Pitanje za profesionalca ali molim da odgovor bude nepristrasan
Kod vulkanizera je pre par dana dogovorena zamena guma za danas. Pitao je za veličinu felni i rečeno je 17". Rekao je da će koštati 2600din. Danas u dogovorenom terminu vlasnik je odvezao auto. Kada je vulkanizer video da je u pitanju nov Hyundai Tucson, prvo je okrenuo priču kako nije rečeno da se menjaju gume na džipu, kako tu ima više posla i kako će oni zakazani posle njega sad morati da čekaju. Zamenu je naplatio 4000din umesto dogovorenih 2600 pod izgovorom da ima više posla. Vlasnik se nije bunio jer nije bio siguran, pa me pozvao za mišljenje.
Hteo bih da čujem mišljenje majstora, tj objašnjenje. Ja ne vidim nikakav dodatni posao u odnosu na zamenu guma istih dimenzija na nekom ne-SUV vozilu. Ima 5 šrafova na 4 točka, veličina felni je čak i manja nego na nekim limuzinama, gume su "balonke" i siguran sam da ih je lakše nabaciti i skinuti sa felne nego neke niskoprofilne gume od limuzine. Balansiranje je balansiranje. Dizanje Tucsona dvostubnom dizalicom je isto kao i dizanje bilo kog drugog vozila.
Da li je po nekom osnovu opravdana veća cena ili je (kao što ja mislim) u pitanju čist bezobrazluk jer je video nov i skuplji auto od većine drugih koji dolaze ?