Lupkanje u kočionim čeljustima, pežo 308 2013 1.6 e-hdi
Lupkanje u kočionim čeljustima, pežo 308 2013 1.6 e-hdi
Dobar dan svima. Upravo sam bio kod trapiste (trap servis) na proveri, jer sam čuo lupkanje napred. To je počelo od skoro na manjim brzinama i neravninama. Auto je proveren i sve je na svom mestu: ramena, spone i sl. Znači trap je u redu, reglirao sam ga u aprilu u istom servisu i tad je bilo sve ok. Kaže da mi se čuju kočione čeljusti i pokazao mi je kad sam sišao dole i kad je rukom počeo da drma, i odmah sam prepoznao zvuk. Kaže da je to normalno kod Francuza, da ne diram ništa, eventualno da zamenim klizače zbog lufta, jer pločice i diskovi su ok. Zvuk mi je toliko iritantan da je to neverovatno. Šta da radim? Jel zaista normalno ili nije? Neko kaže da kada popuste osigurači od pločica, da pločica zna da igra, iliti klapara, lupka, kako god. Ja sam rukom probao da vidim da li se te pločice pomeraju na suvo, i ne pomeraju se, a ove trakice na fotografiji imaju malo lufta. Šta je pametno ovde raditi? Hvala unapred.
Sent from my 22081212UG using Tapatalk
Sent from my 22081212UG using Tapatalk
Re: Lupkanje u kočionim čeljustima, pežo 308 2013 1.6 e-hdi
Slicno se desava na bmwovima, mozda je ovo resenje i za pezoa
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Treba probati sa stavljanjem guste masti na klizače.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Postoji i samolepljiva folija protiv škripanja paknova i to baš od firme TRW. Ne znam da li je dozvoljeno stavljati linkove, ItemNr na Ebay je 235495116481.
E sad, da li ta Folija može da deluje i protiv"lupkanja" paknova u čeljustima, to već ne znam, ali ne košta milion evra tako da vredi probati.
Ja imam "problem" da kad kočim, bukvalno u zadnjih 0,5 sekundi pre nego što auto stane se čuje kratki škrip, koji me nervira skroz naskroz, ali me ipak ne nervira toliko da bih menjao skoro nove kompletne prednje kočnice. Kupio Brembo diskove i pločice, pošto originalni kod JLRa koštaju nekih pola milijarde evra, sve super, ali se eto čuju tih poslednjih pola sekunde, tek da me podsete da nisu original. A pošto ću u oktobru da montiram zimske točkove, eto prilike da se ubaci ta TRW folija, baš da vidim vredi li čemu.
E sad, da li ta Folija može da deluje i protiv"lupkanja" paknova u čeljustima, to već ne znam, ali ne košta milion evra tako da vredi probati.
Ja imam "problem" da kad kočim, bukvalno u zadnjih 0,5 sekundi pre nego što auto stane se čuje kratki škrip, koji me nervira skroz naskroz, ali me ipak ne nervira toliko da bih menjao skoro nove kompletne prednje kočnice. Kupio Brembo diskove i pločice, pošto originalni kod JLRa koštaju nekih pola milijarde evra, sve super, ali se eto čuju tih poslednjih pola sekunde, tek da me podsete da nisu original. A pošto ću u oktobru da montiram zimske točkove, eto prilike da se ubaci ta TRW folija, baš da vidim vredi li čemu.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ne znam kako ta folija izgleda ali ja bih isekao klingerit u oblik pločica i ubacio između čeljusti i pločice, odnosno klipa i pločice. Provozao bih tako čisto radi testa.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Sta bi dobio klingeritom?
Folija vrv sluzi da zalepi plocice za klip i kljesta. E sad sta i tu moze pomoci folija ako plocica skripi pri kocenju, odgovor je nista.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Folija vrv sluzi da zalepi plocice za klip i kljesta. E sad sta i tu moze pomoci folija ako plocica skripi pri kocenju, odgovor je nista.
Neke pločice imaju na sebi zalepljenu tu "foliju" (bolje valjda?) koja je kao od neke gume, treba kao da spreči vibraciju pločice.
Neke pločice sa time sam stavljao, neke pločice bez ičega, neke pločice škripuckaju, neke su tihe, neke zveckaju, neke povremeno glave.....nikakvo pravilo nisam do sada shvatio a sve su to pločice raznih brendova od premiuma do najjeftinijih.
I digao sam ruke od toga, bitno je da kočnice dobro koče i da se ne pregrevaju pri uzastopnim kočenjima.
Neke pločice sa time sam stavljao, neke pločice bez ičega, neke pločice škripuckaju, neke su tihe, neke zveckaju, neke povremeno glave.....nikakvo pravilo nisam do sada shvatio a sve su to pločice raznih brendova od premiuma do najjeftinijih.
I digao sam ruke od toga, bitno je da kočnice dobro koče i da se ne pregrevaju pri uzastopnim kočenjima.
Dobio bi da ne zvecka metal o metal. Pločice treba i da imaju sa leđne strane neki premaz ili kao nalepnicu u tu svrhu ali možda nemaju.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Za sta sluze limcici, ili opruge koje se gurnu u klip i u celjust kao kod VWa pre. Sto kaze ljunitelj, pravilo je da nema tu garancije.
Meni su skripale na A6ici 50tdi, spminjem oznaku motora jer su sestoklipne celjusti napred. Skripuckale pri zaustavljanju, tipa poslednjih metar/dva. Pogledam stanje,vidim ima ih ali kontam ko zna koliko su presle. Porucim TRW, sve lepo ocistim, podmazem, oborim ivice, montiram puska, ne skripe. Posle nekih 1000km, ne secam se mozda i 2000km krenu ponovo identicno kao i one stare original Ferodo. Trw uvek biram za plocice i nikada do eto tad mi nisu skripale. Dok Ate jeste, zato i uzimam TRW jer su mekse.
Meni su skripale na A6ici 50tdi, spminjem oznaku motora jer su sestoklipne celjusti napred. Skripuckale pri zaustavljanju, tipa poslednjih metar/dva. Pogledam stanje,vidim ima ih ali kontam ko zna koliko su presle. Porucim TRW, sve lepo ocistim, podmazem, oborim ivice, montiram puska, ne skripe. Posle nekih 1000km, ne secam se mozda i 2000km krenu ponovo identicno kao i one stare original Ferodo. Trw uvek biram za plocice i nikada do eto tad mi nisu skripale. Dok Ate jeste, zato i uzimam TRW jer su mekse.
Lupkanje klesta moze biti zbog vodjica, ja bih prvo to probao da namazem nekom mascu pa da vidim a mozda su vodjice pojedene pa dobile luft, hoce da klesta lupkaju i ako su labava ali ako je taj "trapista" pregledao to bi valjda uocio.
Folija sa zadnje strane plocice moze a ne mora da postoji ali itekako znaci da utegne plocicu i smanji eventualne zvuke a takodje u tu svrhu postoje i limcici na spoju plocice i klesta koji prave zvuk zveckanja, to je bilo kod mene pa sam stavio nove limcice koji su utegli plocice i zvuk je nestao ali je ostalo pistanje pri kocenju i to kad se lagano koci, na jaci pritisak kocnice nema zvuka, tu ne znam sta je razlog sem da je do samih plocica i diskova, plocice mislim da su ferodo, imaju mesa siguno na 50% ako ne i vise tako da ih ne bih menjao jos, videh skoro na netu lik skinuo plocice malo ih obrusio smirglom, vratio na mesto i zvuk je kao prestao, mada sumnjam da to moze da pomogne.
Folija sa zadnje strane plocice moze a ne mora da postoji ali itekako znaci da utegne plocicu i smanji eventualne zvuke a takodje u tu svrhu postoje i limcici na spoju plocice i klesta koji prave zvuk zveckanja, to je bilo kod mene pa sam stavio nove limcice koji su utegli plocice i zvuk je nestao ali je ostalo pistanje pri kocenju i to kad se lagano koci, na jaci pritisak kocnice nema zvuka, tu ne znam sta je razlog sem da je do samih plocica i diskova, plocice mislim da su ferodo, imaju mesa siguno na 50% ako ne i vise tako da ih ne bih menjao jos, videh skoro na netu lik skinuo plocice malo ih obrusio smirglom, vratio na mesto i zvuk je kao prestao, mada sumnjam da to moze da pomogne.
Može da pomogne i ako samo zameniš mesta pločicama sa levog i desnog točka. Naležu drugačije i vrlo verovatno neće više škripiti ali trebaće im neko vreme da nalegnu na diskove kako treba, jer svaka se prilagodi risevima one strane diska na koju naleže, a tu nema dva identična.