Ji 4Tze napisao:
Svakom motoru (ne samo kod automobila) je osnovna specifikacija - snaga...
Nema snage bez momenta, da, ali auto sa motorom od 150 kW je uvek brži od onog sa 10 kW manje i 100 Nm više momenta, ako imaju istu težinu, je l...
Ima momenta kada je snaga =0, to se ne sme zaboraviti.
Auto sa motorom od 150kW je uvek vece maksimalne brzine, auto sa 140kW i 100Nm vise kroz obrtaje ce bolje ubrzavatii. Brze se povecavati brzinu, imace ce veci prirastaj brzine jer ima vecu silu koja pokrece tockove.
Ostavice iza sebe onaj sa 150kW.
Za dva identicna auta, 150kW vs 140kW podatak jedino pokazuje razlicitu maksimalnu brzinu koja ce biti dostignuta. Ako brzi znaci u tvom citatu maksimalna brzina onda se slazem.
Podrazumeva se identican prenosni odnos.
Nema nikakve dileme u nauci, uvek sila uzrokuje i opisuje kretanje tela (skalar ili vektor svejedno) a nikada snaga koja je samo nemerljiva papirnata brojka.
Ivan napisao:U konkretnom slucaju (bmw 20d/i) apsolutno nisi u pravu posto imaju identican menjac, a dizel ima bolje performanse i postidi benzinca
Послато са GT-N7100
Poverovacu ti ali sam vrlo skeptican da je BMW toliko glup da ima identican prenos u dizelu koji se zavrti npr 4500 obrtaja i benzincu koji se zavrti npr 6000 obrtaja.
Prema tvom tvrdjenju BMW dizel je upravo manje maksimalne brzine od benzinca tacno za kolicnik maksimalnog broja obrtaja motora dizel/benzinac.
U cemu dizel postidi benzinca ako je sporiji prema tvom navodu podesenosti?
edit
Ivan napisao:To je manuelni, koliko znam svaki zf8 ima iste odnose, samo se final drive razlikuje, ako se ne varam 20d je na nekih 1800rpm na 120kmh, a 20i na 2000rpm, jako su slicni.
Послато са GT-N7100
Eto vidis da nije isti prenos, final drive jeste menjac obrtnog momenta i direktno ucestvuje u prenosu obrtnog od motora do tocka. I u ovom primeru se vazi pravilo kao sto sam i napisao.