Misterije svemira

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Postovi: 18943
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Lokacija: NS
Kontakt:

Re: Misterije svemira

Post od Delija » 25 Jul 2017, 12:56

https://www.youtube.com/watch?v=yxg8jzeybSY
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Korisnikov avatar
maxer
Postovi: 6672
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Lokacija: Zaječar

Re: Misterije svemira

Post od maxer » 26 Jul 2017, 11:42

Još će da se ispostavi da je navodno "šuplji" Mesec u stvari iznutra pun vode tj. da u njegovoj unutrašnjosti postoji jedan ili više mehura u kojima je voda:
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... id=1286601

Iznenađujuće otkriće: Mesec je pun vode
Stare vulkanske naslage na Mesecu otkrivaju nove dokaze u unutrašnjoj građi Zemljinog pratioca i sugerišu da se u njemu nalazi značajna količina vode.

Koristeći satelitske podatke, naučnici Braun univerziteta proučavali su piroklastične naslage, odnosno slojeve stena koje su nastale nakon velikih vulkanskih erupcija.

Magma tada oslobođena dospela je iz duboke unutrašnjosti Meseca, pokazale su analize objavljene pre dva dana u časopisu "Nature Geoscience".

"Ranije studije su pratile tragove vodenog leda u regijama oko polova Meseca, ali je utvrđeno da on najverovatnije nastaje iz vodonika koji do našeg prirodnog satelita dolazi putem solarnih vetrova, kaže vođa nove studije Ralf Miliken", geolog Braun univerziteta.

Novo istraživanje otkriva da se i u omotaču Mesečevog jezgra takođe nalazi značajna količina vode, koja je tu dospela tokom ranog formiranja tog satelita i pre nego što je potpuno očvrsnuo.

"Posmatrali smo vodu u naslagama na sadašnjoj površini Meseca, a one su rezultat magme koja potiče iz duboke unutrašnjosti", kaže Miliken. "Pošto proizvodi magme sadrže vodu, to znači da i u Mesečevoj unutrašnjosti takođe ima vode".

Istraživači su analizirali satelitske podatke instrumenta na indijskoj sondi Čandrajan 1 koja meri odbijenu sunčevu svetlost na vidljivim i talasnim dužinama bliskim infracrvenom spektru. Kako bi procenili količinu vode u piroklastičnim naslagama, naučnici su morali da izoluju reflektovanu svetlost iz termalne energije koju emituje topla površina Meseca.

"Različiti minerali i jedinjenja apsorbuju i odbijaju svetlost na različite načine, pa smo mi tražili talasne dužine na kojim molekuli vode i hidroksida apsorbuju svetlost", rekao je Miliken. "Otkrili smo da postoji velika apsorbcija na piroklastičnim naslagama, što ukazuje da sadrže hidrokside ili vodu".

Ranije su naučnici Braun univerziteta detektovali tragove vode u sličnim vulkanskim uzorcima koje su na Zemlju doneli astronauti Apollo 15 i Apollo 17 misija. Međutim, ti uzorci nisu prikupljeni sa velikih naslaga mapiranih na osnovu satelitskih podataka u nedavnoj studiji, što znači da je unutrašnjost Meseca "vlažnija" nego što se mislilo.

"Naš rad pokazuje da gotovo sve velike piroklastične naslage takođe sadrže vodu, pa deluje da je to zajednička karakteristika svih naslaga magme koja potiče iz duboke unutrašnjosti Meseca", kaže Miliken.

Međutim, na pitanje kako je voda dospela u Mesečevu unutrašnjost, još nemamo odgovor.

"Moguće je da je voda dospela na Mesec putem neke komete ili asteroida nakon njegovog nastanka, ali pre nego što se potpuno ohladio", kaže Miliken.

Dokaz o postojanju vode u unutrašnjosti Meseca može uticati i na naša dosadašnja saznanja o tome kako je Zemlja dobila vodu. Štaviše, studija ukazuje da se piroklastične naslage mogu koristiti za "rudarenje" vode, što bi podstaklo buduće misije na Mesec.

"Ove naslage su možda mnogo dostupnije od potencijalnog vodenog leda na tamnim delovima lunarnih polova", objašnjava Miliken. "Voda je teška i skupa da bismo je nosili sa Zemlje u svemir, tako da je svaka kap koju možete dobiti na Mesecu, umesto da je nosite sa sobom, važna i otvara mogućnost održivog prisustva ljudi na Mesecu".

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Postovi: 8088
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Honda CR-V 2.0 4WD
Lokacija: Beograd

Re: Misterije svemira

Post od Ji 4Tze » 26 Jul 2017, 11:49

Banalizovanje je prosto ljudska osobina :) ma koliko savremena nauka napredovala.

Juce je bio pun nicega sada je pun vode

pa lol :lol: :kuku:
Boringly average, but also perfect for school run mums

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Postovi: 45621
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49
Lokacija: Apsurdistan

Re: Misterije svemira

Post od Geza » 28 Jul 2017, 14:03

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Postovi: 45621
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49
Lokacija: Apsurdistan

Re: Misterije svemira

Post od Geza » 07 Avg 2017, 23:29

Spajanje Sojuza sa stanicom.

Slika
Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika

Korisnikov avatar
maxer
Postovi: 6672
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Lokacija: Zaječar

Re: Misterije svemira

Post od maxer » 08 Avg 2017, 12:33

Jedna intrigantna fotografija, koja je ostala zapamćena u istoriji: ostaci kosmonauta Vladimira Komarova, koji je "pao" iz svemira jer se na Sojuz kapsuli za sletanje, nije otvorio padobran
Slika

Korisnikov avatar
snork
Postovi: 4878
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50
Lokacija: Beograd

Re: Misterije svemira

Post od snork » 08 Avg 2017, 18:29

Auh, strašno. Članak na Wikipediji ( https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Komarov ) kaže:

Komarov was selected to command the Soyuz 1, in 1967, with Yuri Gagarin as his backup cosmonaut. The cosmonauts knew that the spacecraft had major safety problems, but Komarov stated that if he were to refuse to fly, Gagarin would be forced to go instead. Komarov chose to fly to protect Gagarin, and insisted before the flight that his funeral be open-casket so that the Soviet leadership could see what they had done.
Ђенерал Јанковић

Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Postovi: 6355
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ
Lokacija: Краљево

Re: Misterije svemira

Post od Mr.Rotor » 08 Avg 2017, 18:40

Šta je sudbina. Mogao je da bude prvi čovek u svemiru, a ovako niko nema pojma za njega. Za Gagarina zna ceo svet.

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19189
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Misterije svemira

Post od Heinz » 08 Avg 2017, 18:45

Padobrani se zalepili za neku smolu koju su mazali kao termoizolaciju, ruski mozgovi nabijali silom padobrane u kontejner.

Korisnikov avatar
maxer
Postovi: 6672
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Lokacija: Zaječar

Re: Misterije svemira

Post od maxer » 21 Avg 2017, 13:55

Potpuno pomračenje Sunca na teritoriji SAD (od Zapadne do Istočne obale tj. od Oregona do Južne Karoline).

NASA prenosi uživo: https://www.youtube.com/watch?v=wwMDvPCGeE0

https://eclipse2017.nasa.gov/eclipse-live-stream

Satnica pomračenja (u slučaju ako želite online da gledate na gore datom linku):
- ukupno (iznad kopna SAD) će trajati 1h 33m 16.8s
- započeće (prvo totalno pomračenje tj. vrhunac pomračenja) po našem vremenu u 19:15:50.6 (CET), na Pacifičkoj obali tj. obali Oregona (severo od grada Newport)
- završiće se (zadnje totalno pomračenje vidljivo sa kopna) po našem vremenu u 20:49:06.8 (CET), na Atlantskoj obali tj. obali Južne Karoline (severo-istočno od grada Charleston-a).

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Postovi: 45621
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49
Lokacija: Apsurdistan

Re: Misterije svemira

Post od Geza » 28 Avg 2017, 22:04

Letjelice Vojažer i nakon 40 godina i dalje traže odgovore
http://www.vijesti.me/techno/letjelice- ... ore-952085

Jesmo li sami u svemiru? Prije 40 godina naučnici NASA su pokušali da odgovore na to pitanje lasniranjem Voježare, dvije bespilotne svemirske letjelice koje će otputovati dalje od ijednog ljudskom rukom napravljenog objekta u istoriji.

Oni i dalje putuju.

Kada su Voyažer 1 i 2 lansirani 1977. godine u razmaku od dvije sedmice, naučnici su malo znali o spoljnim planetama Sunčevog sistema i teško da su mogli da zamisle opseg svoje predstojeće svemirske odiseje, prenosi Direkto.hr.

"Niko od nas nije ni slutio da će nakon 40 godina sve i dalje raditi i da će ovo pionirsko putovanje još trajati", rekao je Vojažerov projektni naučnik Ed Ston.

Glavni zadatak Vojažera bilo je istraživanje Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, ali je u duboki svemir, za slučaj susreta sa vanzemaljcima, odnio i priču o čovječanstvu.

Na obje letjelice nalaze se gramofon i zlatna ploča, napravljeni od mjaterijala koji će trajati najmanje milijardu godina, sa snimljenim ključnim informacijama o čovječanstvu i životu na Zemlji.

Na ploči se, između ostalog , nalaze glasovi kitova, cvrkut ptica, pjesma "Johnny B. Goode" Čaka Berija i Betovenova Peta simfonija. Pozdravi vanzemaljcima snimljeni su na 55 jezika.

Pokojni američki astronom Karl Sagan, jedan od vodećih naučnika uključenih u projekt, zamolio je svoga sina Nika, koji danas slavi 46 godina, da snimi i svoj glas.

"Pozdravljaju vas djeca sa planete Zemlje", kaže američki dječak.

Uključeno je i 115 fotografija, među kojima i Veliki kineski zid, teleskop, zalazak Sunca, slonovi i majmuni, vozovi i avioni, kao i majka koja doji dijete.

Vojažer 2 lansiran je prvi, 20. avgusta 1977. sa Kejp Kanaverala, a "jedinica" dvije sedmice kasnije. Zbog nešto kraće putanje Vojažer 1 vremenom je preuzeo vođstvo.

Vrijeme lansiranja tempirano je kako bi se poklopilo sa rijetkim poravnanjem planeta kakvo se događa jednom u 175 godina.

Vojažer je od početka projekta bio suočen sa mnogim izazovima, od skromnog proračuna do tehnoloških ograničenja iz 70-ih godina, prenosi Direktno.hr.

Jedan projektni naučnik tako je omotao Vojažerove kablove u aluminijsku foliju, istu onu kakva se koristi u domaćinstvu, kako bi ih zaštito od "prženja" u zonama velike radijacije.

Tadašnji predsjednik SAD Ričard Nikson želio je da ograniči misiju na prelet pored dvije planete i petogodišnji rok trajanja, ali su naučnici za svaki slučaj ipak isplanirali dužu misiju.

Taj kosmički dvojac na Zemlju je poslao fotografije kakve prije nisu viđene, među njima i pojedinosti sa površine Jupitera i njegove oluje dvostruko veće od cijele Zemlje.

"To su tada bile daleko bolje fotografije nego što je bilo kakav teleskop sa Zemlje mogao da ih snimi", kazao je naučnik Alan Kamings, koji na projektu radi od početka, 1973. godine.

Vojažer je otkrio i prve aktivne vulkane van Zemlje, na Jupiterovom mjesecu Iji, i znakove podzemnog okeana na mjesecu Evropa.

Pokazalo se i da Saturnov mjesec Titan ima atrmosferu najsličniju Zemljinoj i da na Neptunovom mjesecu Tritonu ima ledenih gejzira.

Zahvaljujući Vojažeru ponovo su se pisali udžbenici iz astronomije, a kada na putanji više nije imao planeta koje bi mogao susresti, Karl Sagan okrenuo je kamere prema Zemlji. Za posljednji snimak planete sa kojeg je sve krenulo.

Fotografije su snimljene na Dan zaljubljenih 1990. godine sa udaljenosti od 6,4 milijardi kilometara.

Zemlja je izgledala kao zrno prašine, manja od jednog piksela u prostranstvu svemira.

"Mislim da ta perspektiva naglašava našu odgovornost da čuvamo tu plavu tačkicu, jedini dom koji imamo", rekao je tada Sagan.

Vojažer 1 odletio je dalje nego bilo koja svemirska letjelica, napustio je Sunčev sistem prije četiri godine i nalazi se u međuzvjezdanom prostoru 20 milijardi kilometara od Zemlje.

I njegov brat blizanac na tom putu je i jedina svemirska letjelica koja je proletjela pored sve četiri spoljne planete Sunčevog sistema.

Kamere već dugo ne rade, ali ostalih pet instrumenata koji svakodnevno šalju podatke na Zemlju još su u funkciji.

Naučnici očekuju da će to trajati još barem deceniju, dok im traje plutonijum koji je izvor energije.

"Još je uzbudljivo", kaže Ston.

"Stalno otkrivamo nove stvari jer oni putuju tamo gdje niko nije bio".
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika

Korisnikov avatar
maxer
Postovi: 6672
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Lokacija: Zaječar

Re: Misterije svemira

Post od maxer » 08 Sep 2017, 14:03


Korisnikov avatar
snork
Postovi: 4878
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50
Lokacija: Beograd

Re: Misterije svemira

Post od snork » 04 Okt 2017, 16:28

Da današnji dan pre 60 godina, 4. oktobra 1957, SSSR je lansirao prvi veštački satelit, Sputnjik 1.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sputnik_1
Ђенерал Јанковић

Korisnikov avatar
maxer
Postovi: 6672
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Lokacija: Zaječar

Re: Misterije svemira

Post od maxer » 16 Okt 2017, 13:41

http://www.eso.org/public/announcements/ann17073/

ann17073 — Announcement
Live Video Streaming of Press Conference about Unprecedented Discovery, & Reddit AMA Session
16 October 2017

ESO will hold a press conference on Monday 16 October 2017 at 16:00 CEST, at its Headquarters in Garching, Germany, to present groundbreaking observations of an astronomical phenomenon that has never been witnessed before.

Since this result may have very wide interest we are also inviting members of the public to view the press conference online at www.eso.org/live starting at 16:00 CEST.

We cannot take questions from the public during the press conference, but anyone who wishes to interact with the people involved in the discovery can attend a Reddit Ask Science AMA session on https://redd.it/76ne3p , starting 18:30 CEST. Details will be provided from Monday 16 October 2017 16:00 CEST on ESO’s social media channels.

An ESO press release will be published at the start of the conference on ESO’s website at eso.org. Translations of the press release will be available in several languages.

https://www.youtube.com/watch?v=9ISr4juIkDg

Aj' da vidimo i to čudo :)

Korisnikov avatar
maxer
Postovi: 6672
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Lokacija: Zaječar

Re: Misterije svemira

Post od maxer » 16 Okt 2017, 18:28

Glasine koje su kružile među novinarima (zadnjih nedelja) su znači bile tačne: po prvi put smo svedočili sudaru dve neutronske zvezde (iz binarnog sistema).
Taj događaj (najače gravitaciono talasanje ikada do sada zabeleženo, jače čak i od spajanja dve mnogo-mnogo masivnije crne rupe), smo prvo detektovali pomoću trigonometrije: sa dve gravitometrijske stanice u Americi (LiGO projekat) i jednom Evropskom (Virgo projekat, u Italiji). 2 sekunde iza toga su dva satelita za detekciju Gama zračenja, detektovala snažno Gama isijavanje iz otprilike istog dela svemira. Sa ovim orijentacionim položajem na nebu, na scenu su stupili teleskopi raznih vrsta (optički i za X-zračenje) po celom svetu. I u narednih dve-tri nedelje je svakog dana snimano na stotine fotografija različitog spektra, tog dela svemira. Finale je bilo da smo na kraju vizuelno snimili pojavu zvezde intenzivnog sjaja, tamo gde je ranije nije bilo i ona je za vrlo kratko vreme izbledela i nestala (potpuno drugačije nego što bi to učinila eksplozija Super-nove).
Tako smo po prvi put u istoriji uspeli da potvrdimo delove Ajnštajnove teorije relativnosti u delu vezanom za spajanje crnih rupa i/ili neutronskih zvezda, i to smo snimili na 3 načina: gravitometrima, gama teleskopima i optičkim teleskopima. Ukratko: potpuno smo sigurni da je sve ovo poteklo iz opisanog događanja spajanja dve neutronske zvezde.

Odgovori