Jos kada sam prvi put video ovu planinu iz daleka obecao sam sebi da cu se popeti na njen vrh kad tad, taj dan se desio 27. 07 2011 kada sam krenuo da osvojim planinu od svojih 2500 metara nadmorske visine. Planina Komovi prostiru se istocnom delu Crne Gore izmedju Prokletija i planine Bjelasice a izmedju reka Lima i Tare. Planina Kom u sustini sacinjavaju tri vrha i to Kom Vasojevicki 2473 izmeren gps-om a po kartama je 2460metara na koji sam se popeo, Kom Ljevorecki 2453m i Kom Kucki 2487m.Komovi su sa Durmitorom i Bjelasicom najimpozantniji masiv u dinarskom sistemu planina. Raznovrsna i jedinstvena flora i fauna, bezbroj bistrih planinskih izvora i reka, mnostvo kulturnih spomenika, crkava i manastira ne mogu Vas ostaviti ravnodušnim. Kada se nadjete u carstvu bukovih i četinarskih šuma iznad kojih se kao titan u moru izdižu Komovi, dah zastaje "pered veličanstvom prirode". Zukijem sam dosao dokle se moglo kolima a onda sam uprtio ranac sa foto opremom koja je neizostavna na ovakvom planinarenju. Oko 2,5 sata je potrebno da se izadje na sam vrh ali meni je trebalo bar 3 jer sam usput fotkao pa se penjanje malo oduzio. Sam uspon za mene nije bio naporan jer se bavim sportom, na pojedinim mestima uspon zahteva malo egzibicija da bi se savladao.
"Ko bi htio da vidi u prirordi najljepšu panoramu, pa i najveću, taj nek ne žali truda da se na Komove ispenje", piše jedan od najvećih zaljubljenika u Komove prota Miloš Velimirović daleke 1880. godine. Narodna pesma to samo potvrdjuje: "Kad pogledaš sa svih strana, Kom je glava planinama, Kom je glava planinama i lijepim dolinama".
Lep i vedar dan sa cistom atmosferom je idealan da pogled dopre i preko 200km. unaokolo, najupecatljiviji je planinsi masiv prema Albaniji, vidi se i Kopaonik u Srbiji. Naravno jedno je prica a bez fotki tesko je zamisliti tu lepotu pa je ovom prilikom delim sa Vama forumasima.
Prilazak podnozju vrha
Nebo na dohvat ruku.

Masiv Prokletija u daljini na Albanskoj strani.

Bajker tako mali na tako velikoj planini
Kao na Himalajima.
Eto i mene malo hvatam Sunce
Po povratku zlatni fotogrfski sat otkucava a ja nisam zeleo da ovakve boje propustim.
Ja sam se popeo na levu polovinu planine to je Vasojevicki Kom.
Da i Misha malo uziva