Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Apex
Reactions:
Pridružio se: 15 Sep 2018, 09:32
Garaža: Smart For Two MK2

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od Apex »

Kolika je komplikacija ako neko hoće da auto kupljen u Srbiji prebaci u neku EU zemlju u slučaju selidbe?
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Za De je bilo vrlo jednostavno. Auto se tretira kao lična imovina i kao takav nema dodatne namete sem simbolične carine koju sam platio (18e).
Uslov je da je automobil proizveden u Eu (o tome svedoči CoC obrazac) i da si vlasnik najmanje godinu dana pre uvoza. Takođe, ne smeš ga ni otuđiti najmanje jednu godinu nakon uvoza.
Posle regularno ideš na tehnički, osiguravaš ga i kupuješ tablice.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

A šta bi bilo u slučaju povratka u Srbiju, da li auto mora opet na carinjenje i amss pregled?
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Verovatno

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Ma da, da sam se kojim slučajem vratio u Srbiju i želeo da uvezem auto natrag, regularno bi me odrapili za razliku od Nemaca. Iako je auto kupljen u Srb.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Meni se ovaj swift bas svidja i sa ovim felnama i ovako spusten je jos lepsi ali bojim se da je malo publike ovde za taj auto i tu cifru kod nas. Sto se tice prenosa i kod mene na puntu 1.4 turbo je ista prica a takodje izolacija nije nesto zato ga na auto puto uglavnom i ne vozim preko 3200rpm sto mu dodje nekih 118 kmh po gps-u.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Romanticni_Piroman napisao: 24 Avg 2024, 10:35Slika
Baš mi se sviđa iako sam purista i volim da je auto u stanju serijskog ali nisam planirao taj trošak u dogledno vreme. Da jesam, sada bih se raspitivao kod tebe o detaljima izmena na ogibljenju, kako je to uticalo na vožnju, i naravno dogovarali bi probu.

Ali da te ohrabrujem kako ovde postoji tržište za zvrkove... nisam siguran. Sigurno među 7 miliona nas postoji izvestan broj koji vole baš ovakav auto, imaju dovoljno novca, i planiraju kupovinu, no da li je ponuda veća od potražnje ili obrnuto - pojma nemam.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

@motorista Lepo je cuti da ima jos ljudi kojima se svidja ovako nesto :) Auto je vrlo retko videti, definitivno nije bio popularan kao nov. Takodje uglavnom izbegavam modifikovane automobile ali ovaj mi je bio skroz ok. O ogibljenjima sam vrlo malo znao pre kupovine, tek nakon citanja svih papira koji su isli uz auto sam shvatio sta je tu stavljeno i kakav efekat ima.

Slika

U sustini auto ima "Vogtland Lowering springs", Nemackog porekla, koje spustaju auto 30mm. E ono sto nisam znao je ovo sto pise "progresiv" u tabeli, to znaci da umesto da se opruga kompresuje linearno sa pritiskom, ona je u pocetnom delu tanja, pa posle nekih 2cm kompresije deblja. Efekat koji se postize je da je auto meksi u pocetku kompresije, i postaje tvrdji posle, pod velikim pritiskom. To u teoriji znaci neki balans izmedju komfora i performansi, da li je to tacno i u praksi, ne mogu da kazem jer sam ja auto kupio ovakvog, nikad ga nisam probao sa originalnim oprugama. Uglavnom komfor je za mene sasvim ok, cak i preko neravnih puteva, ali ono sto bi definitivno bio problem u Srbiji je 9cm rastojanje od puta (12cm je stock). Nije ni ovde idealno, ali prolazi, nije mi se desilo da ga zakacim negde a ovde ima dosta lezecih. E sad, predjem ih sa 25km/h umesto 40 ali prosto ne zelim da rizikujem. Sa pozitivne strane, nagib u krivinama kao da ne postoji :)
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Progresivne opruge su davno izmisljene i u trkacke i komercijalne svrhe nije tu fazon u debljini zice vec u razmaku izmedju namotaja ide gusce pa redje, debljina zice je ista a sto i pise na ovom papiru 11.4mm, cak sam pre 20 godina imao takve opruge na jugicu
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Evo i slikovito.
Slika
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Postoji i ova varijanta, mada je prevashodno uvedena radi uštede prostora (konkretno za Opel Senator):
Slika

Romanticni_Piroman napisao: 24 Avg 2024, 19:43ono sto bi definitivno bio problem u Srbiji je 9cm rastojanje od puta (12cm je stock)
Sanke to ublažavaju. :) Za ivičnjake i parkiranje preko njih (negde jedino moguće) stvarno zahteva planiranje i upoznavanje auta. Ovako... ne volim i, kada mogu, izbegavam puteve gde klirens od 10 cm nije dovoljan.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ovo je standardna opruga za vecinu dansnjih kola
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Da. Spada u progresivne.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Nisu progresivne, to sto je uza gore ne bi trebalo da ima uticaj vise je zbog prostora u košu da bude manja šolja a i dole na amortizeru da ne bude velika tacna posto su danasnji automobili dosta slozeniji u vesanju nego pre pa da ima mesta i za druge elemente.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

I zauzimaju manje prostora po visini. Zapravo, veličina šolje jeste nekakva ušteda ali nije toliko bitna koliko tih nekoliko centimetara u visini. Ipak, jesu progresivne. Uslovno - ovaj deo užeg "prečnika" je "tvrđi" od dela šireg, za razliku od klasičnih zavojnih opruga.

Obrati pažnju da ove poput opruge sa slike obično idu pozadi, obostrano su "sužene", i ređe idu na Makferson.
Odgovori