Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Jumbo
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Jumbo » 05 Apr 2023, 14:33

nidza je napisao:
05 Apr 2023, 10:36
Neka skorašnja uvrežena dezinformacija kojom su kupci zavedeni je da je kvalitetan jogurt gust, a njima je najlakše da to naprave tako što ga napune brašnom ili skrobom.
Ovo je totalna nebuloza.

U istoriji mlekarstva u Srbiji, a koliko znam i u svetu ovo niko nikad nije radio.

Različita gustina jogurta se dobija od različitih vrsta starter kultura koje se koriste pri zasejavanju u mleko. Tako da gustina jogurta nema ama baš nikakve veze sa sastavom. Od istog mleka u zavisnosti koje starter kulture se koriste dobija se različita gustina jogurta i zahtevi tržišta diktiraju kakav će jogurt mlekare praviti.

Tako da još jednom ponavljam ono gore boldirano je totalna glupost.

Ja sam ovde više puta napominjao da po meni ne treba uzimati kiselo mlečne proizvode od obranog mleka pošto se u njih dodaju ugljeni hidrati (ne brašno ili skrob), ali ne zbog gustine već zbog prikrivanje gorčine (koja dolazi od proteina u mleku, a prirodno je nadjačava mlečna mast) pošto takve proizvode verovatno niko ne bi koristio.

Jogurt i kiselo mleko (to je jedno te isto samo što je uprošćeno rečeno jogurt izmiksovano kiselo mleko) su možda najbezbedniji i najkvalitetniji proizvodi u mlekarstvu. Tu ne možete proturiti ni mleko u koje je sipana voda, niti mleko kojem je kiselost nešto veća, ni mleko sa antibioticima ...... pošto ga od toga ne možete ni napraviti.

Korisnikov avatar
Jumbo
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Jumbo » 05 Apr 2023, 14:37

nidza je napisao:
05 Apr 2023, 10:36
Mleko, pojma nemam šta je ono više, ranije je imalo normalan miris, sad kad se skuva ili podgreje klincima, ne miriše niti sladi, ukus obojene vode čak i 3.2%.
Još jedna zabluda

Kupili ste mleko koje je već prošlo ili pasterizaciju ili sterilizaciju i ponovo se kuva. Danas je svako mleko u prodaji predviđeno da se direktno konzumira pošto je već prošlo dovoljni termički tretman da je bezbedno za upotrebu.

Ovo ne važi jedino za mleko u kesama koje bi svima toplo preporučio da ne kupuju.

Korisnikov avatar
Jumbo
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Jumbo » 05 Apr 2023, 14:42

nidza je napisao:
05 Apr 2023, 13:14
Heinz je napisao:
05 Apr 2023, 11:02
Dukat 3.2
Ugljeni hidrati 4.6 g

Gde je taj skrob, u ovih max 1 g na 100 g?
4.6 na 100gr. Verovatno većina. Ti valjda pamtiš kako jogurt treba da izgleda. Ovo danas ne može da se istoči iz flaše :)
Tih 4.6 grama ugljenjih hidrata je u stvari laktoza koja je normalni sastojak mleka.
U jogurtu bi trebalo da ga ima manje pošto jedan deo (recimo 0,5g) fermentacijom prelazi u mlečnu kiselinu koja dovodi jogurt na pH oko 4,2 sa oko 6,7 koliko je kod mleka.
Zbog iste energetske vrednosti i skupe analize na sadržaj mlečne kiseline oni je iskazuku u delu ugljenih odnosno koristi se prosečan podatak od mleka koje je korišćeno za jogurt.

Korisnikov avatar
Nemanja987
Postovi: 394
Pridružio se: 28 Mar 2013, 20:46
Lokacija: Novi Sad

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Nemanja987 » 05 Apr 2023, 14:44

@Jumbo
Mleko u kesi je isto pasterizovano, koji je razlog za izbegavanje?
Neka prljava tehnologija punjenja?
Ili generalno taj materijal nije dobar za pakovanje?
Ja ovde gde sam uzimam organsko i staklenoj flaši, 2.09e je litar.

Edit: Bilo bi veoma dobro da se šira javnost u Srbiji upozna sa tim kakav je nivo kontrole hrane i predmeta opšte upotrebe.
Drugačije bi se gledalo na proizvode, uključujući i one iz apoteke (dodatke ishrani, koji praktično ne prolaze kroz analize sastava već se posmatraju kao bilo koja druga hrana)
Kontrola je (najblaže rečeno) nedovoljna i nepotpuna. Neverovatno mi je da su ljudi nezainteresovani za ovu temu.
Poslednja izmena od Nemanja987 u 05 Apr 2023, 14:49, izmenjeno 1 put ukupno.

Korisnikov avatar
nidza
Postovi: 21097
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije
Lokacija: N.B.G.

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nidza » 05 Apr 2023, 14:45

@Jumbo hvala na objašnjenju.

Koji UH se dodaju u jogurt i šta ga zgusne toliko? Obično probiotski jogurti sa najvećom sadržinom kultura nisu toliko gusti, ređi su. Kefir je isto izvorno redak, i bio je redak i kod nas, sad su gusti, nisu kiseli i toliko odskaču od kefira kakav treba da bude da to možda više ne treba ni zvati tim imenom.

Korisnikov avatar
Jumbo
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Jumbo » 05 Apr 2023, 14:45

DukeNS je napisao:
05 Apr 2023, 13:49
Mene više brine dozvoljeni nivo aflatoksina, nego ukus. To mi je poražavajuće...
Što se tiče aflatoksina u velikoj većini onoga što mi dobijemo na analizu je na nivou ispod 0,05 osim kod pojedinih slučajeva koje ide do maksimum 0,10 i to kod nekih manjih mlekara.

Korisnikov avatar
Jumbo
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Jumbo » 05 Apr 2023, 14:46

Nemanja987 je napisao:
05 Apr 2023, 14:44
@Jumbo
Mleko u kesi je isto pasterizovano, koji je razlog za izbegavanje?
Neka prljava tehnologija punjenja?
Ili generalno taj materijal nije dobar za pakovanje?
Ja ovde gde sam uzimam organsko i staklenoj flaši, 2.09e je litar.
Niža temperatura pasterizacije i obično nije homogenizovano

Korisnikov avatar
Jumbo
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Jumbo » 05 Apr 2023, 14:51

nidza je napisao:
05 Apr 2023, 14:45
@Jumbo hvala na objašnjenju.

Koji UH se dodaju u jogurt i šta ga zgusne toliko? Obično probiotski jogurti sa najvećom sadržinom kultura nisu toliko gusti, ređi su. Kefir je isto izvorno redak, i bio je redak i kod nas, sad su gusti, nisu kiseli i toliko odskaču od kefira kakav treba da bude da to možda više ne treba ni zvati tim imenom.
Kefir je jedna vrsta kulture (u pitanju je vrsta kvasca) i lično ga ne bi koristio osim da ga samim pravim, dok su starter kulture bakterijske i ima više vrsta.

Gustina ne zavisi od dodavanje ugljenih hidrata veće od vrste kultura koje se koriste. Recimo probiotska daje manju gustinu.

Najčešće se dodaje inulin, ali samo u jogurte od obranog mleka (masnoće do 1,6)

Korisnikov avatar
Nemanja987
Postovi: 394
Pridružio se: 28 Mar 2013, 20:46
Lokacija: Novi Sad

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Nemanja987 » 05 Apr 2023, 14:51

Niska kao niža od definisane temp za nisku pasterizaciju???

Korisnikov avatar
nidza
Postovi: 21097
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije
Lokacija: N.B.G.

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nidza » 05 Apr 2023, 14:52

Korisno, hvala što si se uključio.

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19278
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Heinz » 05 Apr 2023, 15:10

Ako neko kojim slučajem pije Balans, neka obrati pažnju da to NIJE jogurt. Ne znam tačno šta sve ne ispunjava, ali nije ni deklarisan kao jogurt. A probiotski je, "fermentisani proizvod od mleka".

Sent from my SM-G770F using Tapatalk


Korisnikov avatar
shandu90
Postovi: 12322
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Lokacija: Novi Sad

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od shandu90 » 05 Apr 2023, 15:32

Ja se malo smorim kad odem u Modanju i kupim one njhove jogurte. Bude mi samo gore, uz peciva mi je toliko gusto i tesko da teze gutam. Njihov kefir mi je isti kao jogurti sto se prodaju kod nas.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19278
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Heinz » 05 Apr 2023, 18:11

Imaš tamo i Ayrani. Meni je odvratan

Sent from my SM-G770F using Tapatalk


Korisnikov avatar
shandu90
Postovi: 12322
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Lokacija: Novi Sad

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od shandu90 » 05 Apr 2023, 19:54

Verujem. Ne svidjaju mi se njihovi mlecni proizvodi (ne racunam fetu).


Sent from my iPhone using Tapatalk

Kabal
Postovi: 2889
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD
Lokacija: Novi Sad

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Kabal » 05 Apr 2023, 20:13

Jumbo je napisao:
DukeNS je napisao:
05 Apr 2023, 13:49
Mene više brine dozvoljeni nivo aflatoksina, nego ukus. To mi je poražavajuće...
Što se tiče aflatoksina u velikoj većini onoga što mi dobijemo na analizu je na nivou ispod 0,05 osim kod pojedinih slučajeva koje ide do maksimum 0,10 i to kod nekih manjih mlekara.
Ovo je zanimljivo, posto je 2022 izuzetno veliki problem aflatoksina

Sent from my SM-S918B using Tapatalk


Odgovori