Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Dzoni_m »

starac vujadin napisao:https://www.youtube.com/watch?v=YpsO7mm ... e=youtu.be
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :loool: :loool: :loool: :loool: :loool: :loool: :loool:

Malopre sam gledao na FB neko okacio, PLAKAO sam od smeha. Kako se lik zarazno smeje a ovi nasi su ga uklopili odlicno :ovacije:
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

A jeste lupio glupost majku mu... :censored:
Slika
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Dzoni_m napisao:
starac vujadin napisao:https://www.youtube.com/watch?v=YpsO7mm ... e=youtu.be
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :loool: :loool: :loool: :loool: :loool: :loool: :loool:

Malopre sam gledao na FB neko okacio, PLAKAO sam od smeha. Kako se lik zarazno smeje a ovi nasi su ga uklopili odlicno :ovacije:
iskidah se nisu normalni :rofl:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Širim haos!
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Posle četiri meseca štrajka, notarske tarife i dalje astronomske
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/533249 ... stronomske

Kompromis advokata i Ministarstva pravde kojim je okončan četvoromesečni protest neće sa sobom povući i izmenu tarife koju naplaćuju javni beležnici.

Iako je bilo najava da će znatno smanjene nadležnosti javnih beležnika biti vidljive i u računu koji građani plaćaju, iz Ministarstva pravde poručuju da u skorijem periodu neće biti promene cenovnika notarskih usluga.

"Izmenama Zakona o javnom beležništvu samo su određeni pravni poslovi kod kojih je obavezna solemnizacija, umesto do sada propisanog javnobeležničkog zapisa. Nagrada javnog beležnika za posao solemnizacija je od samog početka definisana tarifnikom. Sada se samo to odnosi na novi, dodatni broj pravnih poslova. Dakle, tarifnik već predviđa nagradu javnog beležnika za postupak solemnizacije (60 odsto od ukupne nagrade notara), pa se on u vezi sa tim nije menjao. To naravno ne znači da u nekom narednom vremenu neće biti izmena tarifa beležnika u nekom drugom pogledu", odgovoreno je Danasu iz Ministarstva pravde.

To znači da će izvesnih promena u ceni ipak biti. Pošto je advokatima vraćena mogućnost da sačinjavaju ugovore, javni beležnici će naplaćivati samo solemnizaciju. Za taj posao notari će tražiti šezdeset odsto od cene koju su građani plaćali do poslednjih izmena Zakona o javnom beležništvu.

Koliko će taj trošak iznositi, zavisi od vrednosti predmeta pravnog posla koji se ugovorom obavlja. Što je ugovor viši, veća će biti i naknada koju građani plaćaju javnom beležniku.

Prema tarifniku javnih beležnika, visina njihove naknade se računa u bodovima. Jedan bod iznosi 150 dinara, bez PDV-a. Pravni poslovi čija vrednost ne prelazi 600.000 dinara se naplaćuju 60 bodova, odnosno 9.000 dinara.

Ukoliko se u ugovorima barata ciframa između 600.000 i 2,5 miliona dinara, javni beležnici bi u slučaju da sastave takav ugovor zaradili 100 bodova.

Ukoliko vrednost pravnog posla pređe pet miliona dinara, javni beležnik dobija 140 bodova. Za vrednost pravnog posla preko 14 miliona dinara dobija se 280 bodova s tim što se za svakih započetih milion dinara nagrada povećava za 10 bodova, sa ogradom da ukupna nagrada ne može iznositi više od 4.000 bodova.

Ove cene se odnose na naknadu koju javni beležnici naplaćuju za sačinjavanje javnobeležničkog zapisa. Ipak, kako će ubuduće notari mnogo više ugovora samo solemnizovati, naplaćivaće šezdeset odsto od pune cene.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Nisam imao veze zbog cega advokati strajkuju dok mi vi sa foruma niste rekli. A i masa ljudi nema pojma zbog cega su advokati strajkovali. Verovali ili ne. A dosta vas na forumu jeste, jer ovde ima ovih par momaka koji su u tim vodama, pa sve objasne. Vecina ljudi misli da strajkuju zbog neke osme stvari. Obican svet (gde i sebe ubrajam) vidi advokate kao one koji zaradjuju debele pare na tudjim losim situacijama (brakorazvodne parnice, svađe oko podele nasledstva i tako to na tu temu). A sto nije daleko od istine. Pa otuda i takva misljenja ljudi u vezi strajka. A ni putem sredstava informisanja se tacno ne precizira protiv cega se advokati bune. Ali sta ces, mora i to neko da radi, a na sta licno nisam kivan. Advokat sam i ja mogao da budem, da sam hteo da se skolujem za to i sve ostalo sto bi trebalo. A sto nisam, to mi niko nije kriv.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Da notari nisu klepali po ušima ne bi se advokati ni bunili što ovi uzimaju astronomsku kintu za nešto što oni nisu već se plaćalo sudu (direktno u budžet).
Meni i dalje nije jasno šta je postignuto?
Sastavljanje i overa ugovora ubuduće će građane koštati od 100 do 600 evra. Za sastavljanje ugovora advokatima će plaćati od 6.000 do 45.000 dinara, a za overu će dodatno notarima davati od 6.480 do 30.240 dinara.
a s druge strane:
Voditelju Televizije „Pink“ nema ko da napiše krivičnu prijavu za udes koji je izazvao jer u Brusu nema tužioca.
kako je ovo moguće, da nema ko da mu "napiše prijavu"?

4 meseca štrajka advokata govori samo da smo daleko od pravne države, vladavine prava i ostalih floskula. Kao i ova druga vest..
Jer da se štrajk desio tamo gde se pravo poštuje, ne bi prošlo 4 dana da se situacija ne sme ostaviti na leru
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

cek znaci sad prvo te odere advokat za sastavljanje ugovora, pa te onda odere notar za overu :D :glavomuzid:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Notari su pre toga naplacivali i ono na sta su uzeli monopol, pravljenje ugovora. Sada kada rade samo overu trebalo bi da se smanji tarifa, al izgleda da im se to ne radi.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Nikolaa napisao:cek znaci sad prvo te odere advokat za sastavljanje ugovora, pa te onda odere notar za overu :D :glavomuzid:
Ne mora da znači.
Ne znam kako će da bude, kad je meni trebalo pre koju godinu, bilo je mnogo prostije jer advokati nisu sastavljali ugovore u praksi nego ih je sud (pr)overavao i platiš sudu naknadu. A ovo sa notarima je ova vlast iznenadila i one koje su glasali za njih i one protiv :kuku:
Samo oni koji imaju nekog bližnjeg mogu da brane taj sistem po tim tarifama...
Npr. ono što je tržište nekretnina oborilo cene (nekretnina), ta razlika se realno ni ne primeti zbog notarskih tarifa.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Inače mislim da Paja nije pomenuo, sada se ugovor dobija u 2 primerka a ko hoće više mora da plati još. Cifra je valjda 500din po strani, a svaki ima barem 7-8 strana
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ma ima 2, 3 strane. Nije to knjiga.
To je najmanji problem. Uradišda je kopija verna originalu i baš te briga. To se naplaćuje po aktu. Po strani može da se naplaćuje eventualno ako se traži prepis ugovora.

Što se tiče notarskih cena, koliko sam ja upozat sa pregovorima postojao je nekakav dogovor da će se notarska tarifa korigovati jer oni sada praktično vrše klasičnu overu, ali to nije stvar advokature pa nije moglo biti naš zahtev.
Ji 4Tze napisao:Ne znam kako će da bude, kad je meni trebalo pre koju godinu, bilo je mnogo prostije jer advokati nisu sastavljali ugovore u praksi nego ih je sud (pr)overavao i platiš sudu naknadu.
A ko ti je sastavio ugovor?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Pa s kupcem seli i napisali ili prepisali neki, sigurno je neki advokat to napisao.. Nekad :D
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa to juce si za to morao da platis pisara :D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ji 4Tze napisao:Pa s kupcem seli i napisali ili prepisali neki, sigurno je neki advokat to napisao.. Nekad :D
Pa upravo smo se za to borili da ugovor može da napiše svako. Dakle i danas je moguće isto tako. Drugo pitanje je koliko je to pametno.
Mislim da nije. Samo pisanje ugovora je lako ako se proveri dokumentacija i utvrdi da je sve ok, a totreba znati i ne može se prepisati.
Odgovori