O kafama...
O kafama...
Tema ljubitelja svih vrsta kafi, preporuke za dobre kafe i kafice...
a evo i u fiatu esspreso aparat lavazza
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... VVJxpaCr6A
a evo i u fiatu esspreso aparat lavazza
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... VVJxpaCr6A
Re: O kafama...
Ja sam poceo uzasno da gotivim one limenke kafe,raznih marki i vrsta,samo sto su skupe ko djavo,kostaju kao RedBull, pa ih cesce pijem...
Ali sam takodje poceo redovno da uzimam one ledene kafe sto prave po pumpama,tako da svaki 2gi,3. dan kada sipam gorivo,popijem to i bas prija,a ukus veoma kvalitetan
Ovako po kaficima,gde ne znam kakva je kafa,pijem produzeni espresso sa mlekom,a gde znam da je dobra,pijem dupli sa mlekom..
Ali sam takodje poceo redovno da uzimam one ledene kafe sto prave po pumpama,tako da svaki 2gi,3. dan kada sipam gorivo,popijem to i bas prija,a ukus veoma kvalitetan
Ovako po kaficima,gde ne znam kakva je kafa,pijem produzeni espresso sa mlekom,a gde znam da je dobra,pijem dupli sa mlekom..
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Re: O kafama...
Ja od kad sam krenuo na faks,kad god odem dan pocinjem sa produzenim/duplim espressom bez mleka + kisela. One moke i gluposti po costi i greenetu ne pijem,mada doduse nisam ni isprobavao...
Gajbi pijem samo u toku roka kad ne spavam, turbocino ili 3u1 extra. Cim se zavrsi rok batalim da se ocisti organizam do sledeceg
Gajbi pijem samo u toku roka kad ne spavam, turbocino ili 3u1 extra. Cim se zavrsi rok batalim da se ocisti organizam do sledeceg
- mix024
- Postovi: 679
- Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
- Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS
- Lokacija: Subotica
Re: O kafama...
Popijem u proseku oko 3 kafe godišnje. Nikada nisam pio i jednostavno mi ne prija. Ako već i pijem, onda je to sa dozom šećera otprilike pola/pola
Pošto sam veoma puno na putu, redovno tamanim Rockstar, Red Bull, šta god se nađe... Rockstar mi je najbolji!
Pošto sam veoma puno na putu, redovno tamanim Rockstar, Red Bull, šta god se nađe... Rockstar mi je najbolji!
- Day Walker
- Postovi: 23291
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: Audi Q3, Škoda Kamiq
- Lokacija: Beograd
Re: O kafama...
Pijem iskljucivo Nes, ili neku od kafi iz limenke... Obicna kafa i espreso su mi ogavni
A u poslednje vreme, najvise mi prija:
A u poslednje vreme, najvise mi prija:
Brzine idu u H-a !!!
- pedja
- član 001
- Postovi: 14143
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: O kafama...
Ovde u hotelu imaju neki aparat koji nonstop vrti/muti espresso. Pravi se neka pena, naravno hladna, i svi kazu da je fenomenalno i osvezavajuce. Mraka kafe je neka poznata, ali sada ne mogu da se setim, pogledacu/uslikati kasnije.
Ne pijem kafu pa ne mogu dati neki komentar...
Ne pijem kafu pa ne mogu dati neki komentar...
- Gaginh0
- Postovi: 8783
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
- Lokacija: In the middle of nowhere
Re: O kafama...
Pa kad si cavaDay Walker je napisao:Pijem iskljucivo Nes, ili neku od kafi iz limenke... Obicna kafa i espreso su mi ogavni
Da se ne ponavljam, pijem sve zive kafe u velikim kolicinama. A koju cu izabrati zavisi od doba dana, raspolozenja itd... Uglavnom je ujutro obavezna "turska", a posle nje sve zavisi...
Re: O kafama...
Sorta Kopi Luwak (na idnonežanskom ‚”Kopi” znači kafa) je izuzetno retka. Godišnje se, zbog specifičnosti, proizvede mala količina ove kafe, pa se tako 1 kilogram ove kafe se prodaje za 200 do 1300 američkih dolara, u zavisnosti od kvaliteta. A najveća cena koju neko ikada platio za ovu kafu je 6000 dolara za jedan kilogram.
U mnogim restoranima širom sveta šoljica ove kafe se prodaje za oko 50 dolara, dok u jednom ekskluzivnom restoranu u Londonu morate da izdvojite 50 funti za par gutljaja ovog napitka. Milano je malo jeftiniji, pa se šoljica ove kafe može naći za “samo” 15 evra.
Sorta ove kafe se pravi na ostvima Sumatra, Java i Sulavesi, na kojima žive cibetke. Ovi torbari hrane se plodovima kafe i zato su smatrani štetočinama, sve dok nije otkriveno da zrno koje prođe kroz njihov digestivni trakt dobije specifični ukus, koji mu daju enzimi iz želuca ove životinje. Polusvarena zrna se skupljaju i od njih se pravi najskuplja kafa na svetu bogate i jake arome
Nastanak Kopi Luwak potiče još iz trideseth godina 19. veka, kada su holandski kolonisti nastanili područja današnje Indonezije. Holandska vlast je naterala domaće farmere i radnike da uzgajaju jednu sortu kafe za potrebe kolonizatora, ali domoroci nisu mogli i sami da uživaju u tom napitku. Vremenom, primetili su da cibutke, torbari koji su bili uobičajeni na tom području, jedu neobrana zrna kafe i nesvarenu je izbacuju kroz izmet.
Oni su sakupljali ostatke, dobro ih proprali, pržili i pravili kafu od nje. Ispostavilo se da takva kafa ima novi, mnogo bolji ukus. Holandska vlast je ubrzo i sama došla do ovog recepta. Tako pravljena kafa je i među njima veoma brzo postala omiljena i tražena, a bila je veoma skupa još i u tom periodu.
U mnogim restoranima širom sveta šoljica ove kafe se prodaje za oko 50 dolara, dok u jednom ekskluzivnom restoranu u Londonu morate da izdvojite 50 funti za par gutljaja ovog napitka. Milano je malo jeftiniji, pa se šoljica ove kafe može naći za “samo” 15 evra.
Sorta ove kafe se pravi na ostvima Sumatra, Java i Sulavesi, na kojima žive cibetke. Ovi torbari hrane se plodovima kafe i zato su smatrani štetočinama, sve dok nije otkriveno da zrno koje prođe kroz njihov digestivni trakt dobije specifični ukus, koji mu daju enzimi iz želuca ove životinje. Polusvarena zrna se skupljaju i od njih se pravi najskuplja kafa na svetu bogate i jake arome
Nastanak Kopi Luwak potiče još iz trideseth godina 19. veka, kada su holandski kolonisti nastanili područja današnje Indonezije. Holandska vlast je naterala domaće farmere i radnike da uzgajaju jednu sortu kafe za potrebe kolonizatora, ali domoroci nisu mogli i sami da uživaju u tom napitku. Vremenom, primetili su da cibutke, torbari koji su bili uobičajeni na tom području, jedu neobrana zrna kafe i nesvarenu je izbacuju kroz izmet.
Oni su sakupljali ostatke, dobro ih proprali, pržili i pravili kafu od nje. Ispostavilo se da takva kafa ima novi, mnogo bolji ukus. Holandska vlast je ubrzo i sama došla do ovog recepta. Tako pravljena kafa je i među njima veoma brzo postala omiljena i tražena, a bila je veoma skupa još i u tom periodu.
Re: O kafama...
da prostis, kafa od govneta
...citao sam o tome ranije, mada ova slika mi nesto ne otvara apetit
jel si probao, kakav je ukus
...citao sam o tome ranije, mada ova slika mi nesto ne otvara apetit
jel si probao, kakav je ukus
Poslednja izmena od swemir u 07 Jul 2012, 17:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Re: O kafama...
Ne pijem uopste kafu....dve tri godisnje mozda i to kad me zena natera al to bude neka hladna s mlekom i uglavnom je eksiram.
Sent using Tapatalk
Sent using Tapatalk
Re: O kafama...
@swemir, nisam i jos uvek sam neodlucan (kao veliki ljubitelj kafe)
Trenutno pijem Mehmet Kurukahfeci kafu, i dobra je, jedno 100x bolja od ovog naseg sramotnog miksa najgorih sorti kafe.
A evo i kako se kuva prava turska kafa
U dzezvu sa HLADNOM vodom, stave se kafa i secer i dobro promesaju. Od tog momenta pa do kraja kuvanja, kasika vise ne ulazi u dzezvu. Kafa se dugo kuva na srednjoj vatri tj. temperatura se postepeno dovodi do kljucanja (Turci dzezvu do pola drze u zaru). Ako je ringla do recimo 6, kafa se kuva na 4. Dzezva se sklanja kada kafa pocne da se dize.
Pre konzumiranja kafe, popije se par gutljaja obicne vode da se speru ostali ukusi iz usta. Kafa se takodje zavrsava sa vodom.
Trenutno pijem Mehmet Kurukahfeci kafu, i dobra je, jedno 100x bolja od ovog naseg sramotnog miksa najgorih sorti kafe.
A evo i kako se kuva prava turska kafa
U dzezvu sa HLADNOM vodom, stave se kafa i secer i dobro promesaju. Od tog momenta pa do kraja kuvanja, kasika vise ne ulazi u dzezvu. Kafa se dugo kuva na srednjoj vatri tj. temperatura se postepeno dovodi do kljucanja (Turci dzezvu do pola drze u zaru). Ako je ringla do recimo 6, kafa se kuva na 4. Dzezva se sklanja kada kafa pocne da se dize.
Pre konzumiranja kafe, popije se par gutljaja obicne vode da se speru ostali ukusi iz usta. Kafa se takodje zavrsava sa vodom.
Re: O kafama...
Kafa
Obozavam da pijem kafu.
Kada sam pocinjao da pijem kafu to je bila produzena sa mlekom i slagom
Mada to je bilo sve osim kafe, al' ajde...klinacka posla
Malo posle toga krece produzena sa mlekom, to je potrajlo malo duzi period.
Medjutim u nedostatku lokala sa stvarno dobrom kafom, a ne blatom batalio sa tu pricu.
Unazad par godina pijem kracu sa mlekom (makijato), bez mleka ne nikako
Obavezno popodne popijem jednu tursku da presecem, uglavnom dok citam forum
Kafu mogu piti u bilo koje doba dana i noci
Obozavam da pijem kafu.
Kada sam pocinjao da pijem kafu to je bila produzena sa mlekom i slagom
Mada to je bilo sve osim kafe, al' ajde...klinacka posla
Malo posle toga krece produzena sa mlekom, to je potrajlo malo duzi period.
Medjutim u nedostatku lokala sa stvarno dobrom kafom, a ne blatom batalio sa tu pricu.
Unazad par godina pijem kracu sa mlekom (makijato), bez mleka ne nikako
Obavezno popodne popijem jednu tursku da presecem, uglavnom dok citam forum
Kafu mogu piti u bilo koje doba dana i noci
- Gaginh0
- Postovi: 8783
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
- Lokacija: In the middle of nowhere
Re: O kafama...
Ja jos nisam naisao na losu Lavazza-u. Pijem duzu sa hladnim, a kad sam bio klinac sam se takodje proseravao sa slagom i glupostima.
Imam dosta drugara koji naruce duzu sa puno hladnog mleka i bla bla, da mogu pili bi iz lavora samo da je sto veca kafa. Meni to nema smisla. Duzu pijem do pola solje kafe i onda 1/4 mleka (govorim o standardnim Lavazza soljama).
Imam dosta drugara koji naruce duzu sa puno hladnog mleka i bla bla, da mogu pili bi iz lavora samo da je sto veca kafa. Meni to nema smisla. Duzu pijem do pola solje kafe i onda 1/4 mleka (govorim o standardnim Lavazza soljama).
Re: O kafama...
blaugrana
e vidis, to je put sazzrevanja u ukusu
tako sam i ja, a u italiji kazu jedina prava kafa je kratki esspreso ...
mada kod njih ni ne postoji produzeni, samo dupli, velika je razlika, jer produzeni koristi duze cedjenje i tu izlaze gadni sastojci..
o tome sam vec pisao...
neki kazu da pravi sladokusci kafe nikad ne piju produzenu, jer osete te otrove koji su dodatno izasli u cedjenju, vec dupli , ako vole u velikoj.
dobri sastojci izlaze samo 1/3 ne a ostale 3/4 losi, gde prvu trecinu cini kratki esspresoo a do kraja produzeni...
takodje vecina ljubitelja kafe vole da smazu i tursku
p.s. zuzanu, sledecu tursku kafu pravim na taj nacin, bas me zanima kakva ce da ispadne
e vidis, to je put sazzrevanja u ukusu
tako sam i ja, a u italiji kazu jedina prava kafa je kratki esspreso ...
mada kod njih ni ne postoji produzeni, samo dupli, velika je razlika, jer produzeni koristi duze cedjenje i tu izlaze gadni sastojci..
o tome sam vec pisao...
neki kazu da pravi sladokusci kafe nikad ne piju produzenu, jer osete te otrove koji su dodatno izasli u cedjenju, vec dupli , ako vole u velikoj.
dobri sastojci izlaze samo 1/3 ne a ostale 3/4 losi, gde prvu trecinu cini kratki esspresoo a do kraja produzeni...
takodje vecina ljubitelja kafe vole da smazu i tursku
p.s. zuzanu, sledecu tursku kafu pravim na taj nacin, bas me zanima kakva ce da ispadne