Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
- pedja
- član 001
- Postovi: 14193
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Danas nenadano - Škarpina.
Krenuh sa pijace, a u ribarnici skidaju sa roštilja. Nisam je davno jeo, a meni je skroz OK. Nije neko ludilo od ribe, ali je meni nekako prijatno neutralna (za jednu ribu) i ne pada teško na stomak. Skušu volim da jedem, ali ne smem da preteram, posle kao da sam kamen pojeo.
Promenih planove za ručak, napravih salatu i prinesoh Pilsner Urquell
Krenuh sa pijace, a u ribarnici skidaju sa roštilja. Nisam je davno jeo, a meni je skroz OK. Nije neko ludilo od ribe, ali je meni nekako prijatno neutralna (za jednu ribu) i ne pada teško na stomak. Skušu volim da jedem, ali ne smem da preteram, posle kao da sam kamen pojeo.
Promenih planove za ručak, napravih salatu i prinesoh Pilsner Urquell
- srdjanyo
- Postovi: 3259
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Lokacija: Novi Sad
- Kontakt:
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Sa čvarcima...
Послато са D6603 уз помоћ Тапатока
Послато са D6603 уз помоћ Тапатока
- pedja
- član 001
- Postovi: 14193
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Zdrava 'rana
Ja opet naleteh na jagnjeću džigericu. Nisam baš imao vremena za predigre, pa sam je odmah spremio. Sveža, glupo da se propusti, odlična kada se spremi.
TT
Ja opet naleteh na jagnjeću džigericu. Nisam baš imao vremena za predigre, pa sam je odmah spremio. Sveža, glupo da se propusti, odlična kada se spremi.
TT
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Uhhhh, 'de da propustiš ...
- srdjanyo
- Postovi: 3259
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Lokacija: Novi Sad
- Kontakt:
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Uživo!
Послато са D6603 уз помоћ Тапатока- pedja
- član 001
- Postovi: 14193
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
U subotu sam stavio ždrebeći ramstek da se malo marinira. Okretao sam ujutro i uveče, do današnjeg ručka. Malo propržih, rezultat odličan: nije žilavo, prilično ukusno i jako.
TT
TT
- nuk
- Postovi: 7607
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Lokacija: Ns
- Kontakt:
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Kakva marinada, podeli sa nama
Sent from my LEX820 using Tapatalk
Sent from my LEX820 using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Postovi: 14193
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Nemam ja tu neki poseban recept, niti pratim recepte. Kod konjetine su ključ sirće ili senf, kako bi je omekšali. Ja više volim senf, pogotovo kada ima vremena da dugo stoji, a i uvek kupujem mekše meso.
Od kada sam počeo da mrvim lovorov list, više mi se sviđa ukus
Elem, ne volim da stavljam previše začina, tj volim različite začine, ali ne u prevelikim količinama. Koristim ulje od koštica grožđa, jer je neutralno, a taman ga pretekne da se lepo prži posle. U ulje istresem biljke (ruzmarin obavezno uz crvena mesa, pominjani lovor, pa šta ko voli dalje kurkuma, malo mirođije, peršun...), biber i doooosta senfa. Ovaj put sam stavio i malo sirćeta (jabuka + obično), ali samo malo, jer je meso bilo relativno mekano (za jednog konja). Lepo se to izmeša, u neku vrstu majoneza, pa se doda meso. Što se bolje utapka, to bolje. E, onda se okreće ponekad. Što duže stoji, to bolje. Razmišljam o većoj količini bibera, paradajz pasti (ili malo aleve)i sl, za naredna eksperimentisanja.
Ždrebetina ne sme predugo da se prži, direktno na tiganju. Ako je deblje parče, onda napravim podlogu od luka, pa neka se malo dinsta. Ja je kupujem na istom mestu i uvek mi seku baš tanke šnicle, a u slučaju ramsteka nešto deblje, ali opet ne previše. Ne lupam šnicle, mada realno može i možda bi trebalo.
Imaju i biftek. Svašta nešto. Pravio sam medaljone, sjajna stvar, ali najmekše meso je i najskuplje. Ždrebeća džiga je isto OK. Opet ih zamolim da mi tanke šnicle narežu, pa malo na tiganj, sa obe strane, plus sir, milina. Imaju, pored raznih prerađevina, sveže roštiljske kobaje, takođe dobre.
Pisao sam ranije, burazerovi klinci se odvaljuju od polukonjskih pljeskavica. Uvek mešam ždrebeće i konjsko u mlevenom. U to ide masnije meso (svinjetina ili tražim masnije delove juneta). Ima šmek, ali ne prevelik, a ovi se dave. Kažu da im majka nikada tako ne spremi. Kako bi kada ne zna za konjiće? Ne znaju ni oni, inače haos...
Nisam davno pljeskao, mogao bih, mada je moja keva majstor za konjske pljeske.
Kako god, valja promeniti i menjati u ishrani. Konjetina nije nešto skupa. Ja se trudim da je ubacujem u ishranu, uz junetinu, ćuretinu, ribu. Nikako da se dokopam proverene zečetine. Kada smo kod živuljki, mogao bih u AR na supu od fazana i lovačke kobaje.
TT
Od kada sam počeo da mrvim lovorov list, više mi se sviđa ukus
Elem, ne volim da stavljam previše začina, tj volim različite začine, ali ne u prevelikim količinama. Koristim ulje od koštica grožđa, jer je neutralno, a taman ga pretekne da se lepo prži posle. U ulje istresem biljke (ruzmarin obavezno uz crvena mesa, pominjani lovor, pa šta ko voli dalje kurkuma, malo mirođije, peršun...), biber i doooosta senfa. Ovaj put sam stavio i malo sirćeta (jabuka + obično), ali samo malo, jer je meso bilo relativno mekano (za jednog konja). Lepo se to izmeša, u neku vrstu majoneza, pa se doda meso. Što se bolje utapka, to bolje. E, onda se okreće ponekad. Što duže stoji, to bolje. Razmišljam o većoj količini bibera, paradajz pasti (ili malo aleve)i sl, za naredna eksperimentisanja.
Ždrebetina ne sme predugo da se prži, direktno na tiganju. Ako je deblje parče, onda napravim podlogu od luka, pa neka se malo dinsta. Ja je kupujem na istom mestu i uvek mi seku baš tanke šnicle, a u slučaju ramsteka nešto deblje, ali opet ne previše. Ne lupam šnicle, mada realno može i možda bi trebalo.
Imaju i biftek. Svašta nešto. Pravio sam medaljone, sjajna stvar, ali najmekše meso je i najskuplje. Ždrebeća džiga je isto OK. Opet ih zamolim da mi tanke šnicle narežu, pa malo na tiganj, sa obe strane, plus sir, milina. Imaju, pored raznih prerađevina, sveže roštiljske kobaje, takođe dobre.
Pisao sam ranije, burazerovi klinci se odvaljuju od polukonjskih pljeskavica. Uvek mešam ždrebeće i konjsko u mlevenom. U to ide masnije meso (svinjetina ili tražim masnije delove juneta). Ima šmek, ali ne prevelik, a ovi se dave. Kažu da im majka nikada tako ne spremi. Kako bi kada ne zna za konjiće? Ne znaju ni oni, inače haos...
Nisam davno pljeskao, mogao bih, mada je moja keva majstor za konjske pljeske.
Kako god, valja promeniti i menjati u ishrani. Konjetina nije nešto skupa. Ja se trudim da je ubacujem u ishranu, uz junetinu, ćuretinu, ribu. Nikako da se dokopam proverene zečetine. Kada smo kod živuljki, mogao bih u AR na supu od fazana i lovačke kobaje.
TT
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Kako jedno ždrebe završi u kobasicama ili šniclama?
- pedja
- član 001
- Postovi: 14193
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Misliš, zašto bi neko ubio mladog konja? Ko će ga znati. Nije podoban?
TT
TT
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Za prvi put, nije lose ispalo...
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
Extra izgleda
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Postovi: 14193
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Re: Omiljena jela - šta volite da spremate/jedete?
^ay dios mio
Kupih malopre konjski ramstek. Provukao ga majstor kroz valjak, kad već nije ždrebetina, da se malo opusti.
Sada će da stoji neko vreme, u danima
Ne vidi se od folije, a mrzelo me da skidam. Miriše u marinadi, da mi dođe da pojedemo živo...
TapaT
Kupih malopre konjski ramstek. Provukao ga majstor kroz valjak, kad već nije ždrebetina, da se malo opusti.
Sada će da stoji neko vreme, u danima
Ne vidi se od folije, a mrzelo me da skidam. Miriše u marinadi, da mi dođe da pojedemo živo...
TapaT