Kao da je bitno šta će biti sa železarom za 3 mes. Uzećemo je opet za 1$ plus 10 milki mesečno, Kinezi će verovatno da prodaju zalihe, sirovine, dobiju subvencije, menadžment će da tuče po 10ak k $ mesečno...
S druge strane, ako Kinezi hoće ozbiljno da rade, prvo što bi trebalo da naprave je pogon za cinkovanje čeličnog lima. I onda da snabdevaju Fiat u Kragujevcu. To je država mogla da uradi pre milion godina, zapravo to je oduvek bio nedostatak železare u Smederevu.
Cena gvozdja iz zelezare u Kini je 220$/t, a u Evropi 320$/t.
Jedina sereca je sto se zatvorila zelezara u Sr. Mitrovici. Ako cenom budu parirali turcima onda ce raditi punom parom i ako budu korektni sa placanjem. Smederevo je do sad imalo sulude valute i nikakve garancije placanja, tj ovih poslednjih meseci je bila vista pljacka i pranje love.
Zar se cinkovanje ne radi u fabrici, nakon što se zavari cela školjka? Ako se dobro sećam iz posete FAS, cela školjka bućne u rastvor gde se zašćuje iz komada. Tim načinom se zaštite i varovi, ne samo lim.
Uroš S. napisao:Nešto mi je čudno da u FASu rade elektrolitičku galvanizaciju gotove sklopljene šasije? To je obično rezervisano za baš skupe automobile.
Ne znam nazive šta i kako, ali nije to skupa metoda, tako se i Logan štitio, potope ga celog, barem je bila priča
Pa nije samo cinkovanje lima dovoljno da bude kvalitetan lim koji se koristi u danasnjoj autoindustriji. U novije vreme ima mnogo vrsta limova od celika povisene cvrstoce (TWB,HF, PFHT, TRIP itd itd...) koje oni ne mogu praviti, a da bi ih pravili treba mnogo mnogo para... Sad mogu da prave k'o i do sad, limove za serpe, bojlere, limenke, i ostalu metalnu industriju.
Nije lud amerikanac( USSS) sto ih je ostavio...
Smederevski glavni prouzvod je betonsko gvozdje. Ima tu jos nekih profila i sina. Ameri su rasprodali svu imovinu, najveca pljacka. Mada sa ex-yu prostora zelezara Niksic ima najbolju tehnologiju ali eto isto propada.
Uroš S. napisao:Nešto mi je čudno da u FASu rade elektrolitičku galvanizaciju gotove sklopljene šasije? To je obično rezervisano za baš skupe automobile.
Mislim da je to standard za sve krštene automobile danas. Vozila da dalekog istoka su dosta kasnila po tom pitanju, ali mislim da su sad i oni usvojili.
Fiat to svakako ima odavno, od vremena Tipa na primer, možda i ranije.
Obično je garancija na koroziju najmanje 12 godina.