Saveti u vezi kupovine

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
ljubitelj
Postovi: 10571
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Савети у вези куповине

Post od ljubitelj » 10 Mar 2020, 22:48

Toliku kilometražu imaju auti korišćeni u službene svrhe, tipa taksi, kurirske skužbe, trgovački putnici, rent a car itd.

Prosečna kilometraža privatnog vlasnika je 12-17,000km kako u kojoj zemlji, tako da 10 godina star prosečan auto ne treba da se očekuje sa nešto velikom kilometražom.
Pogotovu ti manji auti, benzinci.

Više prelaze vlasnici većih limuzina,. i do 25,000km godišnje prosečno..

A to koliko je auto prešao do sada i nije naš tako bitno, mnogo je bitnije koliko još može da predje tj njegov preostali radni vek. I taj što je za 3 godine puno prešao može biti dobro rešenje ako je redovno tj na vreme radjeno šta treba i koristio koliko toliko normalan vozač.

Ne vidim ništa loše u kupvini domaćih auta (od prvog dana, domaći vlasnik).Goivo i ulja su odavno kod nas identična kao bilo gde u Evropi, servisi manje više na istom nivou, putevi tu i tamo dosta slični uglavnom.

To što je neki auto iz nekog uvoza nije nikakva garacnija da je koriščen na boljim putevima sa boljim uljima ili slično...može biti ali ne mora da bude tako.

I na kraju kod polovnog se najviše gleda primerak, jedan koji se odabere njegovo stanje a manje je bitno koji je model osim ako se ne traži baš nešto odredjeno. Generalno japanci su kvalitativno bolje uradjeni od svojih evropskih parnjaka, manje kvarljiviji ali su im kvarovi skuplji za saniranje.
Nema kao za Audi otpad, prodavnica delova i servis u svakom selu...(Fiat, Pežo....)

milosfc
Postovi: 69
Pridružio se: 06 Mar 2020, 15:01

Re: Савети у вези куповине

Post od milosfc » 11 Mar 2020, 06:39

I ja sam pre za varijantu kupljen ovde i prvi vlasnik, ako nista imas uvid bar kako je taj auto servisiran.

Sa druge strane ne slazem se da su gorivo i ulje slicni kao i u inostranstvu.
1. Gorivo je mnogo losije, Moji koji zive preko konkretno u Austriji tvrde da im automobil ovde trosi bar 1.5l vise nego gorivo u Austriji a da su performanse mnogo losije ovde, slabije ide, nema tu snagu itd.
2. Mnogo vise je na trzistu falsifikata motornih ulja.Cak i neke renomirane prodavnice prodaju neke falsifikate.

Korisnikov avatar
grujicd
Postovi: 8365
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Lokacija: Beograd

Re: Савети у вези куповине

Post od grujicd » 11 Mar 2020, 07:41

Ako sa ovim gorivom ovde auto troši više i ide lošije, onda kad ti odavde odeš u inostranstvo i sipaš auto bi trebao da ide bolje i troši manje? Ja to nisam nikad primetio. Doduše ovde nikad ne sipam na našim malim no-name lokalnim pumpama, ali i vozim atmo benzince, možda ima razlike za osetljivije motore.

Korisnikov avatar
somi-car
Postovi: 2237
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Lokacija: BG

Re: Савети у вези куповине

Post od somi-car » 11 Mar 2020, 08:47

Ja cesto sipam preko i kod nas...isto vozim atmo benzinac koji ume da popije.

Razlika u potrosnji postoji ali ne mogu da tvrdim da li je do kvaliteta ili jednostavno uslova voznje, brzine i drugih parametara koji ne mogu uvek da budu isti.

Doduse, rad na leru jeste tisi i mirniji sa boljim gorivom ali opet to moze da bude subjektivni osecaj, mozak je cudna masina :sreckovic:

ljubitelj
Postovi: 10571
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Савети у вези куповине

Post od ljubitelj » 11 Mar 2020, 10:16

Gorivo je identično i ovde i u Austriji (EN 228/590) tako da te fiktivne priče o gubljenju perfomansi nemaju nikakvog pokriće.
Gorivo je jedna od stvari koja se lako proverava merenjem, nema ni trunke mesta za subjektivne osećaje.

Falš ulja možeš da nadješ ako ih baš tražiš i kupuješ na nekim buvljacima, ispod mostova ili nekim zabačenim prodavnicama nepoznatog porekla.

Barem ima kod nas lanaca pumpi i svašta može da se odabere.
OMV, MOL, Lukoil, Nisotec npr su sve kvalitetna i nisu nikakva falš ulja.

Te priče o gorivu i ulju mogu da prodju još kod novinara željnih senzacija, ko god se malo druži sa servisima ili radi nešto oko auta zna kakvo je realno stanje danas.

Može konkretnije, imena, koje prodavnice i koji modeli ulja su falsifikati?

Potrošnja +-30% normalno varira nezavisno od goriva, gorvio je nešto što najmanje moguće utiče na samu potrošnju motora u odnosu na druge bitnije faktore potrebne za sagorevanje. Veliki uticaj na potrošnju ima geografija, posebno nadmorska visina i vetrovi kao i sama podloga tj vrsta asfalta.

ps. NISove rafinerije su tehnološki jedne od modernijiih u Evropi i samim tim gorivo je jedno od boljih u regioniu srednje i istočne Evrope. Da, do pre 10tak godina stare rafinerije su bile zastarele i ispod proseka ali to je prošlost.

Korisnikov avatar
gavran
Postovi: 363
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: VW Passat B8 1.6 tdi
Lokacija: Novi Sad

Re: Савети у вези куповине

Post od gavran » 11 Mar 2020, 14:27

milosfc je napisao:
10 Mar 2020, 19:17
Има и то логике...мада је моје размишљање такво да не мењам аутомобил често, до сада сам возио за својих 32 године само два аутомобила и сви су били дуги низ година код мене, не волим да мењам кола, зато ми је резон што млађи, али у праву сте.

А има логике да су аутомобили од пре мања мачка у џаку ако ништа проваљене су им мане.

Иначе ваше мишљење о А3 ево рецимо овај са огласа

https://www.polovniautomobili.com/auto- ... audi-a3-16


Важи мишљење да је скупо одржавање Аудија, да ли је то баш тако или...И јел знате нешто више о овом бензинском мотору 1.6 105кс, одржавање, колико прелазе, овај примерак има 180.000 пређених, купљен у Србији ( и то је некад мачка у џаку, приучени мајстори, лоше гориво, лоши путеви, копије уља на тржишту...) али ајд.

хвала
Ja sam vozio baš takav sa takvim motorom nekih 8 godina i prešao sa njim cca 150.000 km.

Kupio sam ga novog i nisam za taj period imao niti jedan jedini kvar. Inače taj motor je poznat kao izdržljiv, pouzdan i vrlo zahvalan za održavanje. Suštinski to je stariji motor jednostavije konstrukcije na kome i nema bog zna šta da se pokvari a i to što može da se pokvari nije skupo za popravku ili zamenu. Znači on ima jednu bregastu. 8V, nema varijabilno otvaranje ventila, nema direktno ubrizgavanje itd...

Održavanje je suštinski kao za Golfa ili Oktaviju.

Sam auto je prilično dobro napravljen, ima masivnu pocinkovanu limariju, vrlo kvalitetne i izdržljive materijale enterijera tako da godine ne ostavljaju previše traga na njemu.

Mane su upravo i ujedno posledica prethodno navedenih stvari pa svako bira i ceni po onome što je njemu bitnije i vaznije.

Odnosno zbog te cvrste i masivne karoserije i kvalitetnih materijala i izolacije je prilično težak auto za svoju klasu a stara konstrukcija motora ga čini prilično tromim. Da bi se to kompenzovalo donekle on ima menjač sa 5 brzina i to prilično kratkih, tako da se u 5-oj već preko 100 na sat prilično dere te ga voziti na duže relacije auto putem nije baš prijatno. Tako da je u gradu trom a na autoputu bučan. U oba slučaja je i potrošnja prilično visoka, sada sam zaboravio ali mislim da se pri 130 km/h vrti na 4.000 obrtaja a pošto je 8v ne podnosi baš da ga držiš u visokim obrtajima (sa druge strane jedan od prijatnijih benzinaca za vožnju na manjim obrtajima) i troši oko 9 litara.
U gradu ta cifra može da ide i više ako se oštrije vozi. Najbolji je na magistrali, kada ga ubaciš u 5-tu na 90 km/h i kada krstariš tako onda troši manje od 6 litara.

Tako da je ovaj auto sa ovim motorom dve suprotnosti, sa jedne strane dobijaš nepoderivu ragu vrlo pouzdanu i zahvalnu za održavanje i vrlo kvalitetno napraveljnu, ali sa druge strane osećaj u vožnji je takav da kada upališ klimu imaš utisak da vučeš prikolicu.

Eto, ako te nešto još konkretnije zanima baš u vezi ovog auta pitaj
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina

milosfc
Postovi: 69
Pridružio se: 06 Mar 2020, 15:01

Re: Савети у вези куповине

Post od milosfc » 12 Mar 2020, 10:39

Онда могу мислити овај 1.4 колико је тек слаб за ту каросерију.

Хвала, нешто слично сам и чуо, тако да отприлике то је то. Опет ти си имао нов аутомобил који је би у пуној снази, а ја ипак купујем половњак у ко зна ком стању. Видећемо...свакако ако се сетиш још нечег јави

milosfc
Postovi: 69
Pridružio se: 06 Mar 2020, 15:01

Re: Савети у вези куповине

Post od milosfc » 12 Mar 2020, 10:44

Пошто је баш мањкава понуда бензинаца млађих од 6-7 година, налетех на овај Фиат Типо

https://www.polovniautomobili.com/auto- ... at-tipo-14

2017 годиште, први власник, купљен овде, 45.000 пређених...Али ништа не знам о овом аутомобилу, контам да је можда 1.4 мотор исто преслаб за ову каросерију овако на изглед, ако неко зна нешто...Запазих на слици једној где су волан и команде стоји 14л/100км, да ли је то реална потрошња или оно што се на неким аутомобилима та тренутна потрошња стално мења па иде од 20л до 1.5л у зависности од тренутне вожње.

Извињавам се што овако шарам доста, али једноставно сад сам некако зацртао да купим ипак бензинца а ово све у понуди је и више него лоше, па онда шта год да видим, питам.

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Postovi: 10569
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Re: Савети у вези куповине

Post od Sloba » 12 Mar 2020, 10:56

Deluje da je radjena limarija. Boja na levom boku, lezanje haube, izderana prednja tablica... To je sto se vidi.

Sent from my MI 9 using Tapatalk



Korisnikov avatar
jaksa
Postovi: 3567
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Савети у вези куповине

Post od jaksa » 12 Mar 2020, 11:37

Ovo prodaje moj poznanik, auto bi trebalo da je bez mana:
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 2y1FySsEfI

milosfc
Postovi: 69
Pridružio se: 06 Mar 2020, 15:01

Re: Савети у вези куповине

Post od milosfc » 12 Mar 2020, 12:14

Sloba je napisao:
12 Mar 2020, 10:56
Deluje da je radjena limarija. Boja na levom boku, lezanje haube, izderana prednja tablica... To je sto se vidi.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
Svaka čast...

milosfc
Postovi: 69
Pridružio se: 06 Mar 2020, 15:01

Re: Савети у вези куповине

Post od milosfc » 12 Mar 2020, 12:16

jaksa je napisao:
12 Mar 2020, 11:37
Ovo prodaje moj poznanik, auto bi trebalo da je bez mana:
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... 2y1FySsEfI
Ima sličan gepek kao moja Ibica oko 270l... Potrebujem ipak trenutno veći gepek, pa bar 70tak litara veci.

milosfc
Postovi: 69
Pridružio se: 06 Mar 2020, 15:01

Re: Савети у вези куповине

Post od milosfc » 12 Mar 2020, 12:26

ljubitelj je napisao:
11 Mar 2020, 10:16
Gorivo je identično i ovde i u Austriji (EN 228/590) tako da te fiktivne priče o gubljenju perfomansi nemaju nikakvog pokriće.
Gorivo je jedna od stvari koja se lako proverava merenjem, nema ni trunke mesta za subjektivne osećaje.

Falš ulja možeš da nadješ ako ih baš tražiš i kupuješ na nekim buvljacima, ispod mostova ili nekim zabačenim prodavnicama nepoznatog porekla.

Barem ima kod nas lanaca pumpi i svašta može da se odabere.
OMV, MOL, Lukoil, Nisotec npr su sve kvalitetna i nisu nikakva falš ulja.

Te priče o gorivu i ulju mogu da prodju još kod novinara željnih senzacija, ko god se malo druži sa servisima ili radi nešto oko auta zna kakvo je realno stanje danas.

Može konkretnije, imena, koje prodavnice i koji modeli ulja su falsifikati?

Potrošnja +-30% normalno varira nezavisno od goriva, gorvio je nešto što najmanje moguće utiče na samu potrošnju motora u odnosu na druge bitnije faktore potrebne za sagorevanje. Veliki uticaj na potrošnju ima geografija, posebno nadmorska visina i vetrovi kao i sama podloga tj vrsta asfalta.

ps. NISove rafinerije su tehnološki jedne od modernijiih u Evropi i samim tim gorivo je jedno od boljih u regioniu srednje i istočne Evrope. Da, do pre 10tak godina stare rafinerije su bile zastarele i ispod proseka ali to je prošlost.
Не знам друже, вероватно си упознатији, али уважено је мишљење да је гориво преко пуно квалитетније и да се овде троши бар 1-2 литара више.

Пре пар година је важило да Мол увози гориво из Мађарске и маса људи је само из тог разлога тамо хрлила и куповала гориво.

Немам продавницу само кажем да се код нас увозе и раде и фалсификати реномираних брендова моторних уља и свега осталог. Мотул се највише фалсификује. И нема то пуно везе са куповином на бувљацима, наравно данас је то доста ређе него пре али опет.

Што се горива тиче понављам већина људи које знам а који преко су куповали то тврде, између осталог и мој брат од тетке који је таксиста и ипак је упознатији и ако ништа бар таксисти умеју добро да оцене перформансе и потрошњу.

А опет могуће је и да си у праву.

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19251
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Савети у вези куповине

Post od Heinz » 12 Mar 2020, 12:53

Kad budeš malo više vozio po susednim zemljama videćeš i sam.

Korisnikov avatar
Ivan
Postovi: 9884
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Lokacija: Novi Sad

Re: Савети у вези куповине

Post od Ivan » 12 Mar 2020, 13:18

Bas tako, cesto vozim preko i znam dosta ljudi koji voze daleko vise od mene i razlike u principu nema, tj. Znacajne razlike.

Primecuje se tu i tamo neka minorna razlika, pa u nemackoj kazu cini im se da manje trosi aral nego esso, a da shell manje prlja dpf itd.
Znaci i tamo nije sve identicno, ali znacajne razlike uglavnom nema.

Te price kako su preko kuce od cokolade, a prozori od marmelade vole da pricaju gastosi srbende, ne volim takve price.

Послато са Mi MIX 2 помоћу Тапатока

nidza je napisao:
12 Apr 2021, 10:56
nemam problem uvek sam najsporiji

Odgovori