Kojim putem putovati?

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Postovi: 3164
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF V8 4.2
Lokacija: Minhen/BRD

Re: Kojim putem putovati?

Post od kragujevac » 20 Avg 2019, 19:53

Upravo smo se vratili iz Nea Flogite. Išli preko GP Doirani, bilo 7 auta ispred nas, prošli u roku od 5 minuta. Pošto je na Preševu još jutros u 8 bio plač majke Božje naravno da smo pošli na Prohor Pčinjski. Iz pravca Makedonije je silazak sa AP negde 2km posle Kumanova, put do skretanja za Pelince je džombast ali nema rupe(vide se zakrpe od novog asfalta). Kad se skrene za Pelince put je do 5,1km pred granicu divota, kao staklo. Zadnjih 5100m je baš bezveze, džombasti krupni stari asfalt, ali još uvek bez rupa. Na granici stajao jedan makedonac u civilu, uzimao pasoše i nosio u kućicu. Vratio ih za minut... Dovidjenja, hvala, srećan put. Na Prohor Pčinjski 4 auta ispred nas, završili za 5 minuta. Put od Prohora do AP je osrednji reli, otprilike pola puta je blagi užas sa gomilom ozbiljnih rupa i puno oštrih krivina, ali je 24km dug, tako da je relativno kratka gnjavaža. Idioti koji rade na AP su bez ikakve najave ili znakova za obilazak jednostavno zatvorili petlju Davidovac, tako da smo se malo vrteli po Vukojebini, pošto je navigacija vodila do izlaza koji je bio jednostavno preprečen bez ikakvog znaka, opisa, strelice ili bilo čega sličnog. Stoka bez repa, ali ono, ne čudi me.
Sve u svemu Prohor je u svakom slučaju uz sve rupe/džombe dobra alternativa kad Preševo zabaguje. Mora samo da se vozi pažljivo i sporije da bi se na vreme uočile džombe. Srećom da i ostali na tom putu voze dosta pažljivo(bar su danas tako vozili). Ovaj Flyer su nam dali na granici, na drugoj strani je i tekst na turskom.
Prikačeni fajlovi
IMG_20190820_201720.jpg
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac

Korisnikov avatar
jocas
Postovi: 1875
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda 3 G120 Challenge 2015
Lokacija: Niš

Re: Kojim putem putovati?

Post od jocas » 29 Avg 2019, 11:48

Da li je neko išao sa Ohrida do Sarande u Albaniji?
Jedna varijanta koju mi nudi Google je preko Elbasana. Tu je valjda većim delom autoput? Kako se plaća putarina (ili vinjeta), može karticom?
Druga je da idem pravo sa Ohrida kroz Grčku preko Kastorie. Ima i 3. da se vratim preko Bitolja na prelaz Niki pa do Kastorie.
Najdužu varijantu preko Janjine i kozanija čuvam zapovratak kući. Možda iz Sarande odem trajketom do Krfa na par dana.

Korisnikov avatar
Spa-Francorchamps
Postovi: 355
Pridružio se: 03 Feb 2018, 12:02
Garaža: Hyundai i20 1.2 GL Premium

Re: Kojim putem putovati?

Post od Spa-Francorchamps » 29 Avg 2019, 12:24

Kojim putem iz Beograda za Pečuj?

Postoji varijanta kroz Hrvatsku autoputem (osim mali deo pred granicu), na Bačku Topolu, Bajmok i Baju ili na Sombor, Bački Breg i Mohač skelom preko Dunava?

ljubitelj
Postovi: 6124
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Kojim putem putovati?

Post od ljubitelj » 29 Avg 2019, 16:03

Druga varijanta od Ohdira direktno u Grcku i do Kastorije/Kostura ne postoji.

Ja sam isao od Ohrida preko Pogradeca do Korce, put je odlican i sirok, gotovo kao eskpresni put osim na km gde je jos stari deo.
Dalje od Korce bi trebao da je put istog ranga pa na grcku, i tu od granice pored Kostura krece novi autoput pa dalje ka jonski autoput i opet u Albaniju.

Put od Ohrida do Elbasana je brdsko planinski, stara magistrala i dosta je opterecen sleperima. Ima i solidnih uspona, do 12% uz krivine.
Od Elbasana do Tirane je autoput u gradnji, deo je pusten ali onaj problematicni deo preko prevoja /tunel/ nije jos koliko znam usred odrona, Treba nanovo da se ispocetka sanira taj novi deo autoputa a pare /pomoc u novcu/ potrosene.
Jos od 2014. to stoji tako nedovrseno.

Moj bi ti predlog bio ako hoces sigurica rutu Ohrid-Bitola, Lerin-Kozzani i dalje jonski autoput a ako vise zelis novo iskustvo i da vidis Albaniju (lepa zemlja, priroda) usput imas i nacionalni park u blizini rute pa da se odmoris dan dva to bi odabrao.

Kako god da ides racunaj na minimum 5-6 sati od Ohrida do Sarande plus granice., iako nema tako mnogo kilometara.
Benzinskih pumpi sa svim gorivima, i plinom, ima na svakom cosku i gorivo je odlicno.

Pre 2 godine ja sam proveo 1 sat na granici Struga- Cafasan (ruta ka Elbasanu) a bilo je 4 automobila, i 2 biciklista, bez nekog vidljivog i posebnog razloga. Nikakvih problema nije bilo, treba ti zeleni karton i obaverzno pasos (ne moze sa srpskom licnom kartom jos da se prelazi).

Korisnikov avatar
jocas
Postovi: 1875
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda 3 G120 Challenge 2015
Lokacija: Niš

Re: Kojim putem putovati?

Post od jocas » 29 Avg 2019, 17:58

Hvala, čekam da mi se javi i prijatelj sa Ohrida koji već godinama letuje u Albaniji da mi preporuči ono što on koristi. Možda se prebacim i odmah na Krf, ali bih voleo i da vidim nešto novo.
Preneću njegovu rutu.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk


Odgovori