Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Vazduhoplovi

Post od zuzazu »

Od prilike ovakve fotke

Slika

Slika

Slika

Slika

S tim sto hocu ovo da uradim, normalno ekspozicija je nesto duza, ali adekvatna uslovima mraka i brzini aviona od oko 200kmh

Slika

Slika

Ovu sam morao da stavim, svidela mi se

Slika

Uskoro cu Za Kuvajt. Tamo je nocu lajt sou, mada u ovo doba godine atmosfera zna da bude zamucena. Probacu nesto ako moze...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja mislim da za ovo ne treba neka mnogo dugačka ekposizicija. Probaj i sa f2, izoštri ekrane napred, neka ostalo bude mutno, šta fali?

Tapatalk
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Probao sam sinoc.

Aparat je bio na ulaznim vratima tako da hvata ceo kokpit. Normalno, svetla koja su bila blizu objektiva su bila mutna na f2,0. Onda postavljam pitanje zasto radim sa UWA ako ono sto vidim, ne mogu da vidim ostro.

Tvoj predlog ima smisla ako fotkam i kokpit i van njega.

Kada su fotkali ovo pola napolje pola unutra sigurno exp. nije bila duga, vise je efekat od brzine aviona.

Na dosta ovih fotki, sve je ostro pa me zato drka kako su uradili.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Da li vakuum držač može sa se zalepi na staklo vrata iznutra? Ili neki improvizovan stalak koji bi zalepio ma vrata otmičarkom sa sve aparatom na njemu? To bi moglo da ga učini sastavnim delom kokpita i ekspozicija više ne bi bila problem.

Tapatalk
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Sjajne slike :bravo: :bravo:
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

nidza napisao:Da li vakuum držač može sa se zalepi na staklo vrata iznutra? Ili neki improvizovan stalak koji bi zalepio ma vrata otmičarkom sa sve aparatom na njemu? To bi moglo da ga učini sastavnim delom kokpita i ekspozicija više ne bi bila problem.

Tapatalk

Aparat stoji na Sonijevom vacuum drzacu za action cam.

Sta ti je otmicarka?

Zanimljivi su mi ovi drzaci sa tri vakuuma za tablet, ali mi je glava tj, navoj problem.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

zuzazu napisao:Od prilike ovakve fotke
Slika
Fotka je odlična - zanatski urađena!
Očito je da su oba pilota pod mekanim veštačkim osvetljenjem i to 2 kom. (za svakog po jedno) - vrlo umešno odrađeno (takođe predpostavljam da nije u pitanju kabinsko svetlo, već dodatni fotografski pribor).
- za ekspoziciju ne mogu ništa reći jer su oni mogli i da se (po dogovoru) ne mrdaju 2-3 sec.,
- ali bih rekao da je korišćen definitivno DSLR sa dobrim ISO sposobnostima (predpostavljam da je u pitanju ISO 1600-3200)
- objektiv sa blendom privrnutom na F4 ili F5.6 ali neki vrhunski (tipa Nikkor 14-24mm F2.8G ili možda i fiksni UWA)
- slika je "mala" a samim tim dobija na oštrini (tako da ni tu ne možemo predpostaviti - koliko je stvarno oštra)
- šum se ne vidi jer ga je vrlo lako ukloniti ako je to neki od najboljih Nikon/Canon modela.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Može da se radi i focus stacking. Dve slike, prva fokus kabina a druga fokus napolje. Možda ide i različita ekspozicija, npr ona gde je napolju jutro i lens flare.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Kod ove koju pominje @maxer, pojedinacno osvetljenje je iznad glave svakog pilota pa je to najverovatniji razlog njihove osvetljenosti. Takodje postoji par svetala u kokpitu koji su u ovom slucaju dali to nesto malo potrebnog svetla. Avion je na zemlji pa nema ni vibracija ili drmanja.

Sve to je drugacije u vazduhu.

Ova koju pominje @grujicd lici na action cam sa podesen UWA. Nije nesto ostra a slicne boje daje najcesce korisceni softver za GoPro. Gledao sam drugara koji eksploatise GoPro i malte ne su mu sve ovakve fotke.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

H4wkeye napisao:Citam sad potpisani neki sporazumi itd sa USA, i trebalo bi krajem godine da pocnu direktni letovi ka Americi iz Beograda. Sta mislite koji ce avion Air Serbia nabaviti? Mislim da ja Airbus A330 tu najlogicniji posto je vec cela flota Airbus.
”Ako Amerikanci budu zadovoljni nadzorom nad našim aerodromom i aviokompanijom, a to su strogi uslovi, i ako budemo imali poslovni plan, imamo obećanje da će naše aviokompanije pre kraja godine, a najkasnije početkom sledeće, imati direktne letove za SAD i Kanadu, rekao je (Aleksandar) Vučić”.

Dakle, ”Amerikanci tek treba da budu zadovoljni nadzorom…” pa ćemo za letove videti ”najkasnije početkom sledeće godine”.

Ali, to nije sve.

Konfuziji i prosipanju magle doprineo je, rekao bih, s predumišljajem i citirani premijer.

Zato, zarad pravilnog informisanja javnosti nije naodmet još jednom (Peščanik, „Let iznad marketinga“, 28.6.2014) pojasniti neke stvari.

Naš premijer u Tanjugovoj vesti koju prenosi portal B92, kaže: ”jer ne može svako da leti za SAD, kao što ni mi nismo mogli 25 godina”.

Dvadeset pet godina? Hm.

Ili je to ipak 12?

Prosudite sami.

Podsećanja radi, evo citata iz vesti ”Poleteo avion za SAD” objavljene na portalu B92 18. septembra 2003. godine: ”Sa surčinskog aerodroma u četvrtak je posle 11 godina pauze ponovo poleteo avion za Njujork čime je uspostavljena direktna avio veza između Beograda i Njujorka. Američki ambasador u SCG Vilijem Montgomeri, koji je bio prisutan na surčinskom aerodromu, izjavio je da se ovim letom učvršćuju odnosi SCG i Amerike. Među putnicima na prvom direktnom letu za Njujork viđeni su pomoćnik ministra inostranih poslova Aleksandra Joksimović, košarkaši Vlade Divac i Marko Jarić i mnoge druge ličnosti iz javnog života. Avion tipa boing 767 će iz Beograda polaziti svakog četvrtka i nedelje u 11.30 časova. Srpska aviokompanija Jat ervejz uspostavila je direktnu liniju između Beograda i Njujorka u saradnji sa uzbekistanskom aviokompanijom”.

Idemo dalje.

Da li će Er Srbija biti taj prevoznik koji će leteti na liniji Beograd-Njujork-Beograd?

Ili će možda neka druga kompanija leteti na liniji Njujork-Beograd-Njujork?

O tome je već odlučivao američki regulator i presudio da Er Srbija, kao deo Etihada (zbog nelojalne konkurencije i državnih subvencija koje Etihad dobija od Vlade Abu Dabija) ne može da sleće na američke aerodrome.

Moguće je da će o tome biti reči i u predstojećim vašingtonskim razgovorima Bajdena i Vučića i pokušaja da se od američke Vlade izdejstvuje pritisak na vazduhoplovne vlasti (regulatora) da promeni odluku.

Ali dok je na snazi stara odluka, Er Srbija neće moći da leti za Njujork.

Ko ume da čita diplomatski jezik biće mu sve jasno, iako je američki ambasador Majkl Kirbi bio skroz ”transparentan”: ”Radujem se što ćemo u narednih godinu dana imati direktan let ka Americi, pa čak i ako to ne bude Er Srbija biće mi drago da to bude neka američka aviokompanija, jer će to biti dobro za obe zemlje”.

http://pescanik.net/dosoljeno-i-bljutavo/
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

@Zuzazu, da ne ulazim u politiku itd, ali da ne tupe Amerikanci malo previse ko moze da slece i leti na USA tlu? Ne razumem zasto Air Serbia ne bi mogao da sleti zbog "nelojalne konkurencije" samo zato sto je deo Etihad grupe. :zbunjen:
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Ovde imas dve potpuno razlicite stvari.

Prvo, zemlja koja zeli da leti prema USA, mora da ispuni odredjene vrlo stroge zahteve koji se uglavnom odnose na aerodrome sa koga ce se letovi vrsiti. Ne znam sta tacno obuhvataju ovi zahtevi ali je sigurno da su vrlo strogi a nasa zemlja nesposobna. Od pretproslog prekida pa do uspostavljanja letova 2000 i neke proslo je vise od 10 godina (bilo je tu i sankcija). Od te recimo 2003 mi pokusavamo da ispunimo preporuke USA vlasti a vidis koliko nam vremena treba i koliko smo nesposobni.
Znaci, ovo nema nikakve veze sa aviokompanijom.

Drugo, svako u vazduhoplovstvu zna da novac lezi u dugolinijskom saobracaju. Leteti za Ameriku sa finansijske strane je privilegija. Amerika kao ozbiljna drzava stiti svoje aviokompanije i svoje interese.
Oni savrseno dobro znaju da ako nam daju da letimo za USA, eto njima Ethada koji je u ogromnoj ekspanziji, sutra pred vratima.

Tebi kao putniku koji zeli da leti direktno iz Beograda za Cikago ama bas nista ne znaci da li ce to biti Er Srbija, Etihad za Er Srbiju ili neka USA kompanija. Bitno je da bezbedno stignes od A do B, po mogucnosti bez skidanja koze s ledja.

Ako si zabrinut za naseg prevoznika i zasto kajmak nece ostati u Srbiji vec ce ga pokupiti neko drugi, da te podsetim na moje pisanje ovde na forumu, da je sluzba platnog prometa JAT (Air Srbija) ugasena i preneta negde u Pakistan ili Indiju i da se sav novac od karata sliva tamo. Kako se kasnije deli, ne znam. Probaj da refundiras novac za kartu - dace ti sve samo pare ne trazi. Jer pare nisu u Srbiji.
Ovo znaju svi zaposleni u AS (pa tako znam i ja) a to je informacija zbog koje izmedju ostalog kriju ugovor.

U Er Srbiji na svako rukovodece mesto je doveden covek iz Etihada a ako je ostao i neko od nasih, iza njega stoji neko njihov.

Ovo fotografiju sam snimio pre par meseci na aerodromu. Nase devojke rade check in putnika, a iza njih stoji namrgodjen supervajzer (devojcurak iz Pak/Ind ili tako nesto) koji ide od jedne do druge i tapka nesto po tabletu

Slika

Tako da ako mislis da necemo zaraditi novac od ovih letova, budi siguran da necemo, leteli mi ili Ameri iz Beograda (izuzev aerodroma, a i to je pitanje koji deo su vec dali Etihadu ili sta ce da im daju, jer pravi target je NT a ne AS).
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Znaci generalno gledano, za putnike je super jer ce moci direktno da lete za USA, ali za drzavu i sve ostalo je truba, jer necemo dobiti ni cent.... Inace nisam imao pojma za ovo da je racun u Indiji/Pakistanu i da tamo idu pare :o

P.S. Sto se tice Etihada, oni vec lete za Ameriku, NY, Washington itd... Kako bi ih let Beograd - Njujork ugrozio u pitanju konkurencije? Mislis da bi oni radije videli American Airlines da leti recimo NY - BEG?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Znaci generalno gledano, za putnike je super jer ce moci direktno da lete za USA, ali za drzavu i sve ostalo je truba, jer necemo dobiti ni cent
A sta to pa cini drzavu uopste sem tih istih putnika, i sta uopste znaci da je nesto dobro za drzavu?
Odgovori