Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dragan »

Da, tvoja i uroseva koleginica...
Ona je dobila zapisnik neki na osnovu kojeg treba da se donese resenje o plaćanju poreza, a ono ce dobiti kasnije. Tako su joj rekli valjda u poreskoj, a ovi u furmi su joj revnosno odmah odbili kintu. Koleginici u istoj prici su odbili bez ikakvog papira, isla da pita kako i zasto i na kraju je ispalo da se ta ne moze ni zaliti za razliku od moje gdje koja moze regularno da se zali kad dodje resenje. Meni sve to em smrdi em je toliko smesno da ne mogu opisati. Jebe lud zbunjenog... Ovih dana ce se valjda zacarano klupko odmotati... Nije realno neka cifra, necemo propasti, bar ovaj put, ali zasto ne bi za te novce tom detetu kupio nesto da obuce, ili bilo sta drugo... A ne da prave majmunom...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

To je sve potpuno nenormalno.
Rakhil je veći stručnjak za poreze pa će možda da se uključi, ali ne može nešto da ti se oduzme bez rešenja. Posebna priča je taj obračun da na zaostale uplate koje su plaćene istog meseca obračunaju porez.
Nije mi najjasnije koje je tu pravno srestvo, da li žalba ili prigovor, to će već ona da prokljuvi, ali nek ga obavezno izjavi.

Btw sve što je umanjeno bez rešenja je nezakonito i može da se tuži.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ne bi smeo da ti se zakunem, ali solidarni porez se odbijao po resenju o LD, ne po obracunu zadnje tri ili sest plata. To je namerno ostavljeno tako jer je javna tajna da pola javnog sektora od plate kupuje burek eventualno, a od dodatnih prihoda (minuli rad, topli obrok, regres, stimulacija, naknada za kurac palac...) zivi. To sto su Dusici uracunali naknadu za porodiljsko ne moze da utice na njen poreski status, jer se gleda papirologija: kad je obaveza nastala i koliko traje, ne kad su pare legle na racun.
O ustavnosti poreza ne bih jer kad krenem da mislim o tome iskasljem pluca od smeha.
U svakom slucaju, moze da se zali na resenje, samo neka nadje kako se vrsi obracun (ima u SG ako nista drugo) i da se pozove na to u obrazlozenju zalbe. Zna se koji je rok za odgovor, nakon tog roka (u kom nece odgovoriti) dizi tuzbu.

Sve je ovo tacno, da cemo tuziti za nadoknadu za vrtice, za penzije, za solidarni porez, i sve ce to da prodje na sudu...i na kraju ce to da plati onih milion zaposlenih koji pune budzet, a ne oni koji su zasrali u startu. Mene ta cinjenica pogadja najvise, da se licna odgovornost nigde ne isteruje.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Mene ova država silno uveseljava.

U maju opet vojna parada!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Rakhil napisao: Sve je ovo tacno, da cemo tuziti za nadoknadu za vrtice, za penzije, za solidarni porez, i sve ce to da prodje na sudu...i na kraju ce to da plati onih milion zaposlenih koji pune budzet, a ne oni koji su zasrali u startu. Mene ta cinjenica pogadja najvise, da se licna odgovornost nigde ne isteruje.
Pda, nasim k...m mlate gloginje kako god okrenes :)
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Rakhil napisao:Ne bi smeo da ti se zakunem, ali solidarni porez se odbijao po resenju o LD, ne po obracunu zadnje tri ili sest plata
Solidarni porez je klasicna otimacina para jednog samovoljnika. I ja sam jedan od sretnika kome otimaju taj danak. Od nove godine do oktobra su mi otimali porez po principu uplate za taj mesec sabere sve uplate u tom mesecu i otme porez na kontu toga, a ne po plati za taj mesec. Na primer meni 15. primam platu za prosli mesec, 30. akontaciju za ovaj mesec saberu te dve uplate i odrezuti mi porez na kontu toga. Po novom ne znam kako obracunavaju nisam jos video listu od plate. Ova otimacina nije nista novo samo je preinacio Mrkonjicevu dnevnicu solidarnosti iz 99. u solidarni porez, otimacina je potpuno ista samo se drugacije zove.
Cela fora je u tome sto vecina ljudi to i podrzava mislim na radnike koji rade u privatnom sektoru pod sloganom ako mamu vam je*** i treba da vam uzimaju. To sam cuo licno iz mnogo usta.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Jbg, sta ocekivati da kaze prost svet kada vidi sta se desava. Ja bih neke koji rade za drzavu rado odstrelio kao visak u svakom smislu. I pri tom ne generalizujem, nego mislim na konkretne primerke.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Paja napisao:Mene ova država silno uveseljava.

...Ako dobijemo potvrdu, nećemo postavljati travnata ostrva, već ćemo najverovatnije ostaviti vertikalnu signalizaciju do te parade. Tako nećemo baciti novac za nova ostrva koja bismo u maju ponovo uklanjali zbog tenkova. Ponašamo se racionalno, a ostrva ćemo postaviti posle nove parade - objašnjava Darko Glavaš, direktor "Beokoma"...

Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Paja napisao:Mene ova država silno uveseljava.

I mene, još samo da me ne bole leđa od silnog veselja. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Sh@rance napisao:Cela fora je u tome sto vecina ljudi to i podrzava mislim na radnike koji rade u privatnom sektoru pod sloganom ako mamu vam je*** i treba da vam uzimaju. To sam cuo licno iz mnogo usta.
To je uradjeno vrlo pogresno. Trebalo je saseci u korenu veliki visak ljudi u javnom sektoru sa akcentom na birokratiju (i to ne plate, vec potpuno), a ne da se saseku plate svima (zdravstvo, prosveta...) na isti nacin.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

To uopšte nije urađeno pogrešno. Naravno, gledano iz ugla onih koji o tome odlučuju.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Pa to treba da uradi upravo onaj ko i otima porez. Ne bih da napominjem koliko je zaposljeno aktivista posle izbora, veoma mnogo i sto je jos najgore niko od njih nije dosao da radi nego da lelemuda, svi su po nekim magacinima, kancelarijama ......, a niko nece da radi. Da ima viska ima mnogo pa sa tim solidarnim porezom samo potkrpljuju plate novozaposlenim lelemudima. Zamisli kod mene u firmi kad udjes u magacin umesto jednog magacionera ima ih bar 10, a o kancelarijama da ne pricam.
Moja zena radi na institutu za Neonatoligiju i to na odeljenu intenzivne nege za ionako mizernu platu. I sad njoj skidaju isto porez, a stimulisu je da ozivljava prevremeno rodjenu decu od 700-800 grama. Citam jutros u novinama onog Dr. Ubicu sto je ministar zdravlja kaze kome se ne svodja neka napusti posao. Koliko ih mrzim da sam poceo i decu da ucim da mu pljunu sliku kad god je vidimo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Bas tako, mrzim ih sve
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Солидарни порез се односи на сва примања по основу рада у једном месецу, сем превоза и још неких ставки таксативно набројаних.
Према томе, сасвим је по закону опорезивање више закаснелих исплата одједном, али је проблем што је то неуставно.
Сигуран сам да је неко већ покренуо питање уставности ове одредбе, јер не може да се опорезује као месечни приход оно што је зарађено за три месеца.
Такође, неуставна је била и одредба којом се солидарни порез наплаћивао одмах, односно скидали су и од зарада које су зарађене (а неисплаћене) пре његовог ступања на снагу.
Овај нови закон је исправио ту неправилност, те се примењује на октобарску зараду, а не од 01. октобра.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Nisam pravnik ali ovo ne da nije po ustavu nego je toliko nisko i direktan sut u 00 radnickoj klasi. Neka ga nazovu ekstra porez za ionako prebogate radnike pa bi ga nekako i svario ovako Solidarno? dajem nesto sto ne zelim da dajem.
Moja zarada u toku meseca, pa idu odbici:
-Porez
-Penziono
-Socijalno
- Doprinos za ne zaposlene
Onda mi ostaje zarada za isplatu koja se ponovo ekstra oporezuje, dva poreza placam na svojoj plati.
Poslednja izmena od Sh@rance u 05 Nov 2014, 12:00, izmenjeno 2 puta ukupno.
Odgovori