Kornjaca Rade je napisao: ↑20 Apr 2024, 21:08
Pa daj malo detaljnije o tom Maseratiju, sem potrosnje
Vrlo je stresan za vožnju po gradu zbog veoma malog klirensa (u normal modu, 10 cm) i ma kako pažljiv da sam bio, dosta ležećih policajaca sam "očešao" onim deflektorima ispred točkova. A zbog niskog nosa je i jako stresna vožnja ili manevar blizu nekih ivičnjaka, pa dok nisam u njega seo, nisam ni primećivao koliko su ulice zapravo prepune "nesavladivih prepreka"
Sve u svemu, po gradu sam sav u znoju bio, pa i da ga negde ne nasučem, jer mu je Wb oko 293 cm.
A mada je na točkovima od 20" i 21", malo me je iznenadio kako je u osnovi jako udoban. Ima vazdušno ogibljenje, pa se i klirens malo menja, zavisno od moda. Čak je i veoma komforan na prednjim sedištma. Nenormalno komforan. A pozadi, naravno, samo za neko dete, mada je dugačak oko 496 cm
Kada se "napuste ulice", onda je neka druga pesma. I sve to ima sasvim neki normalan smisao za to vozilo, a mada je to 550ks, i tu doživljaj dosta zavisi od izabranog moda. Od pitomog, do potpuno divljeg i baš zastrašujućeg. No, svakako je pravi raj za sva čula (posebno za sluh), mada sam i tu povremeno sav mokar od znoja bio. Ali, vredelo je.
Pošto sam imao prilike da vozim BMW i4 M50 (on je 544 ks), Maserati je (na papiru ) startniji ( 3,5 / 3,9 sekundi ), ali, kada bi se poredila reakcija na naglo potapanje gasa do kraja u vožnji, strujaš je toj situaciji mnogo "intenzivnijeg trenutnog doživljaja" za vozača, a i putnike (maltene, vrat da im polomi ako glava nije naslonjena na naslon za glavu). Ovaj, ako ga "uhvatiš na spavanju" (u nižim obrtajima), pa još ako je u normal modu, ipak traži neko sitno vreme dok se motor probudi i dok menjač prešalta neki stepen prenosa na niže i dok ne "zagrmi" . Ali, tada kreće kao blesav i urla kao nenormalan, da se sav naježiš. I "ohladiš"
No, to je klasična priča o električaru i SUS motoru, ništa novo, pri čemu je onaj prvi kao "slika bez tona".
Sve u svemu, divan i predivan automobil. Za stazu, auto put, pa i magistralu. Tada može da bude prava bajka.
Ali, voziti ono po gradu, pa to je čista robija i mazohizam.