Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Motorna ulja (opšta tema)

Post od Uroš S. »

504.00 je za fleks. interval a maksimum 30.000km ili 2 godine. Mada u praksi mislim da je to retko preko 20kkm.
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Tako je. VW 504.00 je za dug period zamene, do 30 000km, pa se zato i zovu Long life. Naravno, u Srbiji ti naspu long life ulje i menjaju ga na 10-15 000!!! To nije normalno. Long life ulja su retka ulja, radni pritisci su niži, samim tim i podmazivanje je diskutabilnije, pa su zato sa posebnim aditivima i skupa, a motor je lošije zaptiven, potrošnja ulja veća, veće habanje posebno za sportske i turbo benzin motore. Renault ne dozvoljava upotrebu tih ulja u turbo benzincima i RS-u. Prednost je nešto manja potrošnja goriva (u promilima)
Ti lepo uzmi 502.00 5w-40, neko ne preskupo i menjaj na 10 000km, po mogućstvu 1 godišnje u proleće, ako ne pređeš više od 10 000. Normalno je ovo ulje voziti u Srbiji i 15 000km. Ovako ćeš imati mnogo bolju zaštitu motora. Posebno, lepše će raditi uljin španer, koji i ima problem baš zbog tog ulja i motor će biti tiši.
Stalker ume da pretera. Teoriski /kao tehnolog) je vrh, ali praksa mu škripi.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ne znam zašto se dvoumiš? Napraviš neki spisak ulja (u glavi ili na papiru) koja zadovoljavaju specifikaciju koju je propisala fabrika, odabereš ono što misliš da se pre može naći kao original ili po ceni i sipaj.
Verujem da ćeš sa specifikacijom za svoj auto naći i ulje od 400 dinara litar i ulje od 1500 dinara litar.
Predrag B.
Reactions:
Pridružio se: 30 Sep 2012, 15:22
Garaža: Fabia 1.2 TSI, Florida 1.4 HDI, Tempo 1.1

Post od Predrag B. »

Fabrička preporuka za 1.2 TSI je VW 502 00 i ne vidim u čemu je problem :zbunjen: . To što AČ banda trpa 5W-30 je nešto sasvim drugo.

Bilo koje originalno 5W-40 sa VW 502 00 je idealan izbor u odnosu na sve zahteve.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Golf VII 1.2TSI 85KS

Post od starac vujadin »

MAD MAX napisao:Ako si zaboravio i za Seleniju??? Sećaš se?
Sećam se odlično...a seća se i Bax. :)
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Pa ja sam za tu Seleniju išao u Trst sredinom osamdesetih, naravno pored ostali kupovina, posebno Fiat delova.
A to što sam tvrdio da sad ne valja, je rezultat praćenja u bar 20 automobila.
Ima ljudi koji sad tvrde da novi 500L benzinci troše ulje i to nemilice.
Tako da ne bi da širim priču, a sad većina majstora neće da sipa Seleniju u motor, jer su imali loša iskustva i reklamacije.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ok, znam i ne slažem se. Imam dobro iskustvo sa Seleniom, a i svi oko mene. NIje najbolje ulje na svetu, ali nije ni loše. I Bax te onomad poslušao pa merio jadan na menzuru koliko troši sa Seleniom i sa Totalom (beše to si ga nagovorio?) da bi sve na kraju ispalo isto, kao što sam i predvideo. Bar je dobro što mu nisi preporučio neku krdžu od ulja, jedino što se čovek iscimao bezveze.

No da ne širimo priču, mi smo se već lepo ispričali ranije, ima sada ko će da me nasledi. :)

Da se vratimo na Golfa...
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Pa vidiš, ja sam 2 motora Z 10 reklamirao zato što je tošila ulje. 1-1,5 L za 10 000km, jer je za mene nenormalno da Fiat troši ulje. I to, 1 fabričko + drugo Selenija + treće selenija i sve isto, a onda Esso i ni milimetra potrošnja ulja (0). Posle je išao i Elf, i Mobil, a sad OMV ( u puntaćima sam ga "utrošio" preko 20L) i sve isto. Više ulje ne kontrolišem. + ljudi koji dolaze u servis, masa primera.
Esso više ne postoji, ali nije bit u tome, već bilo koje normalno ulje. A Total je sigurno OK + jeftino.
Drugo, Seenija je prodata nekom... ko zna kom. A kupovao sam ulja i pre selenije, zvala se Fiat olio il itako nekako. Od njih je i nastala.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Meni je Astra G od prvog dana trosila 0,6-07l ulja na 1000km...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Ma ima kola koja su po defoltu potrošači ulja. To je i Opel, pa BMW (bar one koje znam). Pa i Fordovi, a o starim autima da ne pričam.
Ali Fiat nikada nije trošio ulje (ne računam Alfu, koja je obrnut primer), ni kap, pa ni Jugo, dok ga nisu upropastili. Sve važi za benzince.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

To je bila ta generacija sa tim niskokaloricnim karikama zbog kog se preciscavanje ekotek motora vrsilo uljem..
Vec od Astre Classic II su to promenili u novoj generaciji.
Da kucnem u drvo, ovaj novi ne mrda sto se toga tice
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Ovaj tvoj cak i povecava nivo ulja :kezo:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

A ne .. To je Corsa, ja pricam o Astri :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Ma motor koji troši ulje uništava sam sebe, kao skleroza kod čoveka. Ventile, svećice, kanale u izduvu, klip... stvara gadne naslage, koje se na nekim elementima kasnije žare i pojačavaju samodetonacije i sl. A o novim generacijama da ne pričam, lamda sonde stradaju i katalizatori, pa auto brzo postane trom. Zato na novim kolima ne trpim potrošnju ulja. Imalo je nekad na uljima "Katalzator tested", baš zato.
Danas je normalno da povečava nivo ulja, a ne da troši. Posebno dizeli, a i benzinjare, posebno sa direktnim ubrizgavanjem. Dotok ima potrošnja 0 :D
Poslednja izmena od MAD MAX u 26 Sep 2013, 23:45, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

MAD MAX napisao:Ali Fiat nikada nije trošio ulje. Sve važi za benzince.
Moj bivši Punto Classic je trošio ulje do prvog servisa. Ponovo je sipana Selenia 20K ali je prestao da troši.
Odgovori