ftj napisao:Kod oktavije me kopkaju samo ti detalji koji su ocigledno namerno losiji u odnosu na skuplju bracu...
To nekad možda i nije loše, npr. 1.4 TSI 140 KS u Octaviji nema deaktivaciju cilindara (ACT) za razliku od onog u Golfu (koji sad ima 150 KS, do skoro isto 140 KS).
Na papiru su razlike veće između VW i Škode, ali u praksi je to teško primetiti. Česi izgleda jako dobro umeju da iskoriste to što im daju na raspolaganje iz mama kompanije.
Već sam pisao da smo iz Jette A5 prešli u ŠKODU A5FL. Subjektivno je za mene Octavia bolje odrađen auto.
Plastike ovo ono, tj sve što se vidi, nema razlike uglavnom.
Kod danasnjih novih automobila sve je stvar ukusa i u pitanju su nijanse. Najvaznija stvar koju je nenad dobio je ta da ujutru sedne u auto i voziii, nema glavobolje. Ako se i pojavi problem, ima garanciju. Mene je prethodni auto vozio 7 godina sa 7 redovnih servisa. U osmoj godini je crkao akumulator. To je najveca prednost novog auta, mada maler moze i tu da te snadje...
Karakteristika motora dozvoljava duži menjač, tj znatno duži menjač. Ključni faktor je obrtni moment i njegova raspoloživost duž što većeg raspona obrtaja. Imali smo lepu raspravu snaga vs moment, evo ovde na prvu loptu se vidi prednost momenta u svakodnevnoj vožnji. Bez problema se takav motor sa brzinom manje vozi lepše, lakše, ekonomičnije i znatno tiše, nego atmosferac iste snage, manjeg momenta, sa brzinom više. Nije jedina prednost downsizing.
Za trke nisam siguran, a i nemam to iskustvo/interesovanje.
Grad, pogotovo strme uličice su za turbo-motore domaći teren. Kada se probere kvalitet madju ovim novim turbo benzincima, biće sasvim drugačija slika (a i zvuk) po gradu.
Taksiste sam pomenuo zbog njihovog poimanja dobrog auta. Znači, od potrošnje, lakoće korišćenja, pa do troškova održavanja.
Ako se u tu jednacinu ubaci i "turbo rupa" rezultat se drasticno menja. Mada nisam vozio turbo benzince novije generacije pa ne znam kakvi su po tom pitanju.
Da zaista vuce od nekih 1200-300 obrtaja, nisam bas proecizno zagledao. Priznajem da jos imam neki "strah" da ga cepnem kako bih voleo sve nesto mislim nov motor itd...