nidza napisao:U tome i jeste fora sa jabukom, da ako se pravi kao obična rakija - direkt iz prvog vrenja, to bude slabo i nikakvo. Ovo što preporučujem je nešto sasvim drugo, savetujem da proba svako ko voli konjake, burbone, viskije i druge obojene napitke.
Arkanj iz Manastira Kovilj, burbonasta i dobra "jabukovača". Ljudi retko pogode iz prve od čega je.
nidza napisao:U tome i jeste fora sa jabukom, da ako se pravi kao obična rakija - direkt iz prvog vrenja, to bude slabo i nikakvo. Ovo što preporučujem je nešto sasvim drugo, savetujem da proba svako ko voli konjake, burbone, viskije i druge obojene napitke.
Arkanj iz Manastira Kovilj, burbonasta i dobra "jabukovača". Ljudi retko pogode iz prve od čega je.
Normalno da ne pogode, u Srbiji ne postoji tradicija kalvadosa a Arkanj je upravo to.
Tehnolozi i ostali stručnjaci za rakije kažu da je jedan od parametara da je rakija dobra, taj da kad je otvoriš ne miriši 50m unaokolo.
Nego je vrlo diskretno, čak i bez mogućnosti da se pogodi koja je rakija u pitanju.
Kad jer miris jak ili je aroma, ili je nešto loše odrađeno u vađenju srca. Pustili su da prođe nešto u rakiju što ne treba da bude tamo.
Za pomenute jabukovače u temi, ja nisam sasvim siguran da je rakija uopšte adekvatan naziv, iako ih kod nas tako zovu. Meni, lično, to mnogo više liči na konjak/vinjak tip napitka, a ovde sam pročitao i da postoji poseban naziv u Francuskoj za to piće, gde je i nastalo.
nikaragva napisao: 16 Dec 2020, 12:35
Tehnolozi i ostali stručnjaci za rakije kažu da je jedan od parametara da je rakija dobra, taj da kad je otvoriš ne miriši 50m unaokolo.
Nego je vrlo diskretno, čak i bez mogućnosti da se pogodi koja je rakija u pitanju.
Kad jer miris jak ili je aroma, ili je nešto loše odrađeno u vađenju srca. Pustili su da prođe nešto u rakiju što ne treba da bude tamo.
postoje razni "pojačivači ukusa" za rakije na tržištu, od bonfikatora za vinjake i brendije i druga obojena pica (stavljaju se masovno u rakije pa i neke dunje) do aromatskih koncetrata zbog kojih često dunja miriše kao da u litar rakije otišla tona voća. poslednji put kada sam gledao litar je koštao oko 50e a sa time može da se "pojača" i to 50 litara.
iskreno rečeno, koliko loše i neukusne šljive ima na tržištu, bez dvoumljenja prefereram stručno i pametno primenjen bonifikator na šljivi nego oslepljivačicu od 50 stepeni u koju se neki kunu. klasičan primer je "gorda" koja je bonifikatorom lepo "pojačana" da bude vrlo lagana i ukusna.
Siguran sam da 90% 'domaćih' rakija nemaju nikakav kvalitet kao piće
A svi se kunu da je njihova najbolja. Pri tom nemaju osnovno znanje o spravljanju rakije. Recimo kod mene ovde neki ljudi razblažuju rakiju patokom. Da se ne baci.
Nit onih 90% koji je piju imaju pojma da l je stvarno dobra ili ne onako na prvu. To ti je začarani krug a jedno je sigurno, sve se popije i svima lepo
To se zove (ili se zvalo) Deurić Calvados, u vreme kada sam imao priliku da probam nije se prodavala, male količine za prijatelje, promocije i slično. Davno beše, ima 3-4 godine najmanje.
Calvados pravi i destilerija Margan iz Crepaje kod Pančeva, držao sam flašu u rukama ali nisam probao. Može biti da je cenovno najpristupačnija, red veličine 20+ evra.
Domača rakija ,dunja,kajsija,kruška dosta dobra,da ne kazem odlicna od Benišeka je oko 1000din malo preko,rinfuz. Staklo,etikets itd je negde 1800+din. 20e za jabuku mnogo kume, moj komšija pravi jabuku svake godine,50L meni da uvek 2l i ja to sprzim za 5 dana zena je*e mater 20 dana i to tako prodje do narednog ciklusa. Mene zanima jabuka ali ne mogu da je navatam,inace krece se u top varijati 600din L
Što se tice "mirišljavih" rakija to su sve jabukeya arome(talijanske) su oko 10e bočica mislim da je 30ml to ide na 50l rakije,lik iz Laćarka bivši kolega je pričao o tim nekim kombinacijama doduše davno bejaše