Fotografija
Re: Fotografija
Sigurno. Mislio sam na obe kuće.
Ne živi se od flagship fotoaparata, nego od onih koji se prodaju na kile, a to im je trenutno najveća slabost u portfoliu. Sem dodavanja videa, DSLR je u poslednjih 10 godina samo evoluirao. Ništa krupno nije urađeno, niti će.
Budućnost je softver. Hardver je već na brutalno visokom, rekao bih i nepotrebno visokom, nivou.
Da bude smešnije, Sony se razvaljuje od prodaje, a softver im je đubre. Organizacija najskupljeg aparata je blagi užas, suve performanse neispolirane skroz. Razvoj softvera im je u 2004. godini, bukvalno, na aparatu iz budućnosti.
Da ne zaboravimo Fuji, koji se kida od prodaje behogledalca, Panasonic sa m43, i ostali na margini.
Tapatalk
Ne živi se od flagship fotoaparata, nego od onih koji se prodaju na kile, a to im je trenutno najveća slabost u portfoliu. Sem dodavanja videa, DSLR je u poslednjih 10 godina samo evoluirao. Ništa krupno nije urađeno, niti će.
Budućnost je softver. Hardver je već na brutalno visokom, rekao bih i nepotrebno visokom, nivou.
Da bude smešnije, Sony se razvaljuje od prodaje, a softver im je đubre. Organizacija najskupljeg aparata je blagi užas, suve performanse neispolirane skroz. Razvoj softvera im je u 2004. godini, bukvalno, na aparatu iz budućnosti.
Da ne zaboravimo Fuji, koji se kida od prodaje behogledalca, Panasonic sa m43, i ostali na margini.
Tapatalk
Prvo, koliko shvatam, novine kazu drugacije: "while mirrorless cameras are eating away at Canon’s market share for DSLRs, which have higher profit margins"nidza napisao:Ne živi se od flagship fotoaparata, nego od onih koji se prodaju na kile
Organizacija najskupljeg aparata je blagi užas, suve performanse neispolirane skroz.
Tapatalk
Drugo, nista te ne razumem.
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Microsoft (Nokia) Lumia 640 XL LTE
Aparat ima fenomenalnu kameru (uzevši u obzir cenovni rang).

Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr

Palata Albanija, Beograd, Srbija (Palace Albania, Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr

Palata Albanija, Beograd, Srbija (Palace Albania, Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr
(ova je sastavljena od 2 slike, jer nisam imao dovoljnu "širinu" objektiva da sve obuhvatim jednim kadrom)

Jedna od starih zgrada u centru Beograda (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr
(i ova panorama je sastavljena iz više fotografija)

inner courtyard, Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr

Passage, Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr
Aparat ima fenomenalnu kameru (uzevši u obzir cenovni rang).

Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr

(ova je sastavljena od 2 slike, jer nisam imao dovoljnu "širinu" objektiva da sve obuhvatim jednim kadrom)

Jedna od starih zgrada u centru Beograda (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr
(i ova panorama je sastavljena iz više fotografija)

inner courtyard, Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr

Passage, Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Popodnevno nebo je bilo idealno danas za fotografiju.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/605038 ... -Beogradom
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/605038 ... -Beogradom

- maxer
Ceo dan je bio predivan: nebo duboko plave boje - u toku dana, a na zalasku sunca - pravi vatromet boja.
Na moju veliku žalost, dan i deo večeri sam proveo na poslu i kući sam krenuo taman da vidim taj spektakl tj. njegove zadnje trenutke. Totalni bedak (a najgore što se to desilo više puta)
.
Na moju veliku žalost, dan i deo večeri sam proveo na poslu i kući sam krenuo taman da vidim taj spektakl tj. njegove zadnje trenutke. Totalni bedak (a najgore što se to desilo više puta)

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Bice ovako cele nedelje, ne brini.
Boringly average, but also perfect for school run mums
- maxer
Daj Bože ... sreda je neradan dan - pa se nadam da ću moći da je iskoristim za fotografiju.
- maxer
Lumia 640 XL LTE ... panorama sastavljena od 6 slika:
(i ovu kao i ostale, možete pogledati i u full res. na samom flickr sajtu)

inner courtyard 2, Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr
Stvarno sam oduševljen kako se razvijaju kamere u mobilnim telefonima. Pogotovo me impresionira kvalitet WB (white balans-a) tj. ovo gore što vidite (kao i one predhodne fotografije), nije pipnuto u Photoshop-u ... osim što je isti korišćen za spajanje pomenutih 6 fotki.
I čisto da spomenem i ovo (jer verovatno ima i onih koji "nisu u materiji"): sasvim je normalno da se pojave "zamućenja" u pojedinim delovima slike, kao posledica korekcije perspektive prilikom spajanja fiše fotografija u panoramu tj. tih zamućenja nema na pojedinačnim slikama iz kojih je panorama sastavljena. A evo i iz kojih je kadrova panorama sklopljena:

Jasno se vidi kako je usled ručnog držanja telefona i potrebe da se "tapne" na ekran (jer isti nema za to predviđeno fizičko dugme, što je velika mana), došlo do naginjana telefona po vertikalnom planu i do promene perspektive, što je uvek veeeliki problem za kasnije spajanje u panoramu.
(i ovu kao i ostale, možete pogledati i u full res. na samom flickr sajtu)

inner courtyard 2, Beograd, Srbija (Belgrade, Serbia) by Slobodan Nanić, on Flickr
Stvarno sam oduševljen kako se razvijaju kamere u mobilnim telefonima. Pogotovo me impresionira kvalitet WB (white balans-a) tj. ovo gore što vidite (kao i one predhodne fotografije), nije pipnuto u Photoshop-u ... osim što je isti korišćen za spajanje pomenutih 6 fotki.
I čisto da spomenem i ovo (jer verovatno ima i onih koji "nisu u materiji"): sasvim je normalno da se pojave "zamućenja" u pojedinim delovima slike, kao posledica korekcije perspektive prilikom spajanja fiše fotografija u panoramu tj. tih zamućenja nema na pojedinačnim slikama iz kojih je panorama sastavljena. A evo i iz kojih je kadrova panorama sklopljena:

Jasno se vidi kako je usled ručnog držanja telefona i potrebe da se "tapne" na ekran (jer isti nema za to predviđeno fizičko dugme, što je velika mana), došlo do naginjana telefona po vertikalnom planu i do promene perspektive, što je uvek veeeliki problem za kasnije spajanje u panoramu.
Vidiš, toga nema na nekim flagship telefonima. Kada pravim sferu (360 stepeni) sliku na Note, tada može da se desi, ali ni tada se ne tapka ekran, sam okida kada detektuje telefon u odgovarajućoj poziciji.
Klasična panorama je samo da "prebrišeš" kadar telefonom i mislim da nikad nisam video anomaliju. Verovatno okine na desetine slika pre spajanja.
Klasična panorama je samo da "prebrišeš" kadar telefonom i mislim da nikad nisam video anomaliju. Verovatno okine na desetine slika pre spajanja.
- maxer
Ma ima i ovaj telefon program za panoramu: malo je lošiji, okida sam ali svega 5 fotki i glavna zamerka je kvalitet dobijene panorame (prostorna korekcija), kao i to da pojedinačne slike (koje čine panoramu) nemam, pa samim tim ne mogu nahnadno da sklapam panoramu u photoshopu. Zato ga nisam ni koristio, već sam išao na ručno pravljenje željenog broja fotki. Na zalost, velika je smetnja nedostatak fizičkog dugmeta za okidanje jer mi ovako telefon previše šeta tj. moram nepotrebno da se koncentrišem na položaj ruku za držanje i okidanje (tog softverskog tastera) a još uvek nisam našao pravi (stabilan) položaj za to.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Photoshop 

- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Cica Maca mi je bas na nebo ukazao tog momenta tako da je ovo bilo upravo kako je i na slikama.