Auto Kasko osiguranje

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
LAV-LAV
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Re: Auto Kasko osiguranje

Post od LAV-LAV » 04 Sep 2024, 22:20

sasha015 je napisao:

Bilo je i za 450,kod konkurencije.Ali nije bila sefica,radnice nisu znale da li moze da se osigura auto koji je u salonu.

Ovo je da se ugrizeš za jaja. Pa naravno da može, osigurava se auto po broju šasije koji si dobio.
Nestvarno kako nečije neznanje čovjeku promjene tijek nečeg bitnog , u ovom slučaju na tvoju štetu.

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

pedalaš
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš » 05 Sep 2024, 11:28

Pre par godina moj kolega odluči da zameni stari za novi X3 ( čekalo se par meseci na isporuku novog ).
Dok je radio na konfiguraciji novog X3 i njegovom poručivanju, ode i na procenu sa starim X3 ( negde u novembru ), diler mu kaže: „Vidi, oštećena su ti oba branika, treba da se saniraju, farbaju. Mi ćemo to“. I kao pošto si naš stari klijent, sanaciju jednog branika plaćamo mi, drugi plaćaš ti, ali, kako imaš kasko, platićeš samo jedno učešće u šteti (mislim da je bilo ugovoreno najmanje 200). A to ćemo da odradimo kada ti stigne novi BMW, tada predaš ovaj stari, pa ćeš tada i da prijaviš ovu štetu što ide na tvoj teret.
Novi stiže u februaru.
Negde u januaru isticala registracija za stari. Drugar registruje i ugovori novi kasko ( na rate, kako je uvek i plaćao ). Produženje registracije i kaska bez pregleda kola (kao i uvek do tada) i bez prijave one stare štete. To će da prijavi po novom kasku.
Stigne novi X3 u februaru, preda onaj stari dileru ( uz papire za prenos vlasništva na starom ), prijavi se šteta ...
Sve u svemu. Mada prestanak vlasništva (prodajom dileru) vodi i prestanku kaska, pošto je bio u pitanju kasko na rate, prijavom štete su za osiguranika istovremeno dospele i sve ugovorene rate ... Tako je pisalo u Opštim uslovima :) Pa je predloženi obračun te štete glasio:
- Kasko plaća osiguraniku na ime štete 600
- Osiguranik plaća 200 na ime učešća u toj šteti
- Osiguranik plaća još 10 preostalih rata ( oko 1.500 evra mislim da je bilo ), koje su dospele aktivacijom štete i prestankom osiguranja zbog otudjenja vozila.
Tako da posle svih „prebijanja“ na ime obeštećenja oštećeni „dodje“ svom kasko osiguranju još 1.100 evra. Ne plaćaju oni njemu, već on njima.
Sve je to takodje deo sveta kasko osiguranja, opštih uslova i sitnih slova ... :)

Korisnikov avatar
Uroš S.
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line 2020 | Yamaha X-Max 300 TechMax 2023. | Polar Forester

Post od Uroš S. » 05 Sep 2024, 13:04

Dakle da sumiramo, kao što sam rekao, može da se bude subjektivno nezadovoljan , i može da se bude objektivno nezadovoljan. Drugim rečima, hteo je da prejebe osiguranje, ali je završio na pogrešnoj strani koitusa.

Korisnikov avatar
Woodoo
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo » 05 Sep 2024, 13:07

nidza je napisao:
04 Sep 2024, 16:34
Ja ga nikad nisam aktivirao. Bar znam da plaćam sve one premije nekom poznatom. :D
Nidžo, i moj matori ti se zahvaljuje. :D

pedalaš

Post od pedalaš » 05 Sep 2024, 13:13

Uroš S. je napisao:
05 Sep 2024, 13:04
Dakle da sumiramo, kao što sam rekao, može da se bude subjektivno nezadovoljan , i može da se bude objektivno nezadovoljan. Drugim rečima, hteo je da prejebe osiguranje, ali je završio na pogrešnoj strani koitusa.
Da "prejebe osiguranje" ?
Pa, njega su "prejebali" kao dugouhog magarca od strane osiguravajuće kuće kod koje je to vozilo bilo kasko osigurano od dana od kada ga je novog kupio,pa do dana kada ga je vratio dileru. Pet godina i dva meseca je imao ta kola i toliko je i plaćao kasko osiguranje. On je imao štetu i osigurani slučaj za vreme važenja polise osiguranja, a koji mu nije isplaćen.
To je kranje jednostavno.
Jasno je ko je koga tu "prejebao".

Korisnikov avatar
Heinz
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz » 05 Sep 2024, 13:50

Trebalo je da prvo ugovori naredni kasko dok važi stari, pa da prijavi štetu po staroj polisi dok još važi.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

pedalaš

Post od pedalaš » 05 Sep 2024, 13:57

To je i uradio. Nije on imao bilo kakav prekid u periodu kasko osiguranja.

Korisnikov avatar
Heinz

Post od Heinz » 05 Sep 2024, 14:01

Napisao si da je prijavio po novom kasku. Trebalo je po starom.

LAV-LAV
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV » 05 Sep 2024, 14:16

@Heinz

Upravo tako.To mu je trebao reći i ovaj iz siguravajuće kuće ako mu je stalni klijent.

@pedalaš

U ovom slučaju, odmah promijeniti osiguravatelja,a moze se i prekinuti polica i tražiti povrat novca jer nisu postupili u duhu ljudskosti (to je stvar koliko si fer čovjek, ne treba se držati sitnih slova za takvu sitnu štetu i onda bi mu osiguranik ostao vjeran) . Polica se moze prekinuti kao da se prodaje vozilo i ne želis dati AK uz vozilo. Vrlo jednostavno.

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

pedalaš

Post od pedalaš » 05 Sep 2024, 14:26

Ali, to je tako sa osiguranjem. "Sigurno je samo ono što je osigurano". Ali, ako im sitna slova daju mogućnost da te izigraju kao najveću budalu, nema dileme da li ćete i izigrati.
Pet godina im je uredno plaćao kasko za X3 (kupljen nov ) bez prijave bilo kakve štete.
Prvi put prijaviš štetu nastalu u petoj godini, ali je prijaviš na početku šeste godine ( jer radnik osiguranja u petoj godini, pri zaključnju osiguranja za šestu godinu nije ni pogledao kola) i onda dodje do toga da za štetu od 600 evra ( za koju treba da dobiješ 400 evra, zbog 200 evra učešća ), oni tebi ne plaćaju ništa, već zapravo ti treba njima da doplatiš još 1.100 evra ( pri čemu si im za onih prethodnih pet već platio 8-10.000,pa i za onu petu godinu si platio 2.000 ).
To je smisao osiguranja. I zakona velikih brojeva. Da se osetiš sigurno, zbog "delegacije rizika".

ljubitelj
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj » 05 Sep 2024, 15:14

Upravo.
Princip osiguranja je blizak prevari jer ti naplaćuju fiktivni rizik koji oni zapravo i nemaju uz tu igru velikih brojeva.
Ako nema štete uredno zadržavaju novac za rizik koji nisu imali, nema da prebace nepotrošeno u sledeću godinu.
Osiguranje uvek isplati manje nego što naplati premije, u zbiru, i ne može nikada biti u gubitku.

A to sa sitnim slovima im je uvek bilo na štetu osiguranika da bude kao pravilo uz retke izuzetke.
I to je svuda u svetu, nije kod nas ništa specifično.
A opet ne valja biti ni sa osiguranjem ni bez, kako god okreneš uvek si na gubitku.

Korisnikov avatar
nidza
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza » 05 Sep 2024, 15:30

Premiju formira zbirna naplata i neka statistika koju imaju, tako da je sve tu na svom mestu. Čitav njihov sistem živi od razlike koju svi klijenti zajedno plaćaju minus štete koje rešavaju. Logično je da su opušteni u plusu, a stisnuti u minusu, sve obrnuto nije prirodno.

Ako bi krađe bile učestalije, lupanja češća, premije bi bile skuplje - svima. Vrlo prosto.

ljubitelj
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj » 05 Sep 2024, 15:45

Premiju formira alavost, koliko im se hoće.
Premije rastu nevezano od kradja, šteta i tako tih nekih stvarnih rashoda.
Najbolji primer je tzv. obavezno koje svi moramo pri registraciji gde imaju oko 40% više napaćene premije od isplaćeni šteta.
Njihovo kartelsko udruženje navodi rezultate poslovanja pa nema razloga za sumnju da je bitno drugačije.

Korisnikov avatar
Heinz

Post od Heinz » 05 Sep 2024, 15:45

Pa zato i poskupljuju osiguranja u svetu. EV sjebo sve. I aplikacije

marikosan
Pridružio se: 10 Dec 2023, 18:10

Post od marikosan » 05 Sep 2024, 18:16

Pozdrav svima,

Uzeo sam kasko za polovan auto u Generaliju pre par meseci.

Sinoc su mi kerovi napali auto koji je bio uredno parkiran i pocepali ceo prednji levi deo, branik, oplata iznad tocka odvaljena, levo krilo pokriveno rupicama od zuba, kablovi pocupani, creva od hadnjaka izgrizena itd..
Prvo sam mislio da je neko udario auto, medjutim kada je dosla policija, ustanovili smo da su kerovi sjebali auto zbog neke macke ili zbog teritorije.
Oni su to zapisali u svoj tefter i rekli da dodjem za koji dan u mup po to.

Cim je policija otisla, zvao sam Generali i prijavio stetu, oko 13h mi je stigao sms sa linkom za slikanje.

U medjuvremenu sam isao do servisa (drugim autom, ovaj moj nije u voznom stanju), gde servisiram auto i rekli mi da angazujem advokata kako bih bolje naplatio stetu.
Pozvao sam coveka i rekao mi je da zbog posla moze da pokrene postupak tek od ponedeljka.
Advokat mi je rekao da ne saljem slike ovima vec ce on to da slika i da sastavi zahtev za slanje.

Kako ovaj link iz sms-a vazi 24h, da li bih ja bio u problemu ako bih cekao ponedeljak da se sve ovo zabelezi od strane advokata?
Da se razumemo, ovo sam pitao i njega ali mi se ne javlja pa sam zabrinut.

Hvala unapred i izvinjavam se na poduzem tekstu.

Odgovori