Pežo 206sw Displej opravka pozadinskog svetla

Uputstva, ilustracije, pitanja i odgovori
Odgovori
Neshco
Postovi: 32
Pridružio se: 10 Nov 2015, 14:14
Garaža: Peugeot 206sw 1.6 16v 2002. Opel Zafira 1.9cdti 2005.
Lokacija: Norge

Pežo 206sw Displej opravka pozadinskog svetla

Post od Neshco » 05 Apr 2017, 17:58

Pozdrav drugari,
da podelim sa vama iskustvo oko centralnog displeja 206-ice.
Radi se o "trorednom" displeju, a verujem da se isti koristi u mnogim drugim modelima.
U jednom trenutku je pozadinsko svetlo nestalo i to nakon što sam promenio 2 od 3 sijalice koje osvetljavaju displej. Zapravo, nakon zamene je to radilo neko vreme i onda prestalo.


To je ovaj displej:
SlikaSlika Slika


U pitanju je bio ovaj SMD (PNP) tranzistor:
Slika Slika


Nisam pronašao identičan tranzistor, ali ovo mu je adekvatna zamena.
Slika

U pitanju je BCP53 PNP tranzistor. Mene je koštalo sa transportom oko 5 eura 5 komada, mada mi nije trebalo 5, ali je cena bila ovde ko za jedan maltene. Verujem da se može naći i u Srbiji, samo treba pitati prave ljude. Na slici se vidi da je i oznaka potpuno drugačija na samom tranzistoru i zato je nekad teško identifikovati koja je SMD komponenta u pitanju. Ovo provereno radi već nekoliko sedmica bez problema.

Evo gde sam ja kupio, a koga ne mrzi da čeka može da nadje verujem i na Aliexpress za možda 1 euro ili slično. Meni je ovo stiglo iz Britanije ovde za bukvalno 2 radna dana, zato nisam jurio kineze, jer bi onda trajalo bar mesec dana.
BCP53 SMD PNP General Purpose Medium Power Silicon Transistor Surface Mount

Tranzistor se može pažljivo skinuti običnom lemilicom manje snage, nije potrebna "duvaljka". Ko je vešt, može to bez problema da završi ukupno sa sve montažom i demontažom displeja, lemljenjem za 20-ak minuta.
Ispod samog tranzistora nalazi se jedan kratkospojnik sa oznakom "000" i otpornik, zaokružio sam ih crvenom bojom i markirao znakom pitanja. Meni su bili u redu, ali obzirom gde se nalaze, moguće je da i oni otkažu. Ovaj sa oznakom "000" je najobičniji kratkospojnik i umesto njega možete samo staviti običnu tanku bakarnu licnu, a otpornik verujem da možete naći u bilo kom starom uređaju, ili prosto u nekom servisu u blizini.

Pozdrav!

Korisnikov avatar
kragujevac
Postovi: 3232
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF V8 4.2
Lokacija: Minhen/BRD

Re: Pežo 206sw Displej opravka pozadinskog svetla

Post od kragujevac » 09 Apr 2017, 09:45

Po glavi je počela da mi se mota ideja da mi se šljašteći "ukrasi" na autu više ne svidjaju. Umesto toga mi se od toga pravi "brushed aluminium" look. Na svevišnjem youtubetu ima mali milion tutoriala kako bi to moglo da se uradi, kao na primer ovaj:
https://www.youtube.com/watch?v=GPktNFymQK4
E sad, ovaj bucmasti američanin je uzeo ravnu ploču i lepo je on to sredio. Na drugim tutorialima ima i ideja da se uzme ova grebaljka za šerpe i da se naprska sa WD40. Problem kod ovog poduhvata je što su sjajni delovi kod mog matorog auta (E39) sve samo ne ravni, tako da mislim da ovo neće baš ići ovako "easy" kao što ovaj braćela propagira. Pri tom me još čudi zašto jednostavno ne uzme šmirglu 1000 ili 2000. Nekom mojom logikom bi rezultat bio mnogo ravnomerniji/lepši, a šmirgla bi mogla po potrebi da se iseče i na tanke štrafte, tako da bi neravni, zaobljeni i zaguljeni delovi mogli mnogo lakše da se obrade.
Da li se neko od vas bavio sličnim gubljenjem vremena i ako jeste, kakvi su mu rezultati? U principu, kad budem ponovo mogao ljuski da hodam mogu da odem i do nekog auto otpada da izlomatam neku lajsnu pa da probam ali ono, možda je neko već dolazio na sličnu ideju.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac

Odgovori