Dete u automоbilu

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
dunx81
Postovi: 5575
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8
Lokacija: Zrenjanin

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od dunx81 » 21 Feb 2012, 18:12

NexT je napisao:Dunx, pa nece burazer da ide sam... On ce da nosi stvari, a ti ces Golfom ;reli:
Svidza mi se varijanta :)

Sent from my Ericsson 628 using Tapatalk

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Postovi: 29862
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Dete u automоbilu

Post od trojanac » 22 Feb 2012, 20:29

Tema je izdvojena kao zasebna. Evo nekih informacija koje treba znati.

Propisi vezani za prevoz dece u Srbji i nekim evropskim zemljama

Srbija – U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mladje od 12 godina. Dete do 3 godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno, dete do 3 godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu, korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Austrija – Deca do 14 godina i visine manje od 1.50 m moraju da koriste specijalne pojaseve koji odgovaraju njihovoj visini ili specijalna dečija sedišta, ili na prednjem ili na zadnjem sedištu. Vozila bez ovakve zaštite (dvosedi, sportska vozila) ne smeju da se koriste za prevoz dece mladje od 14 godina. Ova obaveza se ne odnosi na autobuse ili vozila koja se koriste za prevoz školske dece ili u poljoprivrednim vozilima. Dečija sedišta treba d odgovaraju ECE standardu 44/03 ili 44/04.
Deca mladja od 14 godina, al viša od 1.50 m moraju da koriste pojaseve za odrasle.
Izuzetno je dozvoljeno deci višoj od 1.35 m da koriste pojas sa tri tačke vezivanja bez specijalne podloške, ali pri tome pojas ne sme da prelazi detetu preko grla i vrata.

Nemačka – Dete ispod 1.50 m visine koje putuje u bilo kakvom tipu vozila mora da sedi u posebnom sedištu za dete. Tamo gde to nije moguće, dete starije od 3 godine mora da se prevozi na zadnjem sedištu vozila i koristi sigurnosni pojas ili ostalu bezbednosnu opremu. Dete mladje od 3 godine ne sme se prevoziti u vozilu bez specijalnog sedišta koje odgovara ECE 44/03 standardu. Obaveza je vozača da obezbedi bezbedan prevoz dece. Ova obaveza odnosi se i na vozila registrovana u Nemačkoj i na vozila inostranih registracija.

Hrvatska – Deci mladjoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sedištu. Jedini izuzetak se odnosi na decu mladju od 2 godine koja se mogu prevoziti na prednjem sedištu ako su u specijalnom sedištu koje odgovara njihovoj visini i ako su okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, a da pri tome moraju da budu deaktivirani vazdušni jastuci. Deca do 5 godina straosti moraju da sede u posebnom sedištu koje odgovara njihovoj visini na zadnjem sedištu vozila. Deca od 5 do 12 godina moraju da se prevoze na zadnjem sedištu koristeći pojas sa tri tačke vezivanja sa specijalnom podloškom, ako je neophodna zbog njihove visine.

Slovenija – Sva deca moraju da budu u specijalnim sedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu. Deca starija od 12 godina mogu da koriste pojaseve za odrasle. Zabranjeno je da se na prednjem sedištu prevoze deca mladja od 12 godina.

Mađarska – Deca niža od 1.50 m moraju da koriste specijalna sedišta odgovarajuća njihovoj težini. Deca mladja od 3 godine mogu da se voze samo u posebnim sedištima i ne smeju se prevoziti na drugi način, ona se mogu prevoziti i na prednjem sedištu u posebnom sedištu ako u vozilu nema ili je deaktiviran vazdušni jastuk. Deca starija od 3 godine, visoka 1.35 m i više mogu da putuju na zadnjem sedištu vozila koristeći sigurnosne pojaseve.

Italija – Deca do 36 kg i do 150 cm visine koja putuju u vozilima sa italijanskim tablicama moraju da imaju vezane pojaseve odgovarajuće njihovom uzrastu i visini. Deca do 9 kg moraju da se prevoze na sedištu okrenutom suprotno od kretanja vozila. Kada su u pitanju vozila registrovana u drugim zemljama, primenjuju se odredbe za prevoz dece koje su propisan u zemlji iz koje dolazi vozilo.

Grčka – Zabranjeno je da se deca starija od 3 godine i niža od 1.50 m voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečija sedišta treba d odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.
Deca visine 1.35 m i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Švajcarska – Deca starija od 12 godina moraju da budu vezana bilo da su na prednjem ili zadnjem sedištu vozila. Deca do 7 godina moraju da budu u posebnom sedištu koje odgovara njihovoj veličini. Deca izmedju 7 i 12 godina moraju da budu vezana ili u specijalnim sedištima dizajniranim za decu.
Od 01. aprila 2010. godine deca do 12 godina moraće da budu u sedištima koja odgovaraju ECE r44.03 standardu. Deca viša od 1.50 m neće biti uključena u ovu kategoriju.

Bugarska - deca moraju da koriste posebno sedište ili pojaseve koji odgovaraju njihovoj visini u skladu sa propisima Evropske Unije.

Francuska - Deca ispod 10 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu, osim ako ne postoji zadnje sedište ili ukoliko na zadnjem sedištu već sedi dete mlađe od 10 godina. Deca do 10 godina starosti treba da sede u sedištu koje odgovara standardima i koje je prilagođeno njihovoj visini. Prema francuskom zakonu, dete do 13 kg težine mora da se prevozi u sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila ili mora da postoji nosiljka za decu težine do 10 kg. Dete između 9 i 18 kg mora da sedi na posebnom sedištu, a dete od 15 kg i do 10 godina starosti, može da koristi posebno sedište sa pojasom.

Makedonija - deca ispod 12 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.

Crna Gora - deca ispod 12 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.

Holandija - Deca i osobe ispod 18 godina starosti visine do 1.35 m moraju da koriste pojaseve odgovarajuće njihovoj visini po standardima ECE 44-03. To se odnosi i na prednja i na zadnja sedišta. Deca do 3 godine prevoze se isključivo u posebnim sedištima.

Rumunija - deca ispod 12 godina starosti ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.

Španija - deca ispod 12 godina i visine do 1,35 m koja se prevoze na prednjem sedištu moraju da koriste posebne dečije pojaseve, a deca preko 1,35 m visine mogu da koriste sigurnosne pojaseve za odrasle. Deca niža od 1,35 m koja se prevoze na zadnjem sedištu moraju takođe da budu vezana posebnim dečijim pojasom osim ukoliko se prevoze taksijem u gradskim sredinama.


Izvor: AMSS


Zaštitite bebu u automobilu!

Deca su najveće bogatstvo i njihova bezbednost u saobraćaju je svakom roditelju na prvom mestu. Osim što su zakonska obaveza, auto-sedišta za decu su najbolje rešenje za njihovu sigurnost.

Najgora opcija je držati dete u krilu, jer bez obzira na to koliko ste dobar vozač, nezgode se ipak dešavaju.

Kako odabrati odgovarajuće sedište
Sedišta se dele u kategorije prema težini deteta. Osnovna podela je na šest grupa: kolevke za bebe, sedišta za decu do 10 kilograma, sedišta za decu do 13 kilograma, za decu od devet do 18 kilograma, od 15 do 25 kilograma i od 22 do 36 kilograma. Da ih ne biste kupovali na svakih šest meseci, na tržištu se najčešće mogu naći kombinovana auto-sedišta od 0 do 18 i od 9 do 36 kilograma, a ponekad i u nekim drugim kombinacijama. Cene se kreću od 4.500 (solidan kvalitet) do 30.000 dinara.

Za bebe je karakterističan takozvani fetus položaj, pa optimalno rešenje predstavlja sedalica u obliku nosiljke sa ručkom. Za vožnju automobilom neophodan je i fiksator nosiljke, koji se uglavnom može kupiti zasebno i košta od 2.000 do 3.000 dinara. Takav vid vožnje pogodan je za decu težine do 13 kilograma, to jest za uzrast do dve godine.

Mere bezbednosti
Nikad nemojte kupiti ni koristiti auto-sedište koje nema atest! Za njih jednostavno ne možete biti sigurni da će detetu pružiti zaštitu u slučaju sudara. Prepoznaćete ga po narandžastoj nalepnici s oznakom ECE R44. Ista preporuka važi i za uputstvo koje pre postavljanja treba detaljno proučiti.
Druga važna stvar je da sedište možete dobro učvrstiti! Ukoliko ne možete, nemojte ga kupiti. Ako sedište ne smete da isprobate u automobilu pre kupovine, obavezno se osigurajte da ga možete vratiti naknadno, ako nakon kupovine ustanovite da vam ne odgovara.
- Kada se bebe prevoze kolima sa jednim roditeljem, koji vozi, auto-sedište se postavlja na suvozačevo mesto, a beba je okrenuta ka vozaču kako bi mogao da je prati pogledom. U tom slučaju je važno isključiti vazdušni jastuk na njenom mestu. Ako je dete u pratnji, onda se sedište postavlja pozadi, najbezbednije iza vozača, koji tokom vožnje instinktivno štiti sebe - kaže za „Alo!“ Ratko Stevović, savetnik za bezbednost u saobraćaju.

Novo ili polovno
Ako se odlučite za polovno auto-sedište, uvek ga nabavite od pouzdanih i vama poznatih osoba. Osim toga, obavezno proverite sve dole navedeno! Ukoliko samo jedan od uslova nije ispunjen, auto-sedište nemojte koristiti!
  • • Ima li auto-sedište atest?
    • Da li je mlađe od 6 godina?
    • Da li je bilo u sudaru?
    • Ima li uputstvo proizvođača za korišćenje?
    • Da li ima sve originalne delove i u dobrom je stanju?
    • Može li se čvrsto postaviti u automobil?


Sprema se novi zakon
U nacrtu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru i tek treba da bude usvojen, jedan deo se odnosi i na dečja sedišta. Prema njemu, roditelji će biti u obavezi da bebe prevoze u kolevkama, decu od godinu do četiri godine u sedištima, a ako dete od pet godina ne dostigne visinu od 135 centimetara, moraće da ima poseban podmetač kako bi moglo da koristi pojas. Kazne će iznositi od 8.000 do 50.000 dinara.


Izvor: Alo
Posetite www.garaza.rs !

ftj
Postovi: 12985
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0
Lokacija: Beograd

Re: Dete u automоbilu

Post od ftj » 22 Feb 2012, 20:42

Put sa detetom od 9 meseci do Crne Gore mi deluje previse. U tom periodu dete mora da se vozi u onom najmanjem sedistu sto pretpostavljam da imas a u njemu se preporucuje odmor na svaka dva sata od po 20-30 minuta. Sto znaci da bi taj put do dole trajao beskrajno.

Korisnikov avatar
Misha
Postovi: 3689
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive
Lokacija: Novi Sad

Re: Dete u automоbilu

Post od Misha » 22 Feb 2012, 21:17

Cerku smo prvi put vodili u Grcku sa 8 meseci,bez ikakvih problema. Tako je,dete mora biti u sedistu-nosiljci u kojem ima ocajan polozaj,narocito kada zaspi,jer glava pada ka napred. Mi smo taj problem resili tako sto smo podmetnuli jastucic ispod guze i automatski podigli telo. Nama je cerka ceo put prespavala. ;)
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.

Korisnikov avatar
Paja
Postovi: 14751
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb
Lokacija: Beograd, Zvezdara

Re: Dete u automоbilu

Post od Paja » 22 Feb 2012, 21:20

Dete od 9 meseci je već dovoljno veliko za sledeće sedište, ali to je stvar izbora kada ćete promeniti sedište.

Moje iskustvo je put u CG sa detetom starim 16 meseci.
Putovao sam noću, em je detetu prirodno vreme da spava, em nema vrućine. Krenuo sam posle kupanja i hranjenja. Dete je prespavalo ceo put. Jeste se budilo, al budi se i u krevetu, čak mislim da se manje budilo nego kod kuće. Uglavnom je spavala u sedištu maximalno zavaljenom u ležeći položaj koji je itekako sedeći i dalje. Prvi put se probudila na Zlatiboru dok smo pravili pauzu pa je neko naredno vreme spavala u ženinom naručiju. Ne nešto dugo, ali ne mogu da kažem da je baš ceo put provela u sedištu. I tako u krug. Uglavnom ceo put je prošao potpuno bezbolno.
Problem sa svim dečijim sedištima je što su užasno vruća pa se dete znoji i budi zbog toga. Čak sam kupio letnju navlaku, ali nije mnogo pomoglo i dalje se budila.
U povratku je dete bilo bolesno i bez snage pa je provelo skoro ceo put u sedištu.

Posle ovog iskustva smeo bih svuda da putujem s malim detetom. Mislim da im je ležaljka- nosiljka čak udobnija za spavanje jer su ipak u mnogo "ležećijem" položaju od samog sedišta.

Naravno bitno je i da dete voli da se vozi i da dobro podnosi vožnju.

Korisnikov avatar
Med
Postovi: 591
Pridružio se: 14 Jan 2012, 21:23

Re: Dete u automоbilu

Post od Med » 22 Feb 2012, 21:49

Са дететом смо први пут ишли на море са навршених 10 месеци живота.
Дете није било у седишту-носиљци, већ у седишту групе "1".

У том узрасту деца ако су здрава спавају већим делом пута. Код нас је то било овако:
спавање од НС са можда два буђења и то на пумпама. Ујутру доручак кад смо ушли у Грчку и
наставак спавања :D !

Кад смо стигли, нама се спавало! Е...то већ није могло :P ! Неко се добро наспавао !

Иначе, на форумима сам се начитао разних глупости типа:неће да седи у седишту, воли да седи мужу у крилу док вози,
направили смо му лежај на задњем седишту и не може да падне јер смо га оградили торбама (!!!!!).

Запамтите једном за свагда: дете опонаша вас. Ако се не везујете, не очекујте да се везује. Ако попустите само једном, нема шансе да следећи
пут урадите исто без муке. Нема разлике између вожње од 1 метра и 1000 км.
Заборавите на прописе и законе, мислите својом главом.

Korisnikov avatar
Paja
Postovi: 14751
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb
Lokacija: Beograd, Zvezdara

Re: Dete u automоbilu

Post od Paja » 22 Feb 2012, 21:52

Med je napisao:
Кад смо стигли, нама се спавало! Е...то већ није могло :P ! Неко се добро наспавао !
.
Ovo mi zvuči poznato.

Korisnikov avatar
Polke
Postovi: 160
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:09
Garaža: Accord CL7 & Focus C519
Lokacija: Novi Sad

Re: Dete u automоbilu

Post od Polke » 22 Feb 2012, 23:04

Prosle godine sam za letovanje prešao 3000 km sa detetom od 11 meseci, najduži je bio put do Salcburga. Bez klime nemoj da putuješ danju jer će se dete dosta znojiti u sedištu. UVEK nek dete bude vezano, a usput redovno pravite pauze ako je nervozno. I ako možeš, zatamni bar zadnja stakla, oni suncobrančići nisu ni za šta.
Pošalji brata busom.

Korisnikov avatar
Texonja
Postovi: 4510
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3
Lokacija: Poker table

Re: Dete u automоbilu

Post od Texonja » 22 Feb 2012, 23:51

Prosle godine sa cerkom od 10 meseci smo isli iz Zrenjanina do Porto Koufa u Grckoj. Pravili smo pauzu sa nocenjem kod taste u Nisu, ali to nije puno pomoglo. Moja cerka je od onih koje "nece da sede u sedistu" i takva deca zaista postoje. Nismo je vadili, nismo je vozili bez, ali ona jednostavno od prvog stavljanja u sediste do dana danasnjeg to dozivljava jako tragicno. Prvih 10-15 min je ok i onda krece otimanje, divljanje, dranje, vuce one pojaseve, place kao da je kolju... Kad se umori, smiri se, onda 10-15 min pauze pa opet divljanje i tako beskrajno...

Posle smo isli jos jednom, tada do Nikitija, ali je imala 14 meseci i bilo je bolje od prvog puta, s tim da je voznja nesto kraca i da smo se naoruzali tablet racunarom na kojem smo joj pustali DVD Baby TV (God bless Baby TV)... Kada smo se vracali, prespavala je dobar deo puta, a ostatak je bila mirnija tako da nije bilo problema. Bitno je da je neko KONSTANTNO animira, da joj pusta crtace, prica sa njom, pokazuje sta da gleda okolo itd... Mada, zavisi i od deteta. Ako je zivahno i stalno u pokretu onda ce mu tesko pasti sedenje u sedistu (kao mojoj cer'i), a ako je mirno dete mozda bude skroz cool.
Kada ove godine budemo isli na more imace vec 2 god, tako da ce valjda biti lakse... Skroz sam dekoncentrisan i uznemiren kada toliko place, tako da to utice i na moju paznju na putu, a to mi se dodatno ne svidja. Trenutno je u fazi "Pepa Prase", tako da cemo nju da ponesemo za usput. :)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!

Korisnikov avatar
Saša
Postovi: 12985
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Lokacija: Novi Sad

Re: Dete u automоbilu

Post od Saša » 23 Feb 2012, 00:26

dunx81 je napisao:Uhvatio sam sebe da razmsiljam kako cu ovog leta sa detetom od 9 meseci na more Loganom a nemam klimu (posto u golfa nema sanse da stanemo).
Onda mi keva kaze da su mene u istom uzrastu nosili ficom bez problema....razmazili smo se mnogo :)
Dok je auto u pokretu vrućina nije uopšte neki problem jer strujanje vazduha sasvim fino rashlađuje ceo auto. Pravi problem je duže stajanje u koloni ili na granici, toga se treba bojati. Mi smo letos vodili u Grčku sina od sedam meseci i ćerku od 5,5 godina i "uboli smo" čekanje na granici duže od 2,5 sata u sred podneva po najvećoj vrućini. Uvek neki štrajk, predaja smena ili neki drugi povod da ne rade, ne brini… Da nismo imali klimu mogu misliti kako bismo se proveli. Auto je sve vreme radio u mestu i bebac mirno spavao dobar deo tog vremena. Poslednjih 20-tak minuta je bio baš "čupavo" jer mu je sigurno više dosadilo sedenje u mestu. Počeo je da plače i jedva smo ga smirivali, a napolje ne možeš od sunca. Čak su neke žene pored nas predlagale da se javimo carinicima (grčkim) i objasnimo u čemu je problem i da nas puste preko reda (pretpostavljam da nisu znale da klima radi sve vreme i da je u autu sasvim fino). No srećom se u tom kolona konačno pokrenula pa sam uz malo "proguravanja" uspeo da relativno brzo izađem iz krkljanca. Inače, malecki je bio u ležaljci oborenoj u položaj za ležanje i glava mu nije uopšte padala napred već ga je fino držao jedan od bočnih oslonaca, a ćera je celo vreme sedela na "buster" sedištu i uredno bila vezana pojasom. Rekli smo joj da ako ne bude vezana "čika policajac će biti jako ljut, kazniće nas i uzeti nam sve pare", tako da je za divno čudo strpljivo sedela. :)


Sent from my Samsung using Tapatalk
Poslednja izmena od Saša u 23 Feb 2012, 00:29, izmenjeno 1 put ukupno.

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Postovi: 29862
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Dete u automоbilu

Post od trojanac » 23 Feb 2012, 00:29

Obzirom kolike su kazne i nisi je puno slagao.
Posetite www.garaza.rs !

Korisnikov avatar
superboss
Postovi: 3771
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09
Lokacija: Speck in the Sea

Re: Dete u automоbilu

Post od superboss » 23 Feb 2012, 00:37

Mali off: za 4500 nema sanse da se kupi sediste da valja, narocito novo.

To je obican profilisan plasticni odlivak, sa dva centa sundjera preko. Neudobno, neprakticno, a sumnjam i da je bezbedno.

Bez 10000+ mislim da ne moze da se uzme sediste koje stvarno radi posao.

A sto se tice puta u loganu: stalno pricam sa prijateljem na tu temu-oni kad su prosle godine bili na moru, neka nasa porodica je dosla negde od "preko" sa C1-njih cetvoro. Imali su kofer.
What i do for the livin'? I live for the livin'.

Korisnikov avatar
djiuliju
Postovi: 1468
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Lokacija: Jagodina

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od djiuliju » 23 Feb 2012, 19:50

Rakhil je napisao: Ja treba da idem na leto, i skloniji sam tome da posaljem zenu i ceru avionom pa da ih cekam u Tivtu
Uj sunce ti, sta je focus, masina. Posaljes zenu iz BG avionom pa stignes kolima da je cekas u Tivtu :D

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Postovi: 10563
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Re: Dete u automоbilu

Post od Sloba » 23 Feb 2012, 19:58

Ja sam išao u CG kada je sin imao 10 meseci i iskreno nije bilo lako voziti. 850 km do Grčke mi je sto puta lakše palo od tih 650 km do CG. U CG mi je trebalo 24 sata da dođem sebi koliko sam iscrpljen i ugašen bio. Krenuli smo oko 10 uveče, celu noć se vozili, a kada je krenulo da sviće, moj umor je došao do izražaja, a klinac je počeo da se razbuđuje. Ja se borim sa kanjonom Morače, a on mi peva na uvo, leleeeee... Naporno, baš naporno beše, ali bez obzira na to, to je bilo prvo zajedničko letovanje, veliki događaj u životu.

Korisnikov avatar
Rakhil
Postovi: 8335
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Lokacija: Beograd

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od Rakhil » 23 Feb 2012, 20:02

djiuliju je napisao:
Rakhil je napisao: Ja treba da idem na leto, i skloniji sam tome da posaljem zenu i ceru avionom pa da ih cekam u Tivtu
Uj sunce ti, sta je focus, masina. Posaljes zenu iz BG avionom pa stignes kolima da je cekas u Tivtu :D
:rofl: :rofl: :rofl:

Odgovori