Razne teme, pitanja, iskustva
-
pedja
- član 001
- Postovi: 14180
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG
- Lokacija: Beograd
Post
od pedja » 15 Dec 2020, 21:08
nidza je napisao:U tome i jeste fora sa jabukom, da ako se pravi kao obična rakija - direkt iz prvog vrenja, to bude slabo i nikakvo. Ovo što preporučujem je nešto sasvim drugo, savetujem da proba svako ko voli konjake, burbone, viskije i druge obojene napitke.
Arkanj iz Manastira Kovilj, burbonasta i dobra "jabukovača". Ljudi retko pogode iz prve od čega je.
T-T
-
gazza
- Banned
- Postovi: 2781
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
- Lokacija: Vracar/Limnos
Post
od gazza » 16 Dec 2020, 10:22
pedja je napisao: ↑15 Dec 2020, 21:08
nidza je napisao:U tome i jeste fora sa jabukom, da ako se pravi kao obična rakija - direkt iz prvog vrenja, to bude slabo i nikakvo. Ovo što preporučujem je nešto sasvim drugo, savetujem da proba svako ko voli konjake, burbone, viskije i druge obojene napitke.
Arkanj iz Manastira Kovilj, burbonasta i dobra "jabukovača".
Ljudi retko pogode iz prve od čega je.
Normalno da ne pogode, u Srbiji ne postoji tradicija kalvadosa a Arkanj je upravo to.
-
nikaragva
- Postovi: 14754
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
- Garaža: Zafir
- Lokacija: Vulinjak
Post
od nikaragva » 16 Dec 2020, 12:35
Tehnolozi i ostali stručnjaci za rakije kažu da je jedan od parametara da je rakija dobra, taj da kad je otvoriš ne miriši 50m unaokolo.
Nego je vrlo diskretno, čak i bez mogućnosti da se pogodi koja je rakija u pitanju.
Kad jer miris jak ili je aroma, ili je nešto loše odrađeno u vađenju srca. Pustili su da prođe nešto u rakiju što ne treba da bude tamo.
-
nidza
- Postovi: 21084
- Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
- Garaža: Oktavije dvije
- Lokacija: N.B.G.
Post
od nidza » 16 Dec 2020, 14:12
Za pomenute jabukovače u temi, ja nisam sasvim siguran da je rakija uopšte adekvatan naziv, iako ih kod nas tako zovu. Meni, lično, to mnogo više liči na konjak/vinjak tip napitka, a ovde sam pročitao i da postoji poseban naziv u Francuskoj za to piće, gde je i nastalo.
Rakija od jabukovog vina zapravo.
-
gazza
- Banned
- Postovi: 2781
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
- Lokacija: Vracar/Limnos
Post
od gazza » 16 Dec 2020, 18:08
nikaragva je napisao: ↑16 Dec 2020, 12:35
Tehnolozi i ostali stručnjaci za rakije kažu da je jedan od parametara da je rakija dobra, taj da kad je otvoriš ne miriši 50m unaokolo.
Nego je vrlo diskretno, čak i bez mogućnosti da se pogodi koja je rakija u pitanju.
Kad jer miris jak ili je aroma, ili je nešto loše odrađeno u vađenju srca. Pustili su da prođe nešto u rakiju što ne treba da bude tamo.
postoje razni "pojačivači ukusa" za rakije na tržištu, od bonfikatora za vinjake i brendije i druga obojena pica (stavljaju se masovno u rakije pa i neke dunje) do aromatskih koncetrata zbog kojih često dunja miriše kao da u litar rakije otišla tona voća. poslednji put kada sam gledao litar je koštao oko 50e a sa time može da se "pojača" i to 50 litara.
iskreno rečeno, koliko loše i neukusne šljive ima na tržištu, bez dvoumljenja prefereram stručno i pametno primenjen bonifikator na šljivi nego oslepljivačicu od 50 stepeni u koju se neki kunu. klasičan primer je "gorda" koja je bonifikatorom lepo "pojačana" da bude vrlo lagana i ukusna.
-
nikaragva
- Postovi: 14754
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
- Garaža: Zafir
- Lokacija: Vulinjak
Post
od nikaragva » 16 Dec 2020, 19:46
Siguran sam da 90% 'domaćih' rakija nemaju nikakav kvalitet kao piće
A svi se kunu da je njihova najbolja. Pri tom nemaju osnovno znanje o spravljanju rakije. Recimo kod mene ovde neki ljudi razblažuju rakiju patokom. Da se ne baci.
-
nuk
- Postovi: 7607
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Lokacija: Ns
-
Kontakt:
Post
od nuk » 16 Dec 2020, 20:42
Nit onih 90% koji je piju imaju pojma da l je stvarno dobra ili ne onako na prvu. To ti je začarani krug a jedno je sigurno, sve se popije i svima lepo
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
-
Ikac
- Postovi: 1759
- Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
- Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet
Post
od Ikac » 16 Dec 2020, 20:53
Realno... Ima onaj vic.
Pričaju dva pijanca i pita jedan drugog.
-Jel si probao nekad lošu rakiju?,
ovaj -Jesam.
- i Kakva je bila?
- Dobra.
-
nikaragva
- Postovi: 14754
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
- Garaža: Zafir
- Lokacija: Vulinjak
Post
od nikaragva » 16 Dec 2020, 21:07
Pa nemaju pojma jbg.
Isto kao sto i nemaju koja salama je kvalitetna koja nije.
Ako ti ukus odgovara, udri
No, to nije razlog da se malo informises i uzivas jos vise
-
petarboj
- Postovi: 1310
- Pridružio se: 19 Mar 2013, 16:47
- Lokacija: Novi Sad
Post
od petarboj » 16 Dec 2020, 22:21
nidza je napisao:Za dobru jabuku, zovi vinariju Deurić, iz male Remete, poslaće ti poštom. Ja se tamo snabdevam jer baš volim njihovu rakiju.
Ako imaš klince, naruči i sok od jabuke, nisi još pio takav, sem ako si ga sam pravio.
Baš bih probao ovu jabuku što hvališ
Kako poručujem kada je ni na sajtu nemaju? Tj kako se "pozoveš" na nju?
Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk
-
gazza
- Banned
- Postovi: 2781
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
- Lokacija: Vracar/Limnos
Post
od gazza » 16 Dec 2020, 23:27
To se zove (ili se zvalo) Deurić Calvados, u vreme kada sam imao priliku da probam nije se prodavala, male količine za prijatelje, promocije i slično. Davno beše, ima 3-4 godine najmanje.
Calvados pravi i destilerija Margan iz Crepaje kod Pančeva, držao sam flašu u rukama ali nisam probao. Može biti da je cenovno najpristupačnija, red veličine 20+ evra.
-
nidza
- Postovi: 21084
- Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
- Garaža: Oktavije dvije
- Lokacija: N.B.G.
Post
od nidza » 16 Dec 2020, 23:54
Pozovite telefonom. Ja tako naručujem.
-
Dođoš
- Banned
- Postovi: 186
- Pridružio se: 14 Nov 2020, 10:02
Post
od Dođoš » 16 Dec 2020, 23:57
Domača rakija ,dunja,kajsija,kruška dosta dobra,da ne kazem odlicna od Benišeka je oko 1000din malo preko,rinfuz. Staklo,etikets itd je negde 1800+din. 20e za jabuku mnogo kume, moj komšija pravi jabuku svake godine,50L meni da uvek 2l i ja to sprzim za 5 dana zena je*e mater 20 dana i to tako prodje do narednog ciklusa. Mene zanima jabuka ali ne mogu da je navatam,inace krece se u top varijati 600din L
Što se tice "mirišljavih" rakija to su sve jabukeya arome(talijanske) su oko 10e bočica mislim da je 30ml to ide na 50l rakije,lik iz Laćarka bivši kolega je pričao o tim nekim kombinacijama doduše davno bejaše
-
Geza
- Moderator
- Postovi: 45781
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49
- Lokacija: Apsurdistan
Post
od Geza » 17 Dec 2020, 00:18
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
-
gazza
- Banned
- Postovi: 2781
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
- Lokacija: Vracar/Limnos
Post
od gazza » 17 Dec 2020, 00:39
Dođoše, nije ovo od 20e ta rakija od 600 kinti.
Lupio sam za pakovanje arome, manja su pakovanja. Ali cene zavise od kvaliteta, koliko para toliko muzike.