Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Postovi: 26130
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: Honda Civic EU8 1.6 VTEC
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od trojanac » 22 Jun 2017, 13:03

Ovaj test bi trebalo početi ispočetka, kako red i nalaže. Međutim, kada vozite automobil sedam dana i 600 kilometara u gotovo svim uslovima, prvi i poslednji utisak se svakako razlikuju. Kod Sandera je ta razlika zaista velika. Zato smatram da je najpoštenije krenuti od poslednjeg dana druženja sa aktuelnim Sanderom 0.9 TCe Easy R.

Tog jutra kada sam završio obaveze i krenuo do centrale Renault Nissan Srbija, da vratim automobil, vozim i primećujem da sam se potpuno navikao na njega. Sve što mi je zasmetalo u početku kao da je nestalo. Razmišljam, da li bih odabrao baš ovu verziju ukoliko bi se pri kupovini novog vozila odlučio za Sandero. Iako nisam vozio dobro poznati dCi zaista verujem da je 0.9 TCe odličan izbor, čak i u kombinaciji sa pomalo nespretnim, petostepenim robotizovanim manuelnim menjačem o kojem će više reči biti u nastavku. Treba napomenuti da se ovaj motor u Sanderu nudi jedino sa Easy R menjačem, dok se u Stepway verziji nudi sa manuelnim menjačem.

Slika

Mali trocilindraš sa turbo punjačem, kombinovanim sa VVT tehnologijom, ostavlja dobar utisak i nakon prvog susreta, a po završetku testa dobija odličnu ocenu. Sa svojih 90KS u automobilu teškom tek oko 1000kg (prazno vozilo), pruža sasvim zadovoljavajuće performanse. Do „stotke“ stiže za 11 sekundi, a maksimalna brzina od 175 km/h je više nego dovoljna za automobil B segmenta. U leru i na malim obrtajima je nečujan, dok vibracije koje su karakteristične za trocilindarske motore nisu izražene iako se osećaju, najviše na upravljaču. Potrošnja se takođe može smatrati prihvatljivom, iako je veća od deklarisane. Na kraju našeg testa je putni računar prikazao prosečnu potrošnju od 7.5 l/100 km. Napominjem da se radi o test uslovima gde nismo brinuli o potrošnji.

Slika

U gradu je na svom terenu, kako zbog dimenzija, tako i zbog prilično mekanog i udobno trimovanog oslanjanja, koje vrlo hrabro i bez posebnih problema upija najrazličitije neravnine kojih na našim ulicama ima u izobilju. Servo asistencija volana bi možda mogla biti za nijansu izraženija, sa obzirom da je u pitanju vozilo koje se u perspektivi najviše koristi baš na gradskim ulicama, uz puno manevrisanja. Mali trocilindraš ne pati od manjka snage, sa tim da bi se moglo poželeti više kulture rada, uz opasku da se ipak radi o tocilindričnom motoru. Sandero poseduje sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici kao start stop sistem, koji je primetan ukoliko obratite pažnju, ali nije iritirajući i brzo se naviknete na njega.

Slika

Što se ponašanja na magistralnim putevima tiče, motor sa masom karoserije prilično ubedljivo izlazi na kraj. Bilo da je u pitanju preticanje pri uobičajenim brzinama po ograničenjima ili o pukom održavanju brzine, snage ne manjka, Doduše, automobil je većinu vremena bio neopterećen, sa jednom ili dve osobe u vozilu. Menjač na magistralnim putevima pri preticanju prilično sigurno reaguje na zahteve vozača, ali se mora biti odlučan sa komandom gasa, dakle stisnuti je do kraja. U tipičnim preticanjima na magistralnim putevima vozeći po ograničenjima brzine, bez problema nalazi odgovarajući stepen prenosa i preticanje se obavlja brzo i bez puno napora. Test je sadržao i put do Novog Sada preko Rume uz penjanje i spuštanje na Iriškom vencu. I tu se kombinacija motor-menjač pokazala sasvim adekvatno. Iako postoji manuelni mod menjača, za njim baš nema preke potrebe, sem možda u slučaju želje za izraženim kočenjem motorom. Pri spuštanju niz Frušku Goru je upravo testiran manuelni mod. Ukoliko se u manuelnom modu odabere niži stepen prenosa, zarad izraženijeg kočenja motorom uz povećan broj obrtaja, a zatim se vrati u automatski mod, u nekim slučajevima menjač vrlo dugo ostaje u brzini koja je izabrana još u manuelnom modu. Logika menjača se ne trudi da to iskoriguje, što ume da zasmeta. U manuelnom modu menjač dozvoljava i neadekvatno niske obrtaje motora bez automatskog prebacivanja, ali ukoliko vozilo previše uspori ipak će automatika preuzeti i prebaciti u niži stepen prenosa. Sa druge strane, pri punom gasu u manuelnom modu čim se obrtaji popnu malo više automatika prebacuje u viši stepen.

Slika

Prilikom vožnje auto putem primetno je da na brzini preko 110 km/h dolazi do povećane buke strujanja vazduha. Naravno ovaj efekat postaje sve naglašeniji kako se brzina povećava. Nije to nivo buke koji je iritantan i neizdrživ, ali je očigledno da je aerodinamika i zvučna izolacija polje na kojem se štedelo pri projektovanju, što je i očekivano. Motor je pri tim obrtajima nečujan jer buka strujanja vazduha nadvladava sve ostale šumove. Inače i pri povećanim brzinama na auto putu koje baš i nisu očekivane krstareće brzine na ovakvom tipu vozila se auto ponaša sigurno, bez neočekivanih iznenađenja, vibracija i osećaja nesigurnosti. Može se reći da je Sandero na nivou vozila istog segmenta, ali višeg cenovnog ranga, koja su bila aktuelna pre nekih desetak godina.

Slika

Iako pripada B segmentu u kabini se ne primećuje nedostatak prostora, pa se može slobodno reći da Sandero pripada nekom B+ ili međusegmentu. Vozač i suvozač imaju sasvim dovoljno prostora, čak i ako su krupnije građe.Putnici na zadnjim sedištima takođe nisu uskraćeni za prostor, pogotovo ne po širini. Prostora za noge ima koliko je i očekivano za B segment, a malim pomeranjem prednjih sedišta ka napred i putnici na zadnjoj klupi mogu se sasvim udobno smestiti.

Slika

Prtljažnik nije zanemarljiv, čak naprotiv. Sa 320 litara zapremine i ravnim ivicama vrlo je upotrebljiv za bilo koju namenu. Deljiva zadnja klupa koja se obara doprinosi da Sandero bude jedan vrlo praktičan automobil.

Slika

Ergonomija je dobra, sve je pristupačno i lako za upotrebu. Prijatno iznenađenje su i kvalitetniji materijali u enterijeru vozila, kao i završna obrada, u odnosu na prethodnu generaciju. Dacia je na ovom polju načinila možda i najveći napredak iako je modernizovana i mehanika.

Slika

No svakako ono što većinu kupaca prvo zainteresuje je dizajn automobila, a zatim enterijer. Aktuelna generacija Sandera je sa restilizacijom donela mnoštvo detalja koje ovaj automobil sada čine još atraktivnijim. Vozilo koje smo testirali ima Laureate paket opreme, koji je viši i skuplji paket, ali i jedini paket koji ide u kombinaciji sa ovim motorom i menjačem. Bitno je napomenuti da je i u nižem (osnovnom) paketu opreme, Sandero opremljen svim bezbednosnim sistemima koje jedan moderan automobil treba da poseduje, ali i klima uređajem i mnoštvom druge opreme. Takođe, spisak dodatne opreme je dugačak, tako da svako može u skladu sa svojim željama i mogućnostima da opremi automobil. Kupci naviknuti na moderne multimedijalne uređaje mogu u Sanderu dobiti multimedijalni sistem Media Nav Evolution. Putem ekrana na dodir od 7’’ moguće je koristiti navigacioni sistem, radio, audiostreaming i telefoniranje putem Bluetooth-a, a uređaj poseduje i USB kao i utičnicu od 3,5-mm. Opremu upotpunjuju komande na upravljaču i četiri zvučnika. Dakle, Sandero se nikako ne može smatrati siromašnim automobilom što bi pomislili mnogi koji nisu imali priliku da se susretnu sa novim Sanderom.

Slika

Danas imamo primer da mnogi proizvođači nude niskobudžetni model, koji makar na papiru nudi puno toga za malo para. Ipak, imam utisak da i dalje preskupo plaćamo značku na haubi. Kod Dacie to nije slučaj, jer znamo kako je ovaj proizvođač pozicioniran otkad je u vlasništvu Renaulta. I dalje Dacia nudi najpovoljnija vozila na tržištu, ali kvalitetnija, bolje opremljena, a mora se priznati i dopadljivija nego ranije.

Slika

Ipak, prvi utisak kada sam tek preuzeo automobil nije bio tako sjajan. Pre svega za to je zaslužan menjač, više puta već spomenut. Prilikom kretanja iz mesta i ubrzavanja normalnim intenzitetom, pri promeni između stepena prenosa dolazi do prilično neprijatne pauze. Prostije rečeno, na kratko vreme auto kao da čak primetno usporava u pauzi između dva stepena prenosa. To može biti vrlo iritantno prilikom potrebe za brzim manevrima, poput preticanja u gradskim uslovima, pa se mora biti obazriv u takvim situacijama dok se vozač ne navikne na rad menjača. Takođe se u pojedinim situacijama može primetiti i “neispeglanost” softvera menjača, jer se dešava da vozilo daje utisak da ne zna šta tačno treba da radi sa kvačilom. Tako na primer pri sporom manevrisanju u rikverc i na malim uzbrdicama se oseća kao da se kvačilo dozira u talasima i ceo pogonski sklop je nategnut, motor izraženo vibrira i odaje utisak neodlučnosti. No i to se može istolerisati, jer ozbiljnije sinhronizovan softver verovatno predstavlja privilegiju višeg cenovnog ranga kada se radi o ovom tipu menjača. Najveća zamerka je što menjač nema funkciju blokiranja ručice pri promeni položaja birača, ukoliko se ne stisne kočnica. Tako se može zadesiti da se ostane bez pogona ukoliko se ručica samo prevuče u „Drive“ položaj iz neutralnog, što se i tokom testa desilo par puta. Tada se mora pritisnuti kočnica i ponoviti prebacivanje položaja. Prilično neugodna i nebezbedna situacija, naročito ako se vozač nađe u položaju da mora da izvede brz manevar. Takođe, u odnosu na uobičajene automatske menjače, ovde ne postoji parking položaj ručice, pa pri parkiranju treba odabrati neutralni položaj i aktivirati ručnu kočnicu.

Slika

Inače u gradskoj vožnji prija nedostatak papučice kvačila i pored nabrojanih mana. Nakon nekoliko dana navikne se na logiku rada ovog menjača, iako ona nije savršena i ne prati misli vozača kao u nekim skupljim vozilima, što je i za očekivati. Ali što se tiče povećanja komfora i smanjenja zamora pri vožnji ovaj menjač je svakako pozitivan doprinos u vozilu.

Celokupno gledano, aktuelni Sandero je ostavio dobar utisak. U nekoj drugoj varijanti motora i menjača možda bi utisak bio nešto drugačiji, ali i dalje pozitivan. Iako sam i sam bio skeptik pre ovog testa, priznajem da sam pogrešio i da Sandero nikako ne treba precrtati ukoliko se traži jeftinije vozilo. Najmanje što zaslužuje je da odete do salona, pogledate ga izbliza i zakažete test vožnju.


Test ekipa: Željko Jelisavac, Vanja Dragosavljević, Slobodan Šobot
Tekst: Željko Jelisavac, Vanja Dragosavljević
Fotografije: Slobodan Šobot, Željko Jelisavac

http://blog.garaza.rs/garaza-test-dacia ... ce-easy-r/
Posetite Garaža blog !

Korisnikov avatar
Darko
Postovi: 7700
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo mjet
Lokacija: Lungomare

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Darko » 03 Jul 2017, 12:26

Vozio sam juce stepway 0.9 manual.

Mozda nemamo iste kriterijume ali ja osetim podrhtavanje sedista, menjaca.. Meni je to iritantno kad se dugo vremena provodi u kolima, za male gradske relacije moze da prodje.
Motor se lepse ponasa nego u capturu, verovatno jer je auto dosta laksi i manje tockove, malo se manje oseti turbo rupa.

Ovaj primerak ima 45k na satu, i do sada nije imao ni jednu reklamaciju.

Ono to me pozitivno iznenadilo je kvacilo. Premekano je iako ga zena vozi i stalno drzi nogu na kvacilu, dosta je mekse nego kod mene na novijem meganu.

Auto iako se vozi (zena) dosta nepazljivo po rupama, deluje dosta utegnutno, nema nekih posebnih crvrcaka u kabini. To je za svaku pohvalu. Kod mene u dusteru je od prvog dana bilo vise cvrcaka.

Ono sto mi se takodje ne svidja je menjacka palica, predugacka je i ruzna, kao kod juga otprilike.

Korisnikov avatar
Darko
Postovi: 7700
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo mjet
Lokacija: Lungomare

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Darko » 27 Okt 2017, 11:30

Sestri na sanderu 0.9 na 50k poceo da zvecka lanac, mora na vanrednu zamenu u garanciji. Iako je taj sklop reklamiran kao "life time".

Korisnikov avatar
Delija
Postovi: 18041
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: bela munja
Lokacija: NS
Kontakt:

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Delija » 27 Okt 2017, 11:43

Kad mogu BMW i Audi/VW - moze i Dacia :)
Bahati vozac BMW-a

Korisnikov avatar
HKS
Postovi: 10492
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31
Lokacija: Soba

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od HKS » 04 Nov 2017, 15:55

https://youtu.be/fekg75XbjBg

Послато са m2 уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Darko
Postovi: 7700
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo mjet
Lokacija: Lungomare

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Darko » 09 Nov 2017, 11:16

Zvuci neverovatno ali stepway kao jeftini model ima dosta kvalitetniju tablu od dustera.


Slika

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Postovi: 26130
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: Honda Civic EU8 1.6 VTEC
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od trojanac » 09 Nov 2017, 11:25

Duster je mini SUV i ima druge prednosti. Nisam imao prilike da uporedim ali pretpostavljam da nije neka velika razlika u pitanju. Tako da je i kod Dustera kvalitet enterijera sasvim prihvatljiv. Za Stepway/Freedom su morali da se poprave jer bez obzira na cenu niko danas ne bi kupio taj auto da je ostao isti kao ranije.

Sent using Tapatalk

Posetite Garaža blog !

Korisnikov avatar
Darko
Postovi: 7700
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo mjet
Lokacija: Lungomare

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Darko » 09 Nov 2017, 11:48

Kod dustera je tabla katastrofa. Sramota cak i za tu cenu. Losa na dodir. Na tom polju duster ne zaslužuje ni prelaznu ocenu. Uklopljena je od mnogo sitnih delova. I to na nasim putevima nema gde ne krcka. Vecinu cvrcaka sam otklonio ali neke unutar table je nemoguce. Duster ima fantastican motor, menjac, jak trap, veliki gepek, solidna sedista. Dok plastika je očajna kineska reciklaza.
Naravno ne zalim se jer smo auto dobili bez pdv-a i na beskamatno finansiranje plus popust. Ne moze sve biti idealno.

Kod steowaya je kvalitetnija i malo meksa na dodir, ne zveči kad udaris rukom i plus u voznji mnogo manje krcka. Cak za tu cenu. Kokpit kod sandera je odlican.
Inace lanac na ovom sanderu je zamenjen u garanciji. Osim toga stalno jebavaju senzori pritiska. I akumulator je crkao bas danas na 45k.

Korisnikov avatar
shandu90
Postovi: 9550
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Astra G 1.4 Twinport
Lokacija: Novi Sad

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od shandu90 » 09 Nov 2017, 14:52

Stepway mi se najvise svidja od cele game.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk


Korisnikov avatar
Saša
Postovi: 10099
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Lokacija: Novi Sad

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Saša » 09 Nov 2017, 20:52

Stepway nije uopšte jeftiniji/niže rangiran model od Dustera. Jeftiniji je samo zato što je manji i drugačija vrsta automobila.

TT


Korisnikov avatar
Darko
Postovi: 7700
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo mjet
Lokacija: Lungomare

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Darko » 24 Nov 2017, 15:22

Danas vozio opet 0.9 sandera.

Hladan stuca na 2500 rpm. Tek posle 1000 m prestalo. Bravo renault :kezo:

Korisnikov avatar
Darko
Postovi: 7700
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo mjet
Lokacija: Lungomare

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Darko » 21 Jan 2018, 08:52

Vozio sam se u novom sanderu 1.0 sce. Pohvala jer su prilicno smanjili vibracije u odnosu na 0.9. Kaze vlasnik i da je potrosnja super ali nema turbo pa nije startan.

Korisnikov avatar
passenger
Postovi: 14231
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od passenger » 21 Jan 2018, 09:39

Kakav je što se tiče izolacije sa 120+? Onaj prvi mi je bio skroz loš, sa 140-150 moraš da imaš antifone slušalice
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''

Korisnikov avatar
Darko
Postovi: 7700
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo mjet
Lokacija: Lungomare

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Darko » 21 Jan 2018, 10:04

Vozio sam se samo u gradu. Ne znam za otvoreno. Stavili su nov volan koji je mnogo lepsi i ugodniji za koriscenje od starog.
Covek je platio novog 8400e bez popusta. Dobio dva seta guma i kasko 1 godinu. Skroz ok kupovina za gradski automobil.

Korisnikov avatar
Пунтилак
Banned
Postovi: 228
Pridružio se: 16 Jan 2018, 16:16
Lokacija: favela Beograd

Re: Dacia Sandero 0.9 TCE Easy R

Post od Пунтилак » 26 Jan 2018, 17:27

Darko je napisao:
27 Okt 2017, 11:30
Sestri na sanderu 0.9 na 50k poceo da zvecka lanac, mora na vanrednu zamenu u garanciji. Iako je taj sklop reklamiran kao "life time".

Na novoj Škodi otišla glava motora na 30k.
Novi punto - ode alternator na oko 40k.

Neko je baš na ovom forumu postavio grafikon koji predstavlja učestalost kvarova - skoro su jednaki na novom vozilu u garanciji, kao i na olinjalom autu pred istekom "roka".

Po svemu sudeći to je izgleda univerzalna istina... dakle za sve proizvođače

Odgovori