Ja sam se "prvih" par godina od 2000. prijavljivao u policiji u Obrovcu kao stranac, s tim što mi je službenica na kartonče upisivala datum prijave i odmah kao datum odjave upisivala datum od mesec dana posle. Tako da se za to samo jednom odlazilo kod panduracije i gotovo. Na stranu to što mi ni to niko nikad nije tražio ali eto, reda radi smo to radili. E onda, jedne godine odemo mi, kad ta ista službenica kaže da se više ne rade prijave u policiji nego se prijavljuje u turističkoj organizaciji (ili tome slično) i tu se plati turistička taksa. Ja ne budem lenj pa odem i tamo, to je u Obrovcu 150 metara dalje

, udjem unutra i ljubazno na svom ekavsko-šumadijsko-gedžanskom srpskom kažem da su me gospoda iz policije poslala kod njih da platim turističku taksu, ali šta da radimo kad ja nisam turista nego sam došao u ženinu kuću da sa njom i decom provedem odmor. Ona me gleda ko svetleću reklamu i kaže: To još nismo imali ovde i ja ne znam šta da vam kažem. Ništa, onda dovidjenja i sve najbolje, kažem ja. Od tog dana se nigde niti prijavljujem, niti me iko išta pita bilo gde. Možda se tu dodatno još nešto promenilo od momenta kad je HR pristupila EU, ali to ne znam, a i ne zanima me baš preterano.
Najgubaviji su kod nas u Srbiji kad se stranac prijavljuje. Mora da se prijavi u roku od 24 sata od ulaska u zemlju, kao da smo u Severnoj Koreji, pri tom mu upisuju datum prijave, pa posle mora da ide opet da mu upisuju datum odjave. Naravno da ne rade vikendom, pa me baš zanima kako se to rešava po zakonu ako neko udje u zemlju u petak u 19.00 kad ti lezilebovići ne rade. I šta se dešava ako neko udje u zemlju u petak uveče, bude u subotu ceo dan i krene nazad u nedelju popodne. Ovi rade tek od ponedeljka ujutru, kako onda da se stranac prijavi? Po tom pitanju smo negde u rangu sa Severnom Korejom, Kinom i sličnima. A šatro se ubismo da otvorimo poglavlja za pristupanje EU.