Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
bane valjevo
Postovi: 3224
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b
Lokacija: Beograd-Valjevo

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od bane valjevo » 16 Jan 2012, 01:26

Ide svinjetina, govedina, i konjsko meso uz neizbeznu slaninu, ali sad nema sanse da se setim tacne razmere...


Inace otac mi je pomalo hipohondar sto se tice visokog pritiska tako da u poslednje vreme se ne zabavljam ja licno sa kobasicom jer je niti posole niti zaljute po mojim merilima... :cry:
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;

Korisnikov avatar
Mauritius
Postovi: 39
Pridružio se: 14 Jan 2012, 16:43

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od Mauritius » 16 Jan 2012, 01:56

I otkad nisam jeo kavurmu, nema niceg boljeg pored cvaraka naravno. :cry: :cry: :cry:
Prikačeni fajlovi
0132007.48.jpg

Korisnikov avatar
Milos_kg
Postovi: 3525
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Lokacija: Kragujevac

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od Milos_kg » 16 Jan 2012, 02:05

Ja se ovih dana ubijam od cvaraka, deda poslao punu kesu od 5kg :D
Jest da nisu kao oni vruci iz kazana, ali bolje i ovi nego nikakvi :mrgreen:
U pocetku sam trazio samo mesnate, sad kad sam ih probrao, jedem i one masne :mrgreen:

Korisnikov avatar
NexT
Postovi: 13008
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49
Garaža: E (W212)
Lokacija: Beograd

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od NexT » 16 Jan 2012, 02:18

jao, isao sam relativno skoro u Sitarice, blizu Valjeva. Neka inspekcija za seoski turizam... Uglavnom, kad su zavrsili posao odemo na klopu u jednu kucu, i ovi iznesu duvan cvarke, domaci sir, kajmak, vruce lepinje i prsutu :shock: :shock: :shock:

U zivotu se nisam toliko najeo...

A, pritom, ulazim u dvoriste, u jednom delu se pece rakija, a u drugom se prave duvan cvarci... I, naravno, susi se prsut... :D

Korisnikov avatar
Uroš S.
Postovi: 10886
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: Fabia 1.0 TSI DSG | Yamaha X-Max 300 TechMax 2023. | Polar Forester
Lokacija: Blokovi

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od Uroš S. » 16 Jan 2012, 02:24

Milos_kg je napisao:
Uroš S. je napisao:Uhhh, sad bi odro jedan rackboo :D
Kad krenem da citam sta bi pojeo, opet mladom umu smesno :lol: rack(b)oo :rofl:
Brate ostavi me na miru :lol: :lol: :lol:

Meni to nije palo na pamet :mrgreen:

Korisnikov avatar
Milos_kg
Postovi: 3525
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Lokacija: Kragujevac

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od Milos_kg » 16 Jan 2012, 02:36

@Next
Ma idi, sad i ja ogladneh :?
Seoski turizam polako pocinje da cveta. Kada sam bio na Vlasini, nisam mogao da verujem koliko stranaca ima. Ne iznajmljuju hotel, vec drvene kuce i jedu bas tu domacu hranu, ne pitaju koliko kosta. Isti slucaj je i na drugim planinama... Nabiju holesterol za 10dana koliko nisu za ceo zivot tamo :mrgreen:

@Uros
Sledeci put pazi :mrgreen:

Korisnikov avatar
Gaginh0
Postovi: 8814
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(
Lokacija: In the middle of nowhere

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od Gaginh0 » 16 Jan 2012, 07:02

Ajde sta se palite, posetite VG forum, tema druzenja, pa da vidite ko je uvek visio pored rostilja :D :pivo:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika

Korisnikov avatar
Rakhil
Postovi: 8335
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Lokacija: Beograd

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od Rakhil » 16 Jan 2012, 09:57

Gagi, ti si rostiljska legenda, ne moze ti niko osporiti :D

Floyd
Postovi: 19654
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Omiljena jela - sta volite da spremate/jedete?

Post od Floyd » 16 Jan 2012, 10:04

NexT je napisao:jao, isao sam relativno skoro u Sitarice, blizu Valjeva. Neka inspekcija za seoski turizam... Uglavnom, kad su zavrsili posao odemo na klopu u jednu kucu, i ovi iznesu duvan cvarke, domaci sir, kajmak, vruce lepinje i prsutu :shock: :shock: :shock:

U zivotu se nisam toliko najeo...
Duvan cvarci iz tog kraja su najbolji koje sam jeo...
Kad se na to doda sir, kajmaj, vruci hleb onda nema bolje klope :bravo:

Korisnikov avatar
steva_anya
Postovi: 5456
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Lokacija: Beograd

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?

Post od steva_anya » 16 Jan 2012, 10:35

Evo jedan recept. nije tezak i zahtevan. Jelo je ukusno, nije holesterolsko. :)
Jelo bih nazvao "kao becar, ali nije".

Za 4 osobe, i da malo pretekne, evo sta je potrebno:
Slika

- jedan klip kukuruza secerca
- 3 sargarepe
- 3 glavice crnog luka
- 5 paprika
- 800gr pileceg belog mesa
- solja pirinca
- 2 veca paradajza
- feat. zacini: so, susam, mleveni crni biber, bosiljak, origano, vegeta

Papriku i belo meso iseci na stapice.
Meso zaciniti Vegetom.
Ako se ne zuri, meso moze da se marinira, pa se u jednoj ciniji ostavi da odstoji, a po zelji moze da se preko iscedi malo limuna.

Luk seci onako poprecno, da ne bude suvise tanko, posto tako ili zagori, ili se "istopi".

Da bi ispalo socno, i da bi sve zadrzalo svoj ukus, ja prvo pojedinacno spremim svaki sastojak, a onda ih spojim u jedno.

Prvo proprzim belo meso prethodno zacinjeno i osoljeno.
Slika
Izdvojim ga u jednu ciniju, i poklopim.
Pred kraj ovog przenja dodam samo malo luka, da mu da smek.

Onda proprzim papriku.
U prvih nekoliko minuta ce biti cvrsta, a ako se poklopi sud, i pusti malo - smekasace.
Samim tim ce se lakse okretati-mesati.
Ovo treba raditi neznije da bi ostala citava, a ne onako gnjecava.
Slika
Kad se zavrsi, izvadi se u ciniju.

Isto se i luk propzi, ali ne previse, tj da ne potamni.
Kao kad se dinsta.

Sargarepu sam seckao na linije i na kolutice, cisto radi estetike.
Posle vadjenja paprike, proprzi se.
Slika

Papriku, luk, sargarepu, odlagati u jednu duboku ciniju, onako redom, bez ikakvog mesanja posle.

U medjuvremenu dok se ovo radi, treba spremiti kukuruz i pErinac.
Kupih na pijaci pravi domaci secerac, original sto bi rekli, kuvao sam ga pola sata. Kad se ohladio "krunio sam ga".
Alternativa je kupiti secerac u konzervi.

Jos lakse se pErinac sprema: jedna soljica + 3 soljice vode. Kad prokuva, pErinac ce upiti vodu, nabubreti.
Posle kad se malo prohladi, kukuruz i secer zajedno pomestai.
Slika
Posuo sam malo bosiljka, eto tako :)


Pre vracanja i sjedinjavanja mesa sa poovrcem, proprziti susam.
Slika
Vratiti prvo meso, nastaviti przenje uz mesanje. Susam ce se "zalepiti".
Onda dodati papriku, luk i sargarepu.
Mesati stalno, na laganoj vatri.
Tako ce "pustiti sok", bice ga dosta.
Sto se duze bude pravilo, na laganoj-srednjoj vatri, voda ce ispariti, a ostace onaj socan ukus.

Tokom mesanja dodati malo origana, vegete, i bibera.

Onda dodati paradajz isecen na malo vece komade.
Slika

Nastaviti sa mesanjem.
Po licnom izboru prekinuti, tj odluciti se ili za socniju ili suvlju varijantu.
Slika
Izabrah neku sredinu.

E sad, da bi u trenutku jela zacini dosli do izrazaja na samom kraju dodati malo biber i origana i promesai.
Onda posuti jos bibera, origana, malo bosiljka, i NE mesati!!
Ostavite tako, poklopite, i ugasite ringlu.
Kad budete otvorili serpu, ima da "grune" onaj miris! :D
Slika

Sustina je da se lepo pomesa sladunjav ukus sargarepe, kukuruza, sa paprikom i mesom preko kojih je biber i origana.
Cisto kao orijentir, za ovo jelo sam potrosio skoro celu kesicu od 10gr mlevenog bibera.

Ko hoce-voli, moze i neku supicu da skuva za intro, ko ne - samo neka servira i klopa!

Vuala! :rostilj:
Slika
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja

Korisnikov avatar
bane valjevo
Postovi: 3224
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b
Lokacija: Beograd-Valjevo

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?

Post od bane valjevo » 16 Jan 2012, 10:43

Stevo svaka cast izgleda fenomenalno... Ovo mi vise lici na neko Kinesko jelo...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;

Korisnikov avatar
krstin
Postovi: 176
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:10
Lokacija: NS

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?

Post od krstin » 16 Jan 2012, 10:58

Svaka vam cast na ovoj temi :doubleup:
I ja inace, kada imam vremena, volim da spremam svasta. Sve su to neka jednostavna jela, poput raznih varijacija spageta, pica. Eh da, usavrsio sam kinesku i mogu reci da bude ukusnija od ove iz fast food restorana...
Slika

Korisnikov avatar
bane valjevo
Postovi: 3224
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b
Lokacija: Beograd-Valjevo

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?

Post od bane valjevo » 16 Jan 2012, 11:15

Ajde daj neki savet, meni ne uspe bas ponajbolje, iako imam sve, od voka do sitake pecuaka... Ali mi povrce mnogo smeksa, i nije mi to to...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;

Korisnikov avatar
Milos_kg
Postovi: 3525
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Lokacija: Kragujevac

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?

Post od Milos_kg » 16 Jan 2012, 11:22

:bravo: Stevo.
Bosiljak i ja cesto koristim, daje odlican miris corbama i sosevima. :doubleup:

Korisnikov avatar
krstin
Postovi: 176
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:10
Lokacija: NS

Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?

Post od krstin » 16 Jan 2012, 11:37

bane valjevo je napisao:Ajde daj neki savet, meni ne uspe bas ponajbolje, iako imam sve, od voka do sitake pecuaka... Ali mi povrce mnogo smeksa, i nije mi to to...
Ja nemam ni vok, snalazim se sa nekim dubokim tiganjem :)
Pirinac naravno pazim da ne prekuvam, a ubacim i vegetu, da mu da malo bolji ukus. Pilece meso iseckam na male kockice i uvaljam ga u neki "nadev". Nadev pravim od kukuruznog brasna, malo vegete i susama. Kada to uvaljam, bacim ga u tiganj, ali ne na ulju, vec na maslacu. Kada se to malo proprzi, dodajem povrce i kikiriki. Na to nalijem i malo soja sosa. Od zacina mozes ubaciti djumbir, bosiljak, biber... Ja na kraju pospem i sa tucanom ljutom, posto volim malo ljuce. Sto se tice povrca, najjednostavnija varijanta je da kupis kineski mix. Inace, gde si nasao sitaki pecurke? :D

Recept je osmislio moj brat i po meni, ukus je odlican, kao sto sam rekao bolji nego u nekim restoranima. Inace, ovo se sve sprema za 20 min...
Slika

Odgovori