Ovo je totalna nebuloza.
U istoriji mlekarstva u Srbiji, a koliko znam i u svetu ovo niko nikad nije radio.
Različita gustina jogurta se dobija od različitih vrsta starter kultura koje se koriste pri zasejavanju u mleko. Tako da gustina jogurta nema ama baš nikakve veze sa sastavom. Od istog mleka u zavisnosti koje starter kulture se koriste dobija se različita gustina jogurta i zahtevi tržišta diktiraju kakav će jogurt mlekare praviti.
Tako da još jednom ponavljam ono gore boldirano je totalna glupost.
Ja sam ovde više puta napominjao da po meni ne treba uzimati kiselo mlečne proizvode od obranog mleka pošto se u njih dodaju ugljeni hidrati (ne brašno ili skrob), ali ne zbog gustine već zbog prikrivanje gorčine (koja dolazi od proteina u mleku, a prirodno je nadjačava mlečna mast) pošto takve proizvode verovatno niko ne bi koristio.
Jogurt i kiselo mleko (to je jedno te isto samo što je uprošćeno rečeno jogurt izmiksovano kiselo mleko) su možda najbezbedniji i najkvalitetniji proizvodi u mlekarstvu. Tu ne možete proturiti ni mleko u koje je sipana voda, niti mleko kojem je kiselost nešto veća, ni mleko sa antibioticima ...... pošto ga od toga ne možete ni napraviti.