Nov sam na forumu i nisam nesto pratio ovu temu.
Posto mi je tematika dosta bliska, neki period sam se bavio iOS dev-om, a i u drustvu se do sada dosta puta pokretala slicna diskusija da kazem par reci.
Kao prvo ako se tematika posmatra sa stanovista sta mogu, a sta ne sa ovim ili onim, mislim da je u tom slucaju bezveze diskutovati, s' obizrom da je dosadasnji razvoj tehnike omogucio da u pricipu i Prestigio/noname kinez sa ili bez noname OS-om/ i telefon sa Android/iOS/WinOS-om mogu manje vise isto obaviti. Bolje receno osnovne funkcije su im iste, moze "alo-alo", internet, neka aplikacija, kamera, multimedijani sadrzaj itd..
Glavno pitanje je KAKO! E to je nesto sto se zove User Experience (UX)
Ako analogijom sve prebacimo na automobile, transfer od "tacke A do B" mozemo zavrsiti u skoro svakom automobilu, ali komfor, sigurnost, osecaj u voznji nisu uopste isti..
Ja sam licno koristim iPhone jos od 2009. i postoji par neopozivih stvari koje su ako se posmatra iOS vs Android, na strani iOS, kao sto su uskladnjenost hardware/software-a (isti strana razvija), prodavnica aplikacija savrseno uredjena i minimalisticki oraginazicaj.
Medjutim isto tako postoji stavri koje ljudima se svidjaju ili ne, i mogu se posmatrati kao prednosti na jednoj ili drugaj platformi. (velike mogucnosti modifikacija, jeftiniji HW, dostupnost itd.)
Meni licno odgovara to sto na iOS-u sve jednostavno radi, support je vrhunski, uskladjenost izmedju uredjaja isto, medutim u postpunosti razmem da neko ima neke dr. afinitete pa ga "prevelika jednostavnost" koci, nema velike mogucnosti za personilizacijom, ima zelje da vise eksperimentise, a i cena je takodje kljucan faktor...
Tako da generalno smatram da od trenutno tri najvise zastupljene platforme (iOS, Android, WP) svaka ima svoje prednosti i mane, a ta "konkurencija" ce sigurno dovesti do daljeg razvoje i unapredjivanje svake..
Sa profesionalne strane se nadam da ce se jedna izdovijiti, ali to je nesto drugo.