O kafama...
Re: O kafama...
Ja uzimam Kolumbiju za kapućino i top mi je, mislim da i @nidza uzima ili je uzimao od Strahinje kafu.
Inače taj momak od kog uzimam ubacuje uskoro u ponudu i tursku kafu pa ću i nju da probam.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Inače taj momak od kog uzimam ubacuje uskoro u ponudu i tursku kafu pa ću i nju da probam.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Re: O kafama...
Imate li preporuku za mlin (najjeftiniji upotrebljiv) uz gagiu klasik?
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Re: O kafama...
Možda gaggia md15 iz bago-a (napomenuti im da je za espresso, oni valjda modifikuju ali daju garanciju).
Ja imam DeLonghi KG79 (modifikovan), mislio da prođem jeftinije ali opet nije najsrećnije rešenje.
Postoje i ručni, jeftiniji, mogu da završe posao ali isto dobiješ kao sa jeftinijim električnim.
Sad da ponovo pravim setup, sa trenutnim znanjem o pripremi kafe, mlin bi mi bio glavni pa tek onda aparat.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Ja imam DeLonghi KG79 (modifikovan), mislio da prođem jeftinije ali opet nije najsrećnije rešenje.
Postoje i ručni, jeftiniji, mogu da završe posao ali isto dobiješ kao sa jeftinijim električnim.
Sad da ponovo pravim setup, sa trenutnim znanjem o pripremi kafe, mlin bi mi bio glavni pa tek onda aparat.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Re: O kafama...
Timemore C3 je oko 50€. Ja njega koristim i prezadovoljan sam. Odlična ulaznica u svet sveže pečenih, ukusnih kafa. Imate ga na AliE, ali spržiće vas carina 1 crvenu do 2. Za električni je ipak potrebno dosta više para, koji bi ekvivalentno zadovoljio nepresurizovani portafilter.
Šaltung aparat je jednostavan i sav novac investiran je u mehanizam mlevenja. Jedan dupli šot od 14g se melje oko 40s, a jedna od prednosti je što sveža kafa u zrnu može da se ponese i na put, uz moka lonče, umesto espreso aparata.
Bez mlina je espreso aparat potpuno besmislen, svakako, kao auto bez točkova. Ja sam se borio jedno mesec do dva dana, i još ponešto sam dokučio težim putem, pa mogu da pomognem da ga skratimo koga zanima da kuva napičenu kafu kakvu neće dobiti u prosečnom kafiću. Automatik takođe ne može da napravi takvu kafu zbog principa rada, kao ni kapsula, bez obzira na cenovni rang.
Šaltung aparat je jednostavan i sav novac investiran je u mehanizam mlevenja. Jedan dupli šot od 14g se melje oko 40s, a jedna od prednosti je što sveža kafa u zrnu može da se ponese i na put, uz moka lonče, umesto espreso aparata.
Bez mlina je espreso aparat potpuno besmislen, svakako, kao auto bez točkova. Ja sam se borio jedno mesec do dva dana, i još ponešto sam dokučio težim putem, pa mogu da pomognem da ga skratimo koga zanima da kuva napičenu kafu kakvu neće dobiti u prosečnom kafiću. Automatik takođe ne može da napravi takvu kafu zbog principa rada, kao ni kapsula, bez obzira na cenovni rang.
Re: O kafama...
Uje bas visoki standardi. Meni i nespreso prihvatljiv a u zadnje vreme najcesce moka pot plus mleko/pena iz aparata i zadovoljan sam. Cenis da bi mlevena iz moka aparata bila dosta bolja?
Na poslu imamo profi veliki aparat i mlin al iz nekog razloga nije to na nekom nivou.
Na poslu imamo profi veliki aparat i mlin al iz nekog razloga nije to na nekom nivou.
Re: O kafama...
Moka pot je dosta iznad nespressa.
Sortirano od lošijeg ka boljem ide kapsule-->superautomatik-->manuelni aparat
Moka pot je, po meni, bolja od kapsula ali ispod automatika ali i drugačije se priprema kafa.
Postoji i drugi način pripreme kafe, takozvani pour over gde se voda preliva preko kafe i za tu pripremu se koriste french press, v60 dripper, aeropress i tu se dobija kvalitetniji napitak ali ne leži svima.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Sortirano od lošijeg ka boljem ide kapsule-->superautomatik-->manuelni aparat
Moka pot je, po meni, bolja od kapsula ali ispod automatika ali i drugačije se priprema kafa.
Postoji i drugi način pripreme kafe, takozvani pour over gde se voda preliva preko kafe i za tu pripremu se koriste french press, v60 dripper, aeropress i tu se dobija kvalitetniji napitak ali ne leži svima.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Re: O kafama...
Profi u smislu za profesionalnu upotrebu, kao u kafićima, sa odvojenim mlinom. Neretko se kvari, zahteva odrzavanje kao alfa, nije podjednak kvalitet iz svih 'izlaza' itd. To su one varijante gde se verovatno placa samo kafa a ta firma sto prodaje verovatno obezbedjuje aparat i odrzavanje.
Re: O kafama...
Ko vam podešava aparat i mlin, koliko je sveža kafa, ko je sprema i kako? Ima tu stvari koje ne rešava aparat.
Re: O kafama...
Sami je spremamo Jos pokusavam da naucim kako se pravi pena.
Znam da je sve bitno, to pokazuje i broj kafića koji sluzi losu kafu iako i oni imaju profesionalne aparate.
Znam da je sve bitno, to pokazuje i broj kafića koji sluzi losu kafu iako i oni imaju profesionalne aparate.
Re: O kafama...
I sve da imaš spremno, i da znaš da spremaš i podesiš krupnoću mlevenja, brzinu ekstrakcije, ništa ne vredi bez sveže kafe. Kad je stara ne može da se napravi išta sem bljuvotine, ili proleti kroz portafilter ili ga zapuši. Normalna ekstrakcija nije moguća.
edit: Nabavite vagicu i štopericu, ako već nemate. Bez toga ništa.
edit: Nabavite vagicu i štopericu, ako već nemate. Bez toga ništa.
Re: O kafama...
Za šta će nam vagica i štoperica? Mlin ima onaj dozer, valjda je to to otprilike. A evo kako je setovan:
Re: O kafama...
Setuješ ga tako da je ekstrakcija ne manja od 25s, u idealnom odnosu kafe i napitka 1:2 (15gr kafe, 30gr napitka). Ja malo produžim, ali preko 40-45ml to već postaje bljutavo, jer provlačiš kroz blato od kafe vodu. Bolje je prekinuti na 40mg i produžiti dolivanjem vruće vode.
Bez vagice i štoperice ne možeš znati kako da podesiš mlin, da li kafa valja, koliko je sveža, kog je tipa. Drugi tip kafe, i da je sveža i kvalitetna, će imati drugačija podešavanja, kroz neku ide voda brže, kroz neku sporije, itd.
Bez vagice i štoperice ne možeš znati kako da podesiš mlin, da li kafa valja, koliko je sveža, kog je tipa. Drugi tip kafe, i da je sveža i kvalitetna, će imati drugačija podešavanja, kroz neku ide voda brže, kroz neku sporije, itd.
Re: O kafama...
Evo kod mene ekstrakcija na 16g kafe u 2 šoljice
https://youtube.com/shorts/YrAB8-s_No8?feature=share
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
https://youtube.com/shorts/YrAB8-s_No8?feature=share
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Re: O kafama...
Čemu služi štoperica ako se svakako zaustavljaš na 16g? Imaš neko očekivano vreme za kad treba da se ekstraktuje pa ako se to ne desi to znači da mlin treba drugačije podesiti?