogenizovano onda dobijete debeli kajmak. To se radi onako kako tržište najviše zahteva.
- Jumbo
- Postovi: 647
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
- Lokacija: Novi Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Što se tiče obranih jogurta ne treba ništa da te brine. Nema tu ništa štetno, samo je u pitanju moj stav da proizvode treba koristiti u što prirodnijem obliku koliko može.Vukasin994 je napisao: ↑09 Apr 2023, 18:56Još jedan ljubitelj mlečnih proizvoda ovde, mislim da mi ne prodje dan bez bar 2l mleka i mlecnih proizvoda . Sad me kolega
@Jumbo malo zabrinuo oko obranih jogurta, naime iako generalno gledam što veći procenat masnoće, sa jogurtom imam problem što su svi punomasni gusti i onda se većinom odlučujem za probiotske ili pekarski zbog konzistencije, ako neko zna nekog proizvodjača da radi punomasni jogurt tečnije konzistencije neka preporuči. Ne znam i koliko su validne info o procentu masnoće na deklaraciji. Ima neko punomasno mleko u Lindi tipa 4% koje kad uporedim sa recimo sa onim sa Tara mlekarom 3.5%, mi deluje kao voda, odnosno mnogo je siromašniji ukus i mogu više da ga popijem. A posebno što imam utisak da kada se tek pojavilo da je bilo dosta bolje...
Inače u zadnje vreme se trudim da pokupim iz mlekomata na pijaci iako je malo cimanje sa kuvanjem vredi.
Što se tiče gustine jogurta, sad neke mlekare imaju po dve varijante jogurta istog sastava i to gusti i obični. A što se ostalih tiče treba probati pa videti koji kome odgovara.
- pedja
- član 001
- Postovi: 14266
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Kada smo kod mleka
Sa veće pavlake su skinuli plastični poklopac...
TapaT
Sa veće pavlake su skinuli plastični poklopac...
TapaT