Minsk

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Korisnikov avatar
Risto
Postovi: 6006
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Lokacija: Klagenfurt, AT

Minsk

Post od Risto » 09 Nov 2017, 21:13

Želeo bi na proleće da odem u neku egzotičniju zemlju istočne Evrope, kao opcija su se istakli Belorusija i njen glavni grad Minsk.
Kakav je grad kao turistička destinacija, ima li smisla ići tamo turistički? Napominjem da bi ekipu za tamo činila grupa momaka željna dobre zabave, lakih žena i jeftinog alkohola :D

Korisnikov avatar
shandu90
Postovi: 9696
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Astra G 1.4 Twinport
Lokacija: Novi Sad

Re: Minsk

Post od shandu90 » 09 Nov 2017, 21:49

Moldavija ti je jeftinija za te stvari, zato se uglavnom i ide tamo.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk


Korisnikov avatar
Risto
Postovi: 6006
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Lokacija: Klagenfurt, AT

Re: Minsk

Post od Risto » 09 Nov 2017, 21:57

Moldavija mi ne deluje baš bezbedno, Belorusija bi trebala biti koliko - toliko korektno uređena zemlja. Nije nam ideja da plaćamo žene, više je fazon egzotika i sprdanje u nekoj zemlji istočne evrope :D

Korisnikov avatar
shandu90
Postovi: 9696
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Astra G 1.4 Twinport
Lokacija: Novi Sad

Re: Minsk

Post od shandu90 » 09 Nov 2017, 22:02

Bili su drugari iz Austrije letos, nema nikakvih problema tamo. U klubu full ribe same prilaze, onda skontas da nema dzabe ni za babe.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk


Korisnikov avatar
Saša
Postovi: 10225
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Lokacija: Novi Sad

Re: Minsk

Post od Saša » 31 Jul 2019, 22:34

Neko me zamolio da napišem utiske o Belorusiji no pošto nemam nešto puno slika niti sam stigao nešto posebno/detaljno da vidim tu zemlju (da bih otvarao posebu temu) jer sam bio više poslom, evo ovde nekoliko utisaka ali i par korisnih detalja ako neko namerava takođe da putuje tamo autom... :)

Belorusija: jako lepa i (na moje iznenađenje) prilično uređena zemlja, što bi se reklo - tamo sistem izgleda funkcioniše. Kada pređete (vrlo čudnu :D) granicu i krenete prema glavnom gradu Minsku vozite se dobrim putevima (autoputevima) uglavnom kroz gustu ali mladu borovu šumu. Tačnije, smenjuju se šume i (obrađena) polja zasejana uglavnom žitaricama. Zemlja je peskovita pa zato valjda ima toliko borovih šuma.

Slika

Sve je ravno maltene do samog Minska, autoput širok i dobar, a tek tamo u okolini Minska počinje da bude blago brdovito. A u samom Minsku - velik i moderan grad, sve uredno pokošeno i sređeno, bez ijednog papirića (ne samo u Minsku već i 300+ km od Minska), sve ofarbano i zategnuto pod konac... brdo autoputeva koji ulaze i izlaze iz grada (većinu njih navigacija u Tipu nažalost nije imala na karti), prsten autoputa oko celog grada... Nisam imao vremena da se nešto posebno muvam po Minsku, video sam samo periferne delove grada a to je sve maltene novo i kao od lego kocaka, široki bulevari sa po 4-6 traka u jednom smeru, LED semafori, brdo kamera, žuto-beli pešački prelazi, brdo velikih supermarketa i ogromnih šoping molova svih vrsta i namena...

Slika

Slika

Malo činjenica o Belorusiji (sa Net-a): prosečna plata oko 600 evra, nezaposlenost ispod 1%, cene niže nego kod nas, počevši od goriva na pumpama pa na dalje. Jedan evro je 2.26 rublja. Od goriva na pumpama imaju samo jednu vrstu dizela (dakle nema ovih aditiviranih prevara kao kod nas), imaju i benzin 98, 95 i 92 oktana, kao i TNG.

Cene goriva:

Benz 98 - 1.78 RUB (95 din/l)
Benz 95 - 1.66 RUB (88.6 din/)
Benz 92 - 1.56 RUB (83.3 din/l)
Dizel -1.66 (88.6 din/l)

Imaju i neki "brendirani" BN-92 benzin koji je kao bolji od običnog iako košta isto 1.56 rubalja, mada meni nije jasno ko to u stvari i sipa 92 oktana... :D

Gledajući (plitkim) očima posetioca na nedelju dana - Belorusi žive sigurno bolje od nas (u proseku), vozni park kao kod nas ili dosta bolji. Dacia je tamo Renault - Sandero, Duster, Logan, Logan MCV - sve ima Renoov znak.

Slika

Sa stranim jezicima Belorusi su jako slabi, engleski niko ne priča pa samo se sporazumevali na nekoj mešavini srpskog i ruskog.

Ono što je čudno je granica odnosno ulazak u Belorusiju (a slična je takođe i Poljska strana), prvo dolazite na neku ulaznu rampu sa 2-3 vojnika (valjda su vojnici, u nekim su maskirnim uniformama), tu vas pitaju odakle ste, koliko vas je, gde idete... Pa onda radio vezom jave na granični prelaz, podignu vam rampu i idete dalje. Zatim posle par stotina metara stižete na sam prelaz, stajete u red sa autom i čekate da se upali zeleno svetlo i da uđete na sam prelaz (i to 3 po 3 automobila). I to se čekanje zna odužiti, ne žure oni nigde... Tamo sledi detaljan pregled automobila i stvari, morate imati putno osiguranje ("strahovku" :D) i obavezno da na njemu piše da je za Belorusiju a poželjno je i pozivno pismo, rezervacija smeštaja i šta god već imate. Zeleni karton za automobil takođe. Kompletno osoblje na prelazima je neverovatno mlado, ja im ne bih dao više od 20-22 godine (čuli smo još ranije da ih namerno drže tako mlade i da ih često menjaju, kako ih stariji ne bi naučili "poslu"). Auto ostavljate tamo zajedno sa ona druga dva u liniji gde ste ušli i svi idete šaka-pe na neki šalter. Neverovatno su revnosni, golobradi uniformisani službenik za šalterom nam je detaljno prepipao sve pasoše, stavljao ih pod UV svetlo, gledao nekom sajdžijskom lupom, opipavao ivice, šavove, gledao sve stranice sa pečatima... To još nigde nisam video. Na kraju ako je sve u redu lupi vam pečat (vizu), idete dalje, sledi ponovo pregled auta (došao drugi službenik pa sve Jovo nanovo) i kažu vam da odete u susednu zgradu i tražite "deklaraciju za mašinu" (mašina - auto valjda na ruskom). Tu vam popune neki papir, platite to 12.3 rubalja (u rubljama ili karticom, ne primaju direktno evre već postoji šalter za plaćanje gde morate prvo zameniti evre u rublje pa platiti)... Probao da platim karticom no službenica koja radi tamo se nešto smotala, plaćanje nije moglo da prođe pa sam izvadio evre i platio. Dobijete usput informaciju da kupite obavezni tag za autoput (dobijete i neke prospekte). Ako ga nemate odnosno vozate se bez njega kazne su velike (drugar platio 400 evra kaznu pre par godina jer tag nije zalepio gde treba odnosno nije bipkao i skidao pare a on to nije primetio)... i to bi bilo to. Ako je sve ok - otvore vam konačno rampu na samom prelazu pa vozite par stotina metara do još jedne/izlazne rampe, tu vas pitaju koliko vas je... dižu rampu i tek tada izlazite sa prelaza... :D Sve ovo može da potraje od sat-sat i po vremena (minimum) do 5-6 sati - ako niste došli pripremljeni sa svim što treba. I da, upozore vas i da vas obavezno prijave tamo gde ćete boraviti i da ponesete na granicu taj papir.

Mi smo ušli na prelaz Domačevo pa je odatle bilo još nekih 60-tak km magistrale do Bresta gde se uzima taj tag i ulazi na autoput (još oko 320 km do Minska). Tag odnosno sistem naplate na autoputu je posebna priča: svaki strani auto koji ulazi na autoput obavezno mora imati taj elektronski tag (domaći automobili i vozila ispod 3.5 tone ne plaćaju putarine i nemaju tu obavezu). Za njih su takođe domaći i svi državljani EEA - Rusije, Kazahstana, Kirgizije i Jermenije, ni oni ne plaćaju ništa. Dakle - na autoputu nema rampi, nema naplate u kešu, nema vinjeta... Zato su na svakih x kilometara iznad vas postavljene rampe sa antenama i kada prođete ispod njih uređaj "bipne" i skida vam se određeni iznos sa taga, tako da svako malo nešto pišti. Naplata je po kilometru a 1 km košta 0.04 EUR. Depozit za tag je 20 evra, a minimalan iznos dopune protivvrednost 25 evra. Pitaju vas gde idete pa već znaju koliko vam otprilike treba tamo i nazad vam vam toliko ubace na tag. Obavezno platite karticom jer je sve tada jednostavnje. Takođe dobijete i neki uređaj kojim testirate šoferku da nije metalizirana odnosno sa njim nađete mesto gde nije i gde možete zalepiti tag, pa im vratite taj tester. Kada izlazite iz zemlje dođete ponovo na taj isti šalter, vratite im fizički tag a oni vam pare koje ste dali za depozit i ostatak para - ako je nešto ostalo na tagu - vrate na karticu. Ako potrošite pre vremena to što imate na tagu - dopunite ga na prvoj državnoj Belorusneft pumpi ili na drugim označenim mestima. Sve to oko taga i do Minska i nazad me koštalo 130 rubalja što je malo manje od 60 EUR. Kada sam došao da vratim tag ispostavilo se da je na njemu ostalo oko 17 rubalja (iako smo se dosta vozali po okolini) pa su to i depozit vratili na karticu.

Koristan link za (BellToll) napaltu putarine:

http://beltoll.by/index.php/en/

Belorusneft benzinske pumpe, cene goriva i ostalo:

https://azs.belorusneft.by/sitebeloil/e ... uel/price/

Autoputevi su im dobri, široki ali… ono što je čudno je da nema nigde ograda, ni između smerova ni između šume i autoputa (pogledajte prvu fotografiju). Ako izađe kakva zverka iz one šume – iskočiće vam pravo pred auto. :D Ograda ima samo ako je pored autoputa kakva močvara i slično, ili ako imaju neki stubovi rasvete (tek na ulazu u grad). Dakle – u šumu možete da uletite, ali u močvaru ne. :D Druga čudna stvar su pešački prelazi po sred autoputa i to na bezbroj mesta (njih nažalost nisam slikao ali su žuto-beli kao ovaj na slici sa Dusterom):

Slika

Prvo naiđete na žutu tablu koja vas obaveštava da za par kilometara nailazite na pešački prelaz, pa onda na tablu da smanjite brzinu sa 120 na 80, zatim ide tabla da je tu i kamera i onda vi tako sa 80 km/h motrite jednim okom ima li koga na prelazu, a drugim na brzinomer i onu kameru… :D Ako nema nikog pređete preko prelaza, podižete brzinu i idete dalje… Kamera ima na sve strane i to za moj pojam jako puno, pa pazite. U Minsk ulazi/izlazi više autoputeva a oko samog grada ima veliki “prsten” na koji su svi oni povezani. U samom gradu i oko njega autoputevi imaju u svakom smeru po 4 do 6 traka a manje-više svi poštuju ograničenja (kako i neće kad su kamere na svakom koraku).

Noćnog života nisam nešto video sem što su me domaćini jedno veće odveli u neki ekskluzivni klub gde vam serviraju ona fina jela što ih jedva ima na tanjiru i gde pivo izgleda i ne služe jer to nije piće za gospodu. :D Po svemu onom što sam video - još jedna istočna zemlja koja je za nas odavno postala zapad i gde ljudi mnogo bolje i stabilnije žive. Čuo sam da im je režim (Lukašenko) tvrd i da ne daju nikom da bilo šta zucne o vlasti (grb im je i dalje kao onaj naš nekadašnji iz SFRJ, sa uvezanim snopovima žita i zvezdom petkokrakom :D ), granica im je takođe baš tvrda ali im bar daju da normalno žive, imaju niske cene goriva i troškova života, niske cenove stambenih kvadrata, a plate solidne/dobre, voze dobre aute, putevi dobri, nema putarina na autoputevima, sve uređeno i pod konac. Recimo, bio sam u nekom državnom (olimpijskom) veslačkom centru - ulazim unutra a portir uniformisan i na svom mestu, čuvari uniformisani (druge uniforme), čovek što kosi travu - uniformisan... Sve sređeno, pokošeno i top izgleda, ni traga od oronulosti a vidi se da nije novo. Sve su svemu bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo. Toliko od mene. :)
Poslednja izmena od Saša u 31 Jul 2019, 22:46, izmenjeno 1 put ukupno.

Korisnikov avatar
passenger
Postovi: 14231
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Minsk

Post od passenger » 31 Jul 2019, 22:40

odlično, hvala za iskustvo iz prve ruke :thumbup:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''

Korisnikov avatar
grujicd
Postovi: 6689
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Lokacija: Beograd

Re: Minsk

Post od grujicd » 01 Avg 2019, 00:00

Baš dobra reportaža. Sve mi nešto govori, a verovatno nisam u pravu - takva je mogla da bude Juga, da je Tito poživeo :rofl:

Ogi
Postovi: 10231
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Lokacija: Beograd

Re: Minsk

Post od Ogi » 01 Avg 2019, 00:32

Zaposlio si se kod Stojanova pa te poslali na sluzbeni put? :)

Korisnikov avatar
Saša
Postovi: 10225
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Lokacija: Novi Sad

Re: Minsk

Post od Saša » 01 Avg 2019, 00:52

Nisam, samo sam im dobar klijent (i privatno i poslovno) pa tu i tamo imam(o) određene privilegije. :)

Korisnikov avatar
Vladapetr
Postovi: 8009
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Golf Plus 1.9 TDI
Lokacija: Beograd

Re: Minsk

Post od Vladapetr » 01 Avg 2019, 01:27

Dobar drugar mi je bio u Belorusiji pre nekoliko godina, išao da gleda Ligu šampiona. Ista iskustva nosi, kaže da to uživo veze nema sa predrasudama koje imamo. Čista i uredjena zemlja, sa relativno dobrim standardom.
Upoznali su i našeg ambasadora tamo, kaže došao je u zemlju izrazito proevropskih shvatanja, a sad je 100% rusofil.

U vreme kad je Lukašenko došao na vlast, stranci su dobijali policijsku pratnju jer su izgladneli Belorusi vrebali svaku priliku da ih opljačkaju. Red je, izmedju ostalog, uveo i ekstremno strogim kaznama za sve kriminalne radnje. Za drogu npr izuvaju od zatvorskih kazni, zato je vrlo malo ima na ulicama.

Baš u tih par dana dok su oni bili u Belorusiji, neka dva klinca su maznuli neki auto sa parkinga, divljali i slupali ga. Dobili su po 10 godina robije pa ti idi opet ukradi.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.

Korisnikov avatar
Saša
Postovi: 10225
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Lokacija: Novi Sad

Re: Minsk

Post od Saša » 02 Avg 2019, 00:01

Suprugina sestra od tetke je trenutno takođe u Minsku i evo njen komentar sa Fejsa:

"Minsk. Biser Bele Rusije je fantastičan moderan grad. Imao je nesreću da bude gotovo uništen tokom borbi protiv nacista, ali je zbog toga fantastično isplaniran pri obnovi i sa monumentalnim građevinama. Ono što se prvo primeti, kao i u celoj državi je savršena čistoća. Nigde grafita, prljavih ljudi, prosjaka, beskućnika....sve savršeno sređeno, sa cvetnim alejama, širokim bulevarima i parkovima, te modernim tržnim centrima, prepunih brendiranih stvari, sa skupim zapadnim automobilima.... Standard je najviši među državama bivšeg SSSR-a, sa početnom platom od 650 $ pa na više, preko 3/4 preduzeća je u državnim rukama, gotovo da nema nezaposlenih. Sa većom kontrolom granica i svega predsedniku Lukašenku (na vlasti od 1994.) zameraju na zapadu da je diktator, ali sve što sam videla ovde mi mnogo više prija nego tamo. Kakav nivo življenja dostojan čoveka, ali većine, a ne pojedinaca. Oduševljena."

Korisnikov avatar
nikaragva
Postovi: 14089
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Golf; CliffHanger, GRX8
Lokacija: Vulinjak

Re: Minsk

Post od nikaragva » 02 Avg 2019, 08:34

Ovo zvuči kao neka reklama :D

Šta kaže sestra kako je van Minska, po selima?

Korisnikov avatar
Spa-Francorchamps
Pobednik Garaža - Classic lige
Postovi: 482
Pridružio se: 03 Feb 2018, 12:02
Garaža: Hyundai i20 1.2 GL Premium

Re: Minsk

Post od Spa-Francorchamps » 02 Avg 2019, 10:49

Saša je napisao:
02 Avg 2019, 00:01
Suprugina sestra od tetke je trenutno takođe u Minsku i evo njen komentar sa Fejsa:

"sa početnom platom od 650 $ pa na više"

Prosečna plata u Belorusiji je oko 470$*, a početna 650$. :D
Minimalac od 1. januara 2019. godine povećan na 330 rublji**, što je oko 160$ po današnjem kursu

Ostatak ne bih komentarisao...

*Izvor: Национальный статистический комитет Республики Беларусь
**Izvor: Новости Беларуси

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 15546
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Minsk

Post od Heinz » 02 Avg 2019, 11:05

Svako vidi ono što hoće.

Korisnikov avatar
Saša
Postovi: 10225
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Lokacija: Novi Sad

Re: Minsk

Post od Saša » 02 Avg 2019, 11:10

Verovatno je nešto pogrešno prevela/izguglala... :D Inače, ne verujem da je videla nešto naročito unutrašnjost. Bila je pre par dana u nekom etno selu "Dudutki" ili tako nešto, 50-tak km južno od Minska, no i to je sve sređeno i podešeno za turiste. Ona je inače profesorica istorije u jednoj srednjoj školi pa školski raspust koristi da putuje po celoj Evropi. Ove godine je bila na jedno 10-tak destinacija, možda i više. No to su sve turističke ture busom od po dan eventualno dva na jednom mestu i mahom turističke atrakcije pa se ono ostalo tj. "iza kulisa" i ne stigne nešto naročito videti. Danas je već u Ukrajini (Kijev). :)
Heinz je napisao:
02 Avg 2019, 11:05
Svako vidi ono što hoće.
Pa ja sam očekivao u najboljem slučaju nešto slično našoj zemlji odnosno jednu od zemalja bivšeg SSSR-a gde baš ne cvetaju ruže (sličnu recimo pomenutoj Ukrajini), kad ono baš pozitivno iznenađenje, otišli su dosta ispred nas.

Odgovori