Laki, ne znam ni ja tacno, njih sam dao primer koji znam da je doar ali ne znam koliko dobar, zato sam I naglasio da malo karikiram.
Mislim da neke (ne znam koje) naftne kompanije daju 10% sto je prilicno ozbilja svota, daleko bolje investiranje nego kupovina stana recimo.
Kad ulozis u deset najvecih kompanija u nafti prilicno si minimizirao rizik, koji naravno da postoji I da mozes da izgubis pare (mada ne sve kao sto mnogi misle), ali u principu najvece svetske kompanije rastu iz godine u godinu (zadesi se kriza ponekad ali uvek prodje) tako da recimo mi imamo akcije u 10ak razlicitih tipova kompanija (razlicitih oblasti poslovanja), u USA, Engleskoj, Nemackoj I Aziji, tako da u principu smo prilicno bezbedni.
Igramo se s tim gde ulazemo vise ili manje ali nista drasticno. Bitno je reci I da nije isto da li ulazes iz dana u dan gde su ogromne I zarade I gubitci, kao I stress, ali kada ulozis na duzi period ide to sve nekim svojim tokom. Mi smo podelili ovako trzista zbog razlicitih valuta, tako da smo I tu smanjili rizik. Sto se tice Svajcarske, znam da imamo neke pare u investicionom fondu, ali ne znam kom, a moguce da I da znam ne bih napisao, tj bolje receno necu ni da proveravam zbog ove teme.
Recimo juce smo akcijama tesca, kupio ih je za 200 po akciji, porasle su na 230 I onda pocele da padaju, prodao ih je na 215 I nastavile su da padaju. Rekao je da vise nece ici u hipermarkete jer nije siguran kako ce oni poslovati u buducnosti, imaju ogromne promote, niske profite I prilicno su nesigurni.
Next, ne mogu da naprave bolje automobile nego sto prave, ulazu sve sto mogu u svaki svoj proizvod. Mani se prica kako se ne isplati ovo ili ono, svaka sitnica se gleda u modernoj proizvodnji.
EDIT: Sada vidim da apple ima yield 3%, Telenor oko 5%, exxon mobil 3%, phizer 3% itd... Ima nekih investicionih fondova koji nude 20+ % ali njima ne bih dao pare ne znam sta da se desi.
EDIT 2: BMW ima 3,2%, tesla ima 0,00% zarade od akcije. Eto resene investitorske misterije bar donekle
Edit 3: Shell pumpe imaju 6,6%. Eto, da ne smaram dalje, otprilike se vide neke razlike.