Dobro veče
Re: Dobro veče
wtf je koferdam?
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Ask Google
ova plava guma na slikama, što izoluje deo na kom se radi od ostatka usne šupljine.
Poslato telepatski

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Hvala
Preko se kvalitet rada izmedjy ostalog "meri" da li se upotrebljava koferdam ili ne.
Evropska i americka asocijacija endodontista (zubarolozi koji lece kanale korena zuba) JEDINO priznaju rad sa koferdamom. Ne znam da li si sad u Svajcarskoj ali mislim da tu (i u istalim skandinavskim zemljama) koferdam ne koriste svi, mozda do 30%. U Italiji koristi 10%, u USA oko 20-25%, ostale zemlje u 1-5%.
Samo kod nas u Srbiji nas nekoliko.
Ftj: koferdam je ovo plavo na slici, jedna guma koja se "navuce" preko zuba, i omogucava APSOLUTNO suvo radno polje tokom rada, bez pljuvacke i krvi, omogucava rad u suvoj sredini, a ako se lece kanali korena onda i upotrebu jakih dezificijentnih sredstava. Osim toga sve je preglednije, a pacijentu je komformije posto nista ne oseca niti mu smeta (voda, krv, prskanje po grlu, koadi plombe i sl)
Nema stomatoloskog materijala koji moze da dodje u kontakt sa vodom-vlagom, niti ce ga ikad izmisliti.
Preko se kvalitet rada izmedjy ostalog "meri" da li se upotrebljava koferdam ili ne.
Evropska i americka asocijacija endodontista (zubarolozi koji lece kanale korena zuba) JEDINO priznaju rad sa koferdamom. Ne znam da li si sad u Svajcarskoj ali mislim da tu (i u istalim skandinavskim zemljama) koferdam ne koriste svi, mozda do 30%. U Italiji koristi 10%, u USA oko 20-25%, ostale zemlje u 1-5%.
Samo kod nas u Srbiji nas nekoliko.
Ftj: koferdam je ovo plavo na slici, jedna guma koja se "navuce" preko zuba, i omogucava APSOLUTNO suvo radno polje tokom rada, bez pljuvacke i krvi, omogucava rad u suvoj sredini, a ako se lece kanali korena onda i upotrebu jakih dezificijentnih sredstava. Osim toga sve je preglednije, a pacijentu je komformije posto nista ne oseca niti mu smeta (voda, krv, prskanje po grlu, koadi plombe i sl)
Nema stomatoloskog materijala koji moze da dodje u kontakt sa vodom-vlagom, niti ce ga ikad izmisliti.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
U CH sam bio kod dva zubara (u Lozani pa kasnije u Cirihu), oba su ga koristila. U Srbiji sam trazio, ali nisam dobio, i ne znam da li ga iko u NS koristi...
Jel to znatno povecava cenu pa se zato ne koristi ili sta?
Nema dzabe ni kod babe 
Sa srpskim cenama ne moze ni da se koristi.
No ni kad hoces da platis dodatno, nemaju i ne koriste...

Sa srpskim cenama ne moze ni da se koristi.
No ni kad hoces da platis dodatno, nemaju i ne koriste...
- steva_anya
Do 10 ordinacija u celoj Srbiji koristi koferdam.
3-4 ordinacije koriste svaki dan za sve intervencije bez obzira na godine, pol i tip intervencije. Moaj je jedna is njih.
Koliko je to dobro i potrebno moze da govori sto mi kolege dolaze ili njihove porodice da im radim intervencije sa koferdamom. Ne znam nikog od kol3ga u NS da radi sa koferdamom.
Ftj: u sustini ne bi trebalo sama guma da poveca cenu. Ona kosta 0.5-1€ komad. Jednokratna upotreba.
Problem je sto treba vremena nekad da se stavi. Pa kad se sabere na ceo dan rada nekad se potrosi sat vremena na postavljanje. A onda to vlasnici gledaju kao "baceno vreme i izgubljen novac" posro su mogli imati "intervenciju vise".
Meni koferdam ne utice na cenu, samo na kvalitet zato ga koristim.
Inace je skupa investicija, oko 500-700€ treba za sve oko koferdama: ramovi, kvacice, klesta, gume, edukacija ...
A to u Srbiji niko nece da plati.
3-4 ordinacije koriste svaki dan za sve intervencije bez obzira na godine, pol i tip intervencije. Moaj je jedna is njih.
Koliko je to dobro i potrebno moze da govori sto mi kolege dolaze ili njihove porodice da im radim intervencije sa koferdamom. Ne znam nikog od kol3ga u NS da radi sa koferdamom.
Ftj: u sustini ne bi trebalo sama guma da poveca cenu. Ona kosta 0.5-1€ komad. Jednokratna upotreba.
Problem je sto treba vremena nekad da se stavi. Pa kad se sabere na ceo dan rada nekad se potrosi sat vremena na postavljanje. A onda to vlasnici gledaju kao "baceno vreme i izgubljen novac" posro su mogli imati "intervenciju vise".
Meni koferdam ne utice na cenu, samo na kvalitet zato ga koristim.
Inace je skupa investicija, oko 500-700€ treba za sve oko koferdama: ramovi, kvacice, klesta, gume, edukacija ...
A to u Srbiji niko nece da plati.
500-700e mi ne deluje kao neka investicija(kolko kosta ostala oprema mogu misliti), pre bih rekao da je najveci problem ako to postavljanje traje i do sat vremena. Ako ti potrosis sat i po za plombu a neki drugi zubar pola sata, onda tvoja plomba mora da kosta bar 3x vise.
Da ne budem drveni advokat, ali nisi ga skontao.
Traje par minuta, ali npr 4min x 15 pacijenata na dan je sat na dan izgubljen u postavljanju.
Traje par minuta, ali npr 4min x 15 pacijenata na dan je sat na dan izgubljen u postavljanju.
Aaa pa onda super 

- steva_anya
Postavljanje traje 1-10 min, recimo 5min u proseku.
Za ceo dan rada (dve smene) to je oko sat vremena na postavljanje.
A tih sat vremena je npr plomba od 20-30€. Pa je to 500-600€ mesecno, pa 4-5 hiljada € godisnje ...
Tako se kod nas na zalost gleda, pa gotovo niko ne koristi. Isto je i preko, pogotovo poslednjih 5 god zbog krize.
Recimo u Francuskoj 12% njih koristi.
Bolje da ne znas koliko ostale stvari kostaju
Za ceo dan rada (dve smene) to je oko sat vremena na postavljanje.
A tih sat vremena je npr plomba od 20-30€. Pa je to 500-600€ mesecno, pa 4-5 hiljada € godisnje ...
Tako se kod nas na zalost gleda, pa gotovo niko ne koristi. Isto je i preko, pogotovo poslednjih 5 god zbog krize.
Recimo u Francuskoj 12% njih koristi.
Bolje da ne znas koliko ostale stvari kostaju

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... tfjnrpTU7c
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Ahahahahaha, da nisam video kamion na thumbnailu, mislio bih da je ovo neka vila koja spasava mentalno obolele 
Sent from my Sony

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Dobro jutro prva i jos malo pa laku noc treca smeno!