Pretragom Interneta našao sam dobar video tutorial kako se rastura retrovizor, pa sam se odlučio da pokušam sam da ga rešim. Auto svakako nije više u garanciji ali još važnije, brinuo sam da bi serviseri ostavili vidljive tragove svog rada, što nikako nisam želeo.
Evo videa:
Najpre sam skinuo zaštitnu plastiku kod retrovizora iznutra. Tu je metalna žabica, pa traži malo jače da se povuče ka unutra. Inače sve žabice nisu nikada skidane pa drže dosta jako. Onda se otkači konektor i odviju tri šrafa za ključ 10 i retrovizor je skinut.
E sad ide teži deo posla. Ja sam se odlučio da ga unesem u sobu i malo zagrejem fenom za kosu kako bi plastika omekšala. To je prilično pomoglo pošto je sve zaista perfektno upakovano, žabice drže jako, i prosto ne znaš odakle da počneš i pored video klipa. Bukvalno nigde zazora gde bi se umetnuo neki alat.
Uspeo sam da skinem donji poklopac, tu su tri toreks šrafa i retrovizor je odvojen od nosača. I na moje iznenađenje, već se naziralo šta je problem. Ispala je poprilična količina zemlje, neki zemljani delovi u obliku cevi itd pa sam pretpostavio da se uselila neka buba jer je auto letos imao periode od po 10ak dana kada nije uopšte pomeran.

Dok je retrovizor još bio na kolima, pomerio sam staklo maksimalno na gore tako da se videlo par žabica koje drže staklo. Pažljivo sam ga skinuo, a zatim raskačio žice od grejača. Inače žice za grejanje ogledala i za motor koji preklapa retrovizor bukvalno su debljine onih provodnika iz mrežnog kabla. Ja ne znam da li zaista to troši tako malo struje ili je u pitanju neka opasna ušteda. Jedio su žice za motor koji podešava ogledalo relatino normalne debljine.
Posle vađenja stakla i motora za podešavanje (tri mala toreksa, lako dostupna) malo je jasnije šta skidati dalje. Međutim, tu je i sama crknuta smrdibuba koja je očigledno kriva za sve.

Daljim kupusanjem retrovizora, nekako stižem do mehanizma za preklapanje. Mora da se skine poklopac u boji vozila i da se odvije još nekoliko toreksa. Sreća pa u retrovizoru ima samo 3-4 vrste šrafova pa je lako provaliti posle gde koji ide. Dolazimo do dela gde se retrovizor pomera u odnosu na držač, gde je buba nanela skoro pola šake zemlje i blata.

Moja pretpostavka je bila da su zupčanici u mehanizmu čitavi i tako i jeste. Retrovizor je radio normalno u smeru sklapanja, nije se klimao, nije nikada nasilno sklapan ili rasklapan itd. Ali ipak sam odlučio da zavirim unutra. Sve je čitavo, međutim, tu je i neka elektronika koja upravlja motorom. Ona je samo poklopljena nekom kao plastičnom kapom ali se nisu ni trudili da je zadihtuju. Tako da se ispostavila tačnim moja pretpostavka da ne treba prilikom pranja direktno prskati sa strane stakla. S prednje strane je retrovizor zaista perfektno napravljen, sve leži kako treba i ne može da uđe voda nikako. Čak su između držača i retrovizora stavili neki gumeni deflektor sa prednje strane.
Očistio sam blato, malo preraspodelio belu mast unutar prenosnog mehanizma i naprskao sa WD40 sa spoljne strane gde je bilo blato. Sklopio sve (dosta brže ide nego rasklapanje) i napravio mali test na autu.
Posle sam vratio staklo i ukrasni poklopac i to je to. Videćemo da li je sređen kada opet zahladni ali nadam se da sad nema šta da ga koči. Onoliku količinu zemlje nisam očekivao i verujem da je baš to bio problem jer se manifestovalo kada je hladno ili vlažno vreme.