Rasklapanje retrovizora Hyundai Tucson TLe (2016.)

Uputstva, ilustracije, pitanja i odgovori
Korisnikov avatar
Dare4x4
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Rasklapanje retrovizora Hyundai Tucson TLe (2016.)

Post od Dare4x4 »

Od kako je zahladnilo, počeo je da mi se javlja jedan mali ali iritantan problem sa levim retrovizorom. Prilikom otvaranja, retrovizor ne ide glatko nego trza. Kada se zatvara, radi normalno, a kada je toplo vreme ili bude na suncu jedno pola sata onda radi odlično u oba smera.
Pretragom Interneta našao sam dobar video tutorial kako se rastura retrovizor, pa sam se odlučio da pokušam sam da ga rešim. Auto svakako nije više u garanciji ali još važnije, brinuo sam da bi serviseri ostavili vidljive tragove svog rada, što nikako nisam želeo.
Evo videa:

Najpre sam skinuo zaštitnu plastiku kod retrovizora iznutra. Tu je metalna žabica, pa traži malo jače da se povuče ka unutra. Inače sve žabice nisu nikada skidane pa drže dosta jako. Onda se otkači konektor i odviju tri šrafa za ključ 10 i retrovizor je skinut.

E sad ide teži deo posla. Ja sam se odlučio da ga unesem u sobu i malo zagrejem fenom za kosu kako bi plastika omekšala. To je prilično pomoglo pošto je sve zaista perfektno upakovano, žabice drže jako, i prosto ne znaš odakle da počneš i pored video klipa. Bukvalno nigde zazora gde bi se umetnuo neki alat.

Uspeo sam da skinem donji poklopac, tu su tri toreks šrafa i retrovizor je odvojen od nosača. I na moje iznenađenje, već se naziralo šta je problem. Ispala je poprilična količina zemlje, neki zemljani delovi u obliku cevi itd pa sam pretpostavio da se uselila neka buba jer je auto letos imao periode od po 10ak dana kada nije uopšte pomeran.

Slika

Dok je retrovizor još bio na kolima, pomerio sam staklo maksimalno na gore tako da se videlo par žabica koje drže staklo. Pažljivo sam ga skinuo, a zatim raskačio žice od grejača. Inače žice za grejanje ogledala i za motor koji preklapa retrovizor bukvalno su debljine onih provodnika iz mrežnog kabla. Ja ne znam da li zaista to troši tako malo struje ili je u pitanju neka opasna ušteda. Jedio su žice za motor koji podešava ogledalo relatino normalne debljine.

Posle vađenja stakla i motora za podešavanje (tri mala toreksa, lako dostupna) malo je jasnije šta skidati dalje. Međutim, tu je i sama crknuta smrdibuba koja je očigledno kriva za sve.
Slika

Daljim kupusanjem retrovizora, nekako stižem do mehanizma za preklapanje. Mora da se skine poklopac u boji vozila i da se odvije još nekoliko toreksa. Sreća pa u retrovizoru ima samo 3-4 vrste šrafova pa je lako provaliti posle gde koji ide. Dolazimo do dela gde se retrovizor pomera u odnosu na držač, gde je buba nanela skoro pola šake zemlje i blata.
Slika

Moja pretpostavka je bila da su zupčanici u mehanizmu čitavi i tako i jeste. Retrovizor je radio normalno u smeru sklapanja, nije se klimao, nije nikada nasilno sklapan ili rasklapan itd. Ali ipak sam odlučio da zavirim unutra. Sve je čitavo, međutim, tu je i neka elektronika koja upravlja motorom. Ona je samo poklopljena nekom kao plastičnom kapom ali se nisu ni trudili da je zadihtuju. Tako da se ispostavila tačnim moja pretpostavka da ne treba prilikom pranja direktno prskati sa strane stakla. S prednje strane je retrovizor zaista perfektno napravljen, sve leži kako treba i ne može da uđe voda nikako. Čak su između držača i retrovizora stavili neki gumeni deflektor sa prednje strane.

Očistio sam blato, malo preraspodelio belu mast unutar prenosnog mehanizma i naprskao sa WD40 sa spoljne strane gde je bilo blato. Sklopio sve (dosta brže ide nego rasklapanje) i napravio mali test na autu.

Posle sam vratio staklo i ukrasni poklopac i to je to. Videćemo da li je sređen kada opet zahladni ali nadam se da sad nema šta da ga koči. Onoliku količinu zemlje nisam očekivao i verujem da je baš to bio problem jer se manifestovalo kada je hladno ili vlažno vreme.
LAV-LAV
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Re: Rasklapanje retrovizora Hyundai Tucson TLe (2016.)

Post od LAV-LAV »

Svaka čast Da li si možda pokušao otvoriti prekidače podizača stakala na vratima?
Čuo sam da je teško doći do njih , da se treba rastaviti cijela obloga (tapacirung), ali nisam proučavao...
Korisnikov avatar
Dare4x4

Post od Dare4x4 »

Nisam, nije mi to trebalo.
Ima sigurno na yt ili drive2.ru sve opisano. Koliko vidim i koliko se sećam, odvija se jedan šraf na dnu rukohvata (ispod poklopčića je) i ostalo je na žabice. Sam sklop prekidača ne sećam se da sam video kako se rastura ali verujem da može.
Ovo sa retrovizorom je napravljeno da svaki delić može da se skine. Ništa lepljeno itd. Čak na Aliexpressu ima i zamenski set metalnih zupčanika za preklapanje retrovizora.

U mom slučaju problem je rešen samo otvaranjem, čišćenjem i podmazivanjem. Nije više zezao od kad sam ga radio.
Korisnikov avatar
nidza
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Vazelinom malo zaštitim gde se taru plastike. Nisam rasturao ništa nikad.

Trebalo bi da može rukom, tad se odzubi od mehanizma. Barem na VAG može.
LAV-LAV

Post od LAV-LAV »

Dare4x4 napisao:Nisam, nije mi to trebalo.
Ima sigurno na yt ili drive2.ru sve opisano. Koliko vidim i koliko se sećam, odvija se jedan šraf na dnu rukohvata (ispod poklopčića je) i ostalo je na žabice. Sam sklop prekidača ne sećam se da sam video kako se rastura ali verujem da može.
Ovo sa retrovizorom je napravljeno da svaki delić može da se skine. Ništa lepljeno itd. Čak na Aliexpressu ima i zamenski set metalnih zupčanika za preklapanje retrovizora.

U mom slučaju problem je rešen samo otvaranjem, čišćenjem i podmazivanjem. Nije više zezao od kad sam ga radio.
@Dare4×4

U svakom slučaju najbolje sam, majstorima se fućka ako naprave crticu ili nešto polome.

Meni jedan prekidač ne vraća staklo (taj prekidač se skoro ni ne koristi ) pa vraćam drugim prekidacem ako slučajno spusrim prozor.
Mislim da samo treba malo očistiti kontakt, ali nije mi to još došlo na red. A u servisu su napravili priču da treba rastaviti pola auto radi toga pa pitam ako je netko to skidao.
Korisnikov avatar
Dare4x4

Post od Dare4x4 »

nidza napisao: 28 Nov 2024, 18:03 Vazelinom malo zaštitim gde se taru plastike. Nisam rasturao ništa nikad.

Trebalo bi da može rukom, tad se odzubi od mehanizma. Barem na VAG može.
I ja sam probao prvo da ušpricam wd 40 ali previše zemlje je bilo u retrovizoru i bez rasklapanja je nikad ne bih isterao.
Ako misliš na ručno preklapanje motorizovanog retrovizora - može i kod Hyundaija. Ima isti mehanizam kao kod običnog retrovizora koji ga štiti od loma ako se zakači. Ali u uputstvu piše da ne treba ručno sklapati.
LAV-LAV

Post od LAV-LAV »

E to što si spomenuo za ručno preklapanje... kažu ni slučajno i da može oštetiti motorić, a preklapa se ručno bez problema (probao na jednom autu u salonu)

E sad, jel se stvarno nešto može oštetiti ili je to tekst bez pokrića?

Ti si otvarao retrovizor pa si vidio da li se zupčanici i motorić forsiraju ako se ručno preklapa?
Korisnikov avatar
Dare4x4

Post od Dare4x4 »

Zupčanici trpe neko opterećenje ali samo pužni par koji je poslednji u prenosu gledano od motorića. Zahvaljujući tom pužnom paru, retrovizor ostaje fiksiran kad se motorić isključi. Sličan princip kao kod brisača.
Tako da svakako nije pametno ručno ga cimati, a nema ni potrebe. Neće se on oštetiti od nekoliko preklapanja jer ima taj mehanizam koji mu dozvoljava ali svakim ručnim sklapanjem ti zupčanike dovodiš do maksimalnog dozvoljenog opterećenja, i kad ga prekoračiš on se preklopi jer popusti ta zaštitna opruga.
LAV-LAV

Post od LAV-LAV »

ljubitelj
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

LAV-LAV napisao: 28 Nov 2024, 18:17
Mislim da samo treba malo očistiti kontakt, ali nije mi to još došlo na red. A u servisu su napravili priču da treba rastaviti pola auto radi toga pa pitam ako je netko to skidao.
Ušpricaj K60 kontakt sprej Berlin Chemie koji rešava takve probleme.
Drže specijalizovane prodavnice, ne znam da li postoji još čipoteka u Zagrebu a može i preko neta da se nadje.
SKupo ali radi posao kvalitetno.
Radi buduće zaštite kontakata u prekidaču može posle da se ušprica K61.
LAV-LAV

Post od LAV-LAV »

Ali opet se mora sve raščerupati pa direktno na kontakte ili?

Taj sprej masti , odnosno ostavlja tragove?
ljubitelj
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ne i ne,
Pronadji i pročitaj opis, uputstvo šta i kako radi.

Sa razlogom je tako skup.
https://www.thomann.de/de/kontakt_chemie_kontakt_60.htm
LAV-LAV

Post od LAV-LAV »

Hvala za preporuku, ovo ću svakako potražiti
LAV-LAV

Post od LAV-LAV »

@ljubitelj

Nikako da stignem i evo sad šaljem sliku kako ti prekidači izgledaju... sprej je izgleda dobavljiv (nudi se i 61)
Ne znam da li sam dobro razumio... taj sprej se samo našprica oko prekidača ?

Zvuči mi nevjerojatno da uspije nešto odraditi ako uspije proći oko samog prekidača do kontakata pa pitam?
Slika
Korisnikov avatar
Dare4x4

Post od Dare4x4 »

Ja ne bih prskao pre nego što rasklopim, a može da se rasklopi sve. Bar na slikama deluje izvodljivo jer ima šrafova sa donje strane.
https://www.ebay.co.uk/itm/256541456817
Odgovori