Prolazak kroz crveno i/ili žuto svetlo-diskusija

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Prolazak kroz crveno i/ili žuto svetlo-diskusija

Post od Saša »

Grujic napisao:Ne bi verovao koliko im često ne radi nešto, bilo rotacija bilo sirena...
Ima i toga verovatno, ali češće je slučaj da prebacuju nekog u bolnicu, voze na dijalizu i slično, dakle ne baš hitni slučajevi, a kada naiđu na tako zagušenu raskrsnicu - pa što da ne iskoriste prednost koju imaju. Ali, ne pale sirenu da ne bi privlačili previše pažnje. Ili što bi rekli: "Znam ja nas... " :)

TT
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Prolazak kroz crveno i/ili žuto svetlo-diskusija

Post od NexT »

Neispravnost opreme je veliki problem nasih hitnih sluzbi. I hitne i policije. Rekao bih iz dosad vidjenog da nekako vatrogasci najbolje stoje sa tim, verovatno jer se najmanje koriste i najmanje vozila imaju, pa ih nekako krpe da sve radi.

Odusevio sam se u Temisvaru kako su opremljeni. Imaju nove (par god stare i bas nove) Transportere i Vito, sijaju na sve strane, svaki blinker je radio, sirena, unutra svi aparati, sve digitalno. Posle svake intervencije dupunjuju zalihe u Urgentnom i ciste vozilo/dezinfikuju nosila i sve sto treba.
Inace, u sklopu rekonstrukcije bolnice i UC, napravljen je heliodrom iza zgrade i imaju Eurocopter EC135.
Bas se potrefilo da su sleteli dok smo bili tamo. Imaju 6 komada ukupno.

Slika

Naravno, veliki deo sve te opreme i para za ulaganje u rekonstrukciju bolnica je dobijen kroz fondove EU.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Vozila koja koristi nasa Hitna Pomoc su nabavljana od 2009. pa nadalje i po EU standardima su opremljeni. Medjutim kod nas je problem sto mi nemamo helikoptere Hitne Pomoci, koji su veoma bitna stvar jer mnogo pomazu. Trebali bi da imamo minimum 3, jedan za Vojvodinu, jedan Centralna Srbija i jedan Juzna Srbija. Medjutim mi imamo 0. Inace jedan od uslova za EU je to da drzava ima helikoptere hitne pomoci. Inace juce sam u PO video nov Ford Transit sanitet, bas lepo izgleda.
Poslednja izmena od H4wkeye u 02 Apr 2014, 18:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Nije toliko bitna starost koliko to da ih vozaci unistavaju a ministarstvo verovatno ne da dovoljno para za kvalitetno odrzavanje.

Ali rotacija/sirena bi na tom vozilu trebale da budu jednako bitne koliko i kocnice.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Slazem se. Definitivno se ne ulaze dovoljno novca za odrzavanje/popravku tih vozila. Koliko sam primetio nasi najcesce koriste Citron, Pezo i Opel. Ovde u PO imaju nekoliko novih Opel Vivaro saniteta.
Korisnikov avatar
Saobraćajna Kamera
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2013, 17:41
Garaža: Nissan Almera Tino 1.8
Kontakt:

Post od Saobraćajna Kamera »

H4wkeye napisao:
Saobraćajna Kamera napisao:http://www.youtube.com/watch?v=0Z8EhaI2mCY

Ovde nema sumnje: uključio je rotaciju (bez sirene) samo da bi prošao raskrsnicu, pritom je to bio običan putnički kombi.
Ovo nije "obican putnicki kombi" ovo je sanitetsko vozilo. Jasno se vide oznake. Mislim da je to ovaj Citroen.

Slika

Hitna Pomoc i Vatrogasci svuda u svetu prolaze na crveno kada je hitan poziv. Po meni je to ok pogotvu zato sto oni nisu debili pa da ulete samo u raskrsnicu, nego se prvo uvere da mogu bezbedno da prodju, daju nekoliko zvucnih signala, pa tek onda prodju. Inace, evo snimka sa Ibarske od pre 4 godine, nisu ni nasi vozaci bas tolika stoka :)
Na ovom snimku na 3:19 mozete videti kako Hitna prolazi kroz crveno. Vidi se da nema nikog u raskrsnici, tako da su prosli bez problema. Da je neko bio, ne bi samo uleteli odjednom.

http://youtu.be/2341Auewzqw
Ovo jeste običan putnički kombi koji pripada nekoj od zdravstvenih ustanova. Video sam svojim očima sedišta, prazna. U vozilu je bio samo vozač koji je zloupotrebio rotaciju tak kada je odlučio da ne stane na crveno. Nije ni jurio, stao je na svim semaforima do skretanja u Radničku ulicu. Bez rotacije, koju je isključio čim je prošao raskrsnicu sa snimka.
ftj napisao:A zašto vama smeta što hitna pomoć prođe na crveno i ako nije na hitnom pozivu? Recimo vraćaju se u bazu sa intervencije i zar nije bolje da i tad prolaze kroz crveno ne bi li što pre bili u pripravnosti da ponovo reaguju?

Nije crveno svetlo neki imaginarni laserski zrak koji će ubiti ovog što prolazi kroz zeleno, nego raskrsnica gde je definisano prvenstvo prolaza u odnosu na svetlo na semaforu. Ukoliko u toj istoj raskrsnici zvoni cela ulica, svaki normalan čovek će da uspori i da vidi hitnu pomoć i neće biti masovnog pokolja kao što se ovde može pročitati. Isto tako niko ni iz hitne nije lud da vozi pun gas kroz raskrsnicu a da se prethodno nije uverio da su ga ostali videli.
Ne smeta mi, niti kačim takve snimke, kada vozilo hitne pomoći sa uključenom rotacijom i sirenom prolazi i na crveno. Sklanjam se uredno, sa koje god strane da dolaze.

Ovaj gore em nije bio ni na kakvoj intervenciji, em je klasično zloupotrebio rotaciju. Tačka.
http://www.youtube.com/user/saobracajnakamera" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Ne postoji obican kombi, a da ima rotaciju i obelezija Hitne Pomoci :) To je sanitet. "Obicni" kombiji nemaju rotaciju, vec samo crven krst i natpis (to su vozila za transport pacijenata na dijalizu itd.) Da je zloupotrebio rotaciju, verovatno da jeste, ali je to i dalje sanitetsko vozilo. Verovatno je isao negde. I ja sam vidjao samo vozace u sanitetu nekoliko puta. Gde idu i sta rade, nemam pojma.
Korisnikov avatar
Saobraćajna Kamera
Reactions:
Kontakt:

Čekaj, ništa ti ne znači činjenica da sam video da ovaj iza ima samo sedišta za putnike? I da je obeležen ovako kako jeste?
http://www.youtube.com/user/saobracajnakamera" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Aaaa, nisam te lepo razumeo onda, izvini! To je transportno vozilo onda. Ali cudi me sto ima rotaciju i obelezeno je ovako... nisam video do sada to. Ti koji imaju sedista pozadi niti imaju rotaciju niti neke oznake, samo natpis uglavnom. :nemampojma:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Imaju i te. Obelezeni su, nemaju zatamnjena stakla pozadi i nemaju duplu rotaciju vec samo iznad kabine, ili cak i onu obicnu "sisu"
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Nisam znao to. :) Ovde u Pozarevcu takvi kombiji su beli skroz, imaju crven krst na haubi i na vratima ja mislim i pise nesto tipa Dom Zdravlja Pozarevac. I nema rotacija.
Dada
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2014, 01:51

Post od Dada »

Preksinoć oko 00:30 se vraćam sa posla iz pravca Džona Kenedija, izvršim skretanje u ulicu kroz žuto, a pre toga propustim dva pešaka. I pošto vozim koleginicu kući, gundjam sa njom kako su bezobrazni, ja ih još propuštam. Stanem na sledećem semaforu, dva pandura u kolima pored mene mašu mi sa onom palicom da se zaustavim posle semafora. Instiktivno gledam da li su mi svetla upaljena, da li sam vezana, sve je ok. Ajd mislim se ja obična kontrola. Dobro veče, znate li zašto ste zaustavljeni? - Nemam pojma. Kaže on prolazak kroz crveno svetlo, bla , bla. Dokumenta dajte, napustite vozilo. Prišla ja njemu i tu počinje moja noćna mora. :o Pita on mene, šta ćemo sad, hoćete vi moći platiti toliku kaznu, od 30-50.000 dinara + 6 boda, oduzimanje dozvole 3 meseca. Ama čoveče prošla sam kroz žutooo! Kaže on, možemo mi i drugačije da se dogovorimo , jel imate neki predlog, namiguje. Tu mi već mrak pada na oči... :evil: Bože me sačuvaj, na šta ti ja ličim, sram vas obojicu bilo. Sad si drska i bezobrazna, dobro kad si takva... i Napisa mi izjavu, ja potpisala, besno uzela papir. Došla kući i počela da plačem od nemoći :( ... Šta sad ja mogu očekivati? Prva kazna, prva prijava, prvi bodovi. :hope: Pritom adresa u ličnoj karti se vodi gde ne živim već 15 godina. Jel mi ima nekog spasa ili da počnem da skupljam pare.
Danas sam saznala šta znači to "namigivanje" :ccc: tražili su neku kintu.... prvi put se susrećem sa nekom kaznom, nisam znala kako to funkcioniše, straaašnooo! :(
Igrom slučaja, na poslu kao čestog gosta imam advokata. Ispričala sam mu šta mi se desilo i on mi reče da to može da se ispegla, da će mi pomoći. Tipa kad mi stigne poziv za sud, da se ne pojavim taj put, pa stigne drugi, onda će on poći samnom i daću svoju izjavu i tražiću suočenje sa pandurom... Pa kad dodje sledeći poziv, ja ću biti strašno bolesna, tj sprečena da se pojavim, pa sve tako u krug. Dok ne prodje dve godine, i to onda zastareva, tako on bar tvrdi da može. A na toj adresi mi živi burazer, pa mi prosledi poštu koja mi je potrebna. Šta vi mislite, jel to izvodljivo što mi taj advokat kaže? :(
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sad je novi zakon o prekršajima gde će ta priča sa zastarom verovatno biti teža. Al svakako treba probati sve, kad dođe vreme.
Sada se malo šta može uraditi, pogotovo jer si potpisala a nisi unela primedbe..

Jedino je utešno što je lupio za kaznu, kazna je 15 000 do 30 000din, znači u praksi 15-17, al je loše što sleduje i zabrana na 3 meseca.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Dada napisao:Preksinoć oko 00:30 se vraćam sa posla iz pravca Džona Kenedija, izvršim skretanje u ulicu kroz žuto, a pre toga propustim dva pešaka. I pošto vozim koleginicu kući, gundjam sa njom kako su bezobrazni, ja ih još propuštam. Stanem na sledećem semaforu, dva pandura u kolima pored mene mašu mi sa onom palicom da se zaustavim posle semafora. Instiktivno gledam da li su mi svetla upaljena, da li sam vezana, sve je ok. Ajd mislim se ja obična kontrola. Dobro veče, znate li zašto ste zaustavljeni? - Nemam pojma. Kaže on prolazak kroz crveno svetlo, bla , bla. Dokumenta dajte, napustite vozilo. Prišla ja njemu i tu počinje moja noćna mora. :o Pita on mene, šta ćemo sad, hoćete vi moći platiti toliku kaznu, od 30-50.000 dinara + 6 boda, oduzimanje dozvole 3 meseca. Ama čoveče prošla sam kroz žutooo! Kaže on, možemo mi i drugačije da se dogovorimo , jel imate neki predlog, namiguje. Tu mi već mrak pada na oči... :evil: Bože me sačuvaj, na šta ti ja ličim, sram vas obojicu bilo. Sad si drska i bezobrazna, dobro kad si takva... i Napisa mi izjavu, ja potpisala, besno uzela papir. Došla kući i počela da plačem od nemoći :( ... Šta sad ja mogu očekivati? Prva kazna, prva prijava, prvi bodovi. :hope: Pritom adresa u ličnoj karti se vodi gde ne živim već 15 godina. Jel mi ima nekog spasa ili da počnem da skupljam pare.
Danas sam saznala šta znači to "namigivanje" :ccc: tražili su neku kintu.... prvi put se susrećem sa nekom kaznom, nisam znala kako to funkcioniše, straaašnooo! :(
Igrom slučaja, na poslu kao čestog gosta imam advokata. Ispričala sam mu šta mi se desilo i on mi reče da to može da se ispegla, da će mi pomoći. Tipa kad mi stigne poziv za sud, da se ne pojavim taj put, pa stigne drugi, onda će on poći samnom i daću svoju izjavu i tražiću suočenje sa pandurom... Pa kad dodje sledeći poziv, ja ću biti strašno bolesna, tj sprečena da se pojavim, pa sve tako u krug. Dok ne prodje dve godine, i to onda zastareva, tako on bar tvrdi da može. A na toj adresi mi živi burazer, pa mi prosledi poštu koja mi je potrebna. Šta vi mislite, jel to izvodljivo što mi taj advokat kaže? :(
Kao sto rece Grujic, po novom zakonu je sad tesko ici na zastarevanje, tako da je mozda bolje da trazis suocavanje i da probas da objasnis sudiji sta je stvarno bilo. Kazi da se zuto naglo upalilo, da si vec bila u raskrsnici i da jednostavno nije bezbedno bilo da naglo ukocis. Navedi prijateljicu kao svedoka, da potvrdi da je bilo ZUTO a ne crveno svetlo na semaforu. Sto se tice tog namigivanja, trebala si da im trazis broj znacke i da zapises tablice patrolnog vozila, mozda da si to uradila bi odustali od prijave. Takvu stoku sto oce pare treba terati do kraja, u krajnjem slucaju i prijaviti unutrasnjoj kontroli.
Korisnikov avatar
Saobraćajna Kamera
Reactions:
Kontakt:

H4wkeye napisao:Aaaa, nisam te lepo razumeo onda, izvini! To je transportno vozilo onda. Ali cudi me sto ima rotaciju i obelezeno je ovako... nisam video do sada to. Ti koji imaju sedista pozadi niti imaju rotaciju niti neke oznake, samo natpis uglavnom. :nemampojma:
Ma da, evo ovaj ima samo sedišta, parkiran nepropisno:

Slika
Odgovori