Požari u ugostiteljskim objektima
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Požari u ugostiteljskim objektima
Ovo najvise pokrecem jer su mi 2008. tri koleginice poginule u kaficu Lounge koji je takodje zahvatio pozar. Zali Boze tih mladih zivota sto stradaju na ovaj nacin.
Tragedija u Novom Sadu: šestoro mladih stradalo u požaru u diskoteci
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... rJtttMwoUo
Tragedija u Novom Sadu: šestoro mladih stradalo u požaru u diskoteci
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... rJtttMwoUo
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Re: Pozari u ugostiteljskim objektima
Tuzno...
Jedina sreca je sto su se moji, za koje znam da su bili, izvukli...
Daj Boze da ne znam nikog od poginulih. Neka pocivaju u miru!
EDIT: Na Contrast su vec bacali bombu, pa je opet otvoren, pa je propao, e sad je Powered by Teatro, i ne mogu da verujem kako su te tri reci razradile posao... Ja sam se jednom prilikom zatekao u diskoteci kad su bacili suzavac unutra. To se gazilo jedni preko drugih, i znam priblizno kako je bilo svima tamo sinoc kad je krenuo dim...
Jedina sreca je sto su se moji, za koje znam da su bili, izvukli...
Daj Boze da ne znam nikog od poginulih. Neka pocivaju u miru!
EDIT: Na Contrast su vec bacali bombu, pa je opet otvoren, pa je propao, e sad je Powered by Teatro, i ne mogu da verujem kako su te tri reci razradile posao... Ja sam se jednom prilikom zatekao u diskoteci kad su bacili suzavac unutra. To se gazilo jedni preko drugih, i znam priblizno kako je bilo svima tamo sinoc kad je krenuo dim...
da i u lounge je poginulo sedmoro ljudi...
i sad sestoro... stvarno neverovatno
problem je u loungee zbog neadekvatnih materijala u upotrebi, a verujem i da je i ovde slucaj...+ verovatno nisu imali prskalice i hidrant sto bi morali. cak je pitanje da li su imali pp aparate
Materijali koji su lako zapaljivi i jos gore imaju izuztno toksicna isparenja, pa ljudi posle par udisaja odmah gube svest...
ima jos opasnih kafica, a gusan je medju opasnijima...
i sad sestoro... stvarno neverovatno
problem je u loungee zbog neadekvatnih materijala u upotrebi, a verujem i da je i ovde slucaj...+ verovatno nisu imali prskalice i hidrant sto bi morali. cak je pitanje da li su imali pp aparate
Materijali koji su lako zapaljivi i jos gore imaju izuztno toksicna isparenja, pa ljudi posle par udisaja odmah gube svest...
ima jos opasnih kafica, a gusan je medju opasnijima...
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Nisam iz struke, ali mislim da tu ni one prskalice i automati koji detektuju dim ne bi puno pomogli, a kamoli da se neko dohvati PP aparata kad krene panika. Nažalost, nivo obučenosti za PP zaštitu, jednog prosečnog građanina je na istom nivou kao i nivo znanja iz astrononomije.
Posetite www.garaza.rs !
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Sokiran sam!!!
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
jeste, da li bi pomoglo ovde ili ne pitanje je, ali bi usporilo sirenje sto bi im trebalo biti uloga. E sad moraju da postoje u diskotekama, jer ih protivpozarci smatraju obaveznima, jer vlaze vazduh u ranoj fazi pozara, i sprecava sirenje, posebno kad su u pitanju wc, hodnici, puno zapaljivog materijala velike grupe ljudi da po njima prska i zidovima koji nisu zahvaceni.... Znaci oni samo sprecavaju ili bar usporavaju sirenje, ali ne i sam izvor. To je svakako bitno. Sam izvor gasi hidrant ili pp aparat. zbog toga su prskalice glavni stepen odbrane sirenja kad ima puno ljudi , trzni centri bioskopi, svugde u svetu, a kad je sve vlazno, nema ni sirenja,...
E sad svakako brzo sirenje treba spreciti vlazenjem , ali da li bi ovde bilo dovoljno pitanje je , ako su jako toksicni i zapaljivi materijali, koji guse isparenjima, a ne direktnom povredom od vatre
E sad svakako brzo sirenje treba spreciti vlazenjem , ali da li bi ovde bilo dovoljno pitanje je , ako su jako toksicni i zapaljivi materijali, koji guse isparenjima, a ne direktnom povredom od vatre
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Re: Požari u ugostiteljskim objektima
Na Diskaveriju ili Nacionalnoj Geografiji sam gledao emisiju...ustvari, rialiti šov. Vodi glumac iz serije Sopranovi, ne znam kako se zove, ali emisija se bavi renoviranjem i izgradnjom stambenih i poslovnih objekata. Bilo je reči, o jednom ugostiteljskom objektu u Bronx-u. Vlasnik je imao veeeliku želju da otvori lokal, ali nije mogao tu želju da ostvari zbog nedostatka sredstava jer je morao da uradi prepravke u samoj konstrukciji krova - koji je morao biti uzgrađen od NEGORIVIH materijala.
Lik iz Sopranovih i ekipa su priskočili u pomoć i rešili problem. Toliko o "US" standardima, a toliko o našim standardima i nivou svesti o posledicama....
Isto se desilo za Landž, a isto se desilo i sinoć.
U Sremskoj Mitrovici je pre tri godine potonuo brod "Baron". To je bio šlep, prepravljen u diskoteku.
Samo se prevrnuo. Srećom, nikog nije bilo u tom trenutku na brodu...a mislim da nije ni radio.
Lik iz Sopranovih i ekipa su priskočili u pomoć i rešili problem. Toliko o "US" standardima, a toliko o našim standardima i nivou svesti o posledicama....
Isto se desilo za Landž, a isto se desilo i sinoć.
U Sremskoj Mitrovici je pre tri godine potonuo brod "Baron". To je bio šlep, prepravljen u diskoteku.
Samo se prevrnuo. Srećom, nikog nije bilo u tom trenutku na brodu...a mislim da nije ni radio.
Упокој, Господе, душе уснулих слугу Својих
и опрости им сва сагрешења вољна и невољна
и даруј им Царство Небеско.
Веома ме потресло, цело јутро само на ту трагедију мислим.
и опрости им сва сагрешења вољна и невољна
и даруј им Царство Небеско.
Веома ме потресло, цело јутро само на ту трагедију мислим.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ima vise faktora koji su mogli izazvati:
1. Konobari i sankeri dele one prskalice sto idu na tortu (znaci ne one novogodisnje male, nego one kao baklje, samo sto krace traju). Produkuju veliku toplotu, i vise puta sam se ispekao dok sam pijan u diskoteci palio ta sra*a (ne poricem da volim sa tim stvarcicama da se zezam)...
2. U zavisnosti od diskoteke do diskoteke pali se sank! Prosipa se nesto iz plasticnih bocica i to gori tako dok ne ispari, a tu se stvara takodje ogromna toplota. Dogodilo mi se da sam jednom bio na sanku (da, igrao na sanku) u jednoj diskoteci kad su to zapalili. U gornjim delovima prostorije je bila takva toplina da sam automatski morao da sidjem jer sam osetio da mi se kosa topi.
3. Naravno, da bi se dobilo na "bogatstvu", dosta stvari u fensi diskotekama magicnog naziva i moci by Teatro biva uradjeno u nekim materijalima da sto bolje izgleda, a niko ne misli na posledice...
http://www.021.rs/Novi-Sad/Hronika/Jedn ... Delta.html
1. Konobari i sankeri dele one prskalice sto idu na tortu (znaci ne one novogodisnje male, nego one kao baklje, samo sto krace traju). Produkuju veliku toplotu, i vise puta sam se ispekao dok sam pijan u diskoteci palio ta sra*a (ne poricem da volim sa tim stvarcicama da se zezam)...
2. U zavisnosti od diskoteke do diskoteke pali se sank! Prosipa se nesto iz plasticnih bocica i to gori tako dok ne ispari, a tu se stvara takodje ogromna toplota. Dogodilo mi se da sam jednom bio na sanku (da, igrao na sanku) u jednoj diskoteci kad su to zapalili. U gornjim delovima prostorije je bila takva toplina da sam automatski morao da sidjem jer sam osetio da mi se kosa topi.
3. Naravno, da bi se dobilo na "bogatstvu", dosta stvari u fensi diskotekama magicnog naziva i moci by Teatro biva uradjeno u nekim materijalima da sto bolje izgleda, a niko ne misli na posledice...
http://www.021.rs/Novi-Sad/Hronika/Jedn ... Delta.html
-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Objavise na Blicu imena nastradalih
13:16 - Saopštena imena žrtava
Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu saopštila je da su identifikovani nastradali Marina Aničić (1987), Tamara Miladinović (1987), Milena Damaci (1986), Zoran Ignjatović (1984), Marko Pavlović (1983) i Renato Vuković (1991).
Strasno, nastradose ljudi ni krivi ni duzni. Laka im zemlja.
13:16 - Saopštena imena žrtava
Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu saopštila je da su identifikovani nastradali Marina Aničić (1987), Tamara Miladinović (1987), Milena Damaci (1986), Zoran Ignjatović (1984), Marko Pavlović (1983) i Renato Vuković (1991).
Strasno, nastradose ljudi ni krivi ni duzni. Laka im zemlja.
Tragedija
Iskreno se nadam da ce se na neki nacin zabraniti, onaj odvratni obicaj kada se nekom donosi sampanjac ili neko cudo-mudo da se stavljaju one odvratne prskalice.
To mi je takva seljana da vam ne mogu opisati, ne bi me cudilo da je to jedan od uzroka ove tragedije
Iskreno se nadam da ce se na neki nacin zabraniti, onaj odvratni obicaj kada se nekom donosi sampanjac ili neko cudo-mudo da se stavljaju one odvratne prskalice.
To mi je takva seljana da vam ne mogu opisati, ne bi me cudilo da je to jedan od uzroka ove tragedije
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
O bezbednosti u oblasti ugostiteljstva se razmislja tek kada se desi neka tragedija, isto kao i u saobracaju. Sto je najgore, pricace se nedelju-dve o tome i posle "idemo dalje za iste pare", sve po starom. Jedino sto ce neki vlasnik morati negde da podmiti da ne bi nagrabusio i ko ubuduce bude otvarao ovakve objekte morace da podmiti duplo vise nego do sad.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Nema te tragedije u SRB koja se ne moze iskompenzovati kros "suske".
Cenu su platili mladi zivoti, na zalost. Neka im je laka zemlja.
Sto je najgore, velika vecina Kafica, diskoteka i ugostiteljskih objekata je nebezbedna u ovakvim situacijama....
Da ima neke pravde i morala, mnogo otkaza-ostavki bi zbog ovog moralo da padne danas!
Cenu su platili mladi zivoti, na zalost. Neka im je laka zemlja.
Sto je najgore, velika vecina Kafica, diskoteka i ugostiteljskih objekata je nebezbedna u ovakvim situacijama....
Da ima neke pravde i morala, mnogo otkaza-ostavki bi zbog ovog moralo da padne danas!
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- profesorPROST
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50