Floyd napisao:
U Nemačkoj je super 98 skuplji 40% u odnosu na dizel. Ako dizel troši u proseku 11l a benzinac 16l, na osnovu cena (1.2 e za dizel i 1.65 e za benzin) dolazimo do računice da će 150k km dizelom koštati 19800 a benzincem 39600 tj. razlika je skoro pa 20000 evra pod uslovom da gorivo ne poskupi u narednom periodu.
Namerno pominjem Nemačku jer Porše nije ni računao na tržište Srbije kad je odlučivao da ubaci dizel.
U CH se dizel u ovom slučaju ne isplati toliko jer je skuplja registracija a cena goriva ista.
Floyd, jesi malo preterao? Gledam sad, razlika je 20% u ceni, ~1.1 naspram ~1.3.
U Ch i Srbiji nema smisla, u DE tu i tamo, u Fr verovatno ima smisla jer su blesavi.
Xepoj87 napisao:milospinkfloyd napisao:pa ima svaki dizel vise NM na nizim RMP od svakog benzinca ali zato benzin ima veci raspon RMP-a i uvek se na visim rmp prosecno vozi benzin...Sto se tice racuni za gorivo na 150k kilometara pri
ceni benzina od 133.2 a ceni dizela 137.9 usteda u ceni je 231 780 din, sto je 2k evra, ne znam kako moze biti 30...
*RPM
Ja ne znam da li ti zaista verujes u te brojke koje spominjes? Bez 5l razlika ne moze biti ni u ludilu.
Na to dodaj dosta vecu postprodajnu cenu i dobices 20k eura lagano.
Dzaba pricamo o prednostima, kada ce uvek dizel biti jeftiniji na duze staze, pogotovo ako neko ostrije vozi auto.
Ja prvi ne bih uzeo dizela, ali vidim poentu istog i necu da izmisljam da bi ispalo bolje ono sto ja vise volim.
Benzin nije 133, vec preko 140 dinara, jer ces sipati 100 oktana, a ne brlju od 95, ne vozis 1.2 atmo.
Sent from my Sony
Zasto ti mislis da ce imati 20% vecu postprodajnu cenu?
Ja bas mislim da nece. Zavisi i od trzista, ali u Ch sigurno nece, a ovog puta vala nece ni u Srbiji jer je benzinac 2.9 a diesel 4l.
Inace ovde razlika moze komotno u potrosnji biti ispod 5l, 200kg razlike, jedan motor 2.9 a drugi 4l, al nije ni bitno, nek je i 5l razlike vidis da to nije neka velika cifra.