Stranica 2 od 3

Re: Destilerija

Poslato: 15 Dec 2020, 21:08
od pedja
nidza je napisao:U tome i jeste fora sa jabukom, da ako se pravi kao obična rakija - direkt iz prvog vrenja, to bude slabo i nikakvo. Ovo što preporučujem je nešto sasvim drugo, savetujem da proba svako ko voli konjake, burbone, viskije i druge obojene napitke.
Arkanj iz Manastira Kovilj, burbonasta i dobra "jabukovača". Ljudi retko pogode iz prve od čega je.

T-T


Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 10:22
od gazza
pedja je napisao:
15 Dec 2020, 21:08
nidza je napisao:U tome i jeste fora sa jabukom, da ako se pravi kao obična rakija - direkt iz prvog vrenja, to bude slabo i nikakvo. Ovo što preporučujem je nešto sasvim drugo, savetujem da proba svako ko voli konjake, burbone, viskije i druge obojene napitke.
Arkanj iz Manastira Kovilj, burbonasta i dobra "jabukovača". Ljudi retko pogode iz prve od čega je.
Normalno da ne pogode, u Srbiji ne postoji tradicija kalvadosa a Arkanj je upravo to.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 12:35
od nikaragva
Tehnolozi i ostali stručnjaci za rakije kažu da je jedan od parametara da je rakija dobra, taj da kad je otvoriš ne miriši 50m unaokolo.
Nego je vrlo diskretno, čak i bez mogućnosti da se pogodi koja je rakija u pitanju.
Kad jer miris jak ili je aroma, ili je nešto loše odrađeno u vađenju srca. Pustili su da prođe nešto u rakiju što ne treba da bude tamo.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 14:12
od nidza
Za pomenute jabukovače u temi, ja nisam sasvim siguran da je rakija uopšte adekvatan naziv, iako ih kod nas tako zovu. Meni, lično, to mnogo više liči na konjak/vinjak tip napitka, a ovde sam pročitao i da postoji poseban naziv u Francuskoj za to piće, gde je i nastalo.

Rakija od jabukovog vina zapravo.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 18:08
od gazza
nikaragva je napisao:
16 Dec 2020, 12:35
Tehnolozi i ostali stručnjaci za rakije kažu da je jedan od parametara da je rakija dobra, taj da kad je otvoriš ne miriši 50m unaokolo.
Nego je vrlo diskretno, čak i bez mogućnosti da se pogodi koja je rakija u pitanju.
Kad jer miris jak ili je aroma, ili je nešto loše odrađeno u vađenju srca. Pustili su da prođe nešto u rakiju što ne treba da bude tamo.
postoje razni "pojačivači ukusa" za rakije na tržištu, od bonfikatora za vinjake i brendije i druga obojena pica (stavljaju se masovno u rakije pa i neke dunje) do aromatskih koncetrata zbog kojih često dunja miriše kao da u litar rakije otišla tona voća. poslednji put kada sam gledao litar je koštao oko 50e a sa time može da se "pojača" i to 50 litara.

iskreno rečeno, koliko loše i neukusne šljive ima na tržištu, bez dvoumljenja prefereram stručno i pametno primenjen bonifikator na šljivi nego oslepljivačicu od 50 stepeni u koju se neki kunu. klasičan primer je "gorda" koja je bonifikatorom lepo "pojačana" da bude vrlo lagana i ukusna.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 19:46
od nikaragva
Siguran sam da 90% 'domaćih' rakija nemaju nikakav kvalitet kao piće :)

A svi se kunu da je njihova najbolja. Pri tom nemaju osnovno znanje o spravljanju rakije. Recimo kod mene ovde neki ljudi razblažuju rakiju patokom. Da se ne baci.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 20:42
od nuk
Nit onih 90% koji je piju imaju pojma da l je stvarno dobra ili ne onako na prvu. To ti je začarani krug a jedno je sigurno, sve se popije i svima lepo

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk


Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 20:53
od Ikac
Realno... Ima onaj vic.


Pričaju dva pijanca i pita jedan drugog.
-Jel si probao nekad lošu rakiju?,
ovaj -Jesam.
- i Kakva je bila?
- Dobra.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 21:07
od nikaragva
Pa nemaju pojma jbg.
Isto kao sto i nemaju koja salama je kvalitetna koja nije.
Ako ti ukus odgovara, udri :)

No, to nije razlog da se malo informises i uzivas jos vise :)

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 22:21
od petarboj
nidza je napisao:Za dobru jabuku, zovi vinariju Deurić, iz male Remete, poslaće ti poštom. Ja se tamo snabdevam jer baš volim njihovu rakiju.

Ako imaš klince, naruči i sok od jabuke, nisi još pio takav, sem ako si ga sam pravio.
Baš bih probao ovu jabuku što hvališ :) Kako poručujem kada je ni na sajtu nemaju? Tj kako se "pozoveš" na nju? :)

Sent from my Mi Max 3 using Tapatalk


Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 23:27
od gazza
To se zove (ili se zvalo) Deurić Calvados, u vreme kada sam imao priliku da probam nije se prodavala, male količine za prijatelje, promocije i slično. Davno beše, ima 3-4 godine najmanje.

Calvados pravi i destilerija Margan iz Crepaje kod Pančeva, držao sam flašu u rukama ali nisam probao. Može biti da je cenovno najpristupačnija, red veličine 20+ evra.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 23:54
od nidza
Pozovite telefonom. Ja tako naručujem.

Re: Destilerija

Poslato: 16 Dec 2020, 23:57
od Dođoš
Domača rakija ,dunja,kajsija,kruška dosta dobra,da ne kazem odlicna od Benišeka je oko 1000din malo preko,rinfuz. Staklo,etikets itd je negde 1800+din. 20e za jabuku mnogo kume, moj komšija pravi jabuku svake godine,50L meni da uvek 2l i ja to sprzim za 5 dana zena je*e mater 20 dana i to tako prodje do narednog ciklusa. Mene zanima jabuka ali ne mogu da je navatam,inace krece se u top varijati 600din L
Što se tice "mirišljavih" rakija to su sve jabukeya arome(talijanske) su oko 10e bočica mislim da je 30ml to ide na 50l rakije,lik iz Laćarka bivši kolega je pričao o tim nekim kombinacijama doduše davno bejaše

Re: Destilerija

Poslato: 17 Dec 2020, 00:18
od Geza

Re: Destilerija

Poslato: 17 Dec 2020, 00:39
od gazza
Dođoše, nije ovo od 20e ta rakija od 600 kinti.

Lupio sam za pakovanje arome, manja su pakovanja. Ali cene zavise od kvaliteta, koliko para toliko muzike.