Dobro veče
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Dobro veče
Danas prvi put video u saobraćaju auto sa tankim kamera retrovizorima. Audi SUV ali nisam siguran koji, mimoišli se na sekund. Da li donosi neku prednost ili je samo fensi detalj? Malo sa godinama prelazim iz tehnofila u tehnofoba, daj samo što prostije da me ne zajebava nešto.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Teska glupost. Umesto stakla ubacili kameru koja opet prikazuje isto sto i staklo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bilo bi dobro da pokazuje vozaču isto što i staklo.
Vozio sam jedan daj taj Audi e-tron. Stvar je u tome što mi kao vozači nekad pomerimo glavu da bi nešto dodatno videli na retrovizoru, a ovde toga nema. Druga stvar je što svaki pogled "u retrovizor" ide prvo pa kameri, pa kad izvališ spustiš pogled na ekran. Kapiram da bi na to čovek navikao, ali ovo sa smanjenim vidnim poljem baš nervira.
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
Vozio sam jedan daj taj Audi e-tron. Stvar je u tome što mi kao vozači nekad pomerimo glavu da bi nešto dodatno videli na retrovizoru, a ovde toga nema. Druga stvar je što svaki pogled "u retrovizor" ide prvo pa kameri, pa kad izvališ spustiš pogled na ekran. Kapiram da bi na to čovek navikao, ali ovo sa smanjenim vidnim poljem baš nervira.
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Navikne se čovek, po mom mišljenju u Evropi bar 30% kamiona ima kamere umesto retrovizora, nebi ih koristili da ne valjaju. Što se mene tiče ja sam izbacio glavu kroz prozor kad sam vozio kamion sa kamerama u rikverc
Drugar je imao problem da mu kamera na Mercedesovom kamionu ujutro bude zamagljena dok malo ne proradi, negde je ušla vlaga.
Dobra stvar bi bila da se kamera zakreće sa motanjem volana, da vozač vidi veći ugao, al se onda gubi percepcija orijentacije i "dubine" onoga što se vidi.
Drugar je imao problem da mu kamera na Mercedesovom kamionu ujutro bude zamagljena dok malo ne proradi, negde je ušla vlaga.
Dobra stvar bi bila da se kamera zakreće sa motanjem volana, da vozač vidi veći ugao, al se onda gubi percepcija orijentacije i "dubine" onoga što se vidi.
Komšija moj ima taj audi sa kamerama ali ne pitah ga kako mu se čini u praksi.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Uh, ja i dalje ne koristim kamere (tj ne gledam sliku) na automobilu kada se uparkiravam - korisno mi bude samo kada izlazim sa parkinga u rikverc, da vidim da li mi nailazi drugo vozilo
Ne znam kako je ljudima u kamionu, ali mi nije jasno kako se ponašati prilikom prestrojavanja - nekako mi je nezgodno (neprirodno) da skrećem pogled i gledam u monitor prilikom prelaska
Ne znam kako je ljudima u kamionu, ali mi nije jasno kako se ponašati prilikom prestrojavanja - nekako mi je nezgodno (neprirodno) da skrećem pogled i gledam u monitor prilikom prelaska
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Ja kad sam imao da uparkiram nečiji auto s kamerama, gledao isključivo u retrovizore. I kad probam da gledam na kameru, suviše nemam osećaj. Ali možda je do navikavanja.
Za kamione mi je gledajući u emisijama to delovalo i OK zapravo - da se bolje pokriju mrtvu uglovi kamiona. Al me @Gaginh0 sad verovatno demantovao.
Za kamione mi je gledajući u emisijama to delovalo i OK zapravo - da se bolje pokriju mrtvu uglovi kamiona. Al me @Gaginh0 sad verovatno demantovao.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Nisam ja rekao da je loše, samo da čoveku jednostavno treba da se navikne. A pošto vidim da ljudi starosti 50-60 godina voze kamione sa kamerama, znači da može brzo da se navikne i posle 35-40 godina vožnje na retrovizore
I verovatno ima svoje prednosti, ali i zaglupljuje, kao i kamere i senzori na autima. Ne znam kako je kod tog Audija, ali kamioni i dalje mogu novi da se naruče sa retrovizorima umesto kamera.
A zbog kamera ima sve više ovakvih bisera (nisam ja slikao):
I verovatno ima svoje prednosti, ali i zaglupljuje, kao i kamere i senzori na autima. Ne znam kako je kod tog Audija, ali kamioni i dalje mogu novi da se naruče sa retrovizorima umesto kamera.
A zbog kamera ima sve više ovakvih bisera (nisam ja slikao):
Kod mene na autu u kameru gledam samo kada se gepekom "naslanjam" na neku prepreku (zid, stubić, drugi auto itd) i tu mi znači pošto nemam parking senzore. U svakoj drugoj situaciji koristim isključivo retrovizore.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Pogledao juče drugarovu E klasu. Nisam uspeo da sednem! Krenem prvo da ubacim nogu, tako ulazim u sva kola, ne ide nikako - smeta volan. Kaže volan je na najvišoj tački. Uspeo sam tek kad smo gurnuli sedište nazad. Pri tom je drugar niži možda 5cm od mene, nije nikakva drastična razlika. Ali onda gledam njega, prvo sedne dupetom, pa onda ubaci noge. Nisam očekivao da za E klasu treba gimnastika da bi se uopšte smestio. Inače kad je sedište gurnuto pozadi da mogu da uđem kako sam navikao, iza teško da može neko da sedne. Nisam sad drndao sto puta ali imam utisak da mi i ne treba toliko udaljeno sedište za vožnju, samo za ulazak.
- AleksandarAca
- Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
- Garaža: VW Tiguan 2.0TDI Elegance 4Motion, Seat Arona TGI Xcellence
Ista prica kod mene sa BMW F10. Sa 196cm i 115kg, nema sanse da udjem i da izadjem, a da ne izgledam kao kompletni idiot koji izlazi iz bureta
Rezervisano za gimnasticare samo
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Rezervisano za gimnasticare samo
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Zato što ste navikli na SUV i Jazz, isti sam problem imao posle Jazza.
To je baš stvar navike. Tata već 16 godina vozi Renault Kangoo, i kad sam kupio Peugeot 407, probao je da sedne i nije mogao da veruje da iko može da kupi takav auto jer je patnja za ući i izaći.
U firmi ima BMW X7, i ja se osećam kao idiot kad treba izaći i ući jer nemam pojma da li smem da stanem na onaj prag, iako je predviđen baš za to, ali meni izgleda kao da ću da ga odlomim kad stanem na njega. Pa bukvalno kad izlazim iz auta, ja iskočim.
U firmi ima BMW X7, i ja se osećam kao idiot kad treba izaći i ući jer nemam pojma da li smem da stanem na onaj prag, iako je predviđen baš za to, ali meni izgleda kao da ću da ga odlomim kad stanem na njega. Pa bukvalno kad izlazim iz auta, ja iskočim.
Nema to veze sa tim, već sa oblikom i nagibom A stuba, koliko je on „u korenu“ pomeren unazad, kao i sa oblikom krova izmedju A i B stuba.
Ima dosta „običnih vozila“ (koja ne pripadaju SUV segmentu), koja su prosečne visine za tu klasu (oko 145 cm ), a u koja ja sa 193 cm veoma lako ulazim i iz njih lako izlazim. Ima i baš jako niskih vozila u koja neverovatno lako ulazim.
Ali, postoje i viša kola, gde u odnosu na moje navike moram izuzetno da pazim sa glavom pri ulasku i izlasku (npr. novi Sandero Stepway). Samo mu pogledaj gde mu je A stub, koliko je položen i kakav je oblik krova izmedju A i B stuba.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ja često vozim druga vozila, ali najčešće svoj SX4 i službeni Turan. Sve ostalo je patnja
Kada dođem kući Fabijom ili Golfom, žena redovno zvekne glavom kada ulazi. Srećom, još nije omlatila dete o krov
TapaT
Kada dođem kući Fabijom ili Golfom, žena redovno zvekne glavom kada ulazi. Srećom, još nije omlatila dete o krov
TapaT