Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
member
Postovi: 3671
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od member » 11 Mar 2020, 18:02

Reci da je BMW, ne brini, nećemo ti ništa :)

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Postovi: 23795
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Lokacija: NS
Kontakt:

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od dragvorl » 11 Mar 2020, 18:09

Mom sefu su tako na sluzbenom Mondeu zajebali i cuo se osetno jace dok opet nije pukla soferka i od onda je kao od prvog dana. Covek je Nemac i radjeno je u Nemackoj. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money

Korisnikov avatar
gavran
Postovi: 363
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: VW Passat B8 1.6 tdi
Lokacija: Novi Sad

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od gavran » 12 Mar 2020, 13:13

tyrion85 je napisao:
10 Mar 2020, 16:06
Ima li neko iskustva sa beogradskim placevima ovlascenih dilera, recimo sa placevima Reno/Nissan grupacije, ili Kia, Fiat, itd? Interesuju me iskljucivo noviji automobili (2016+). Po pravilu, ovi placevi daju garancije na motor i menjac, servisne istorije, tvrde da su uradjeni pregledi u zvanicnom (njihovom, jelte) servisu, a ako je vozilo iz uvoza, neretko su dostupni i SGS/Dekra izvestaji. Takodje, cene su im znacajno vise nego kod konkurencije. Konkretno, gledam jedno vozilo 2016 iz uvoza. Novac nije problem, platicu vise, ali zelim da znam da za taj novac dobijam bar neku sigurnost da sam kupio to sto je prodavac i oglasio.
Ja sam novembra 2018-te kupio auto na KIA placu u Zemunu. Passata B8 2015-to, znači ono klasika 3 god., 150.000 km.

Da, dobiješ kao neku malo potpuniju dokumentaciju vezano za poreklo i istoriju auta.

U principu oni ta vozila kupuju na aukcijama odnosno licitacijama koje se organizuju za vozila koja su vraćena sa lizinga. E sada, na zapadu većina operativnih lizinga je na varijantu koju kod nas radi ALD, odnosno ti plaćaš neku mesečnu rentu a u okviru nje je i trošak za registraciju i redovno održavanje po planu održavanja i osiguranje i zamena guma i sve ostalo. Suština je da su ti ugovori na tri godine i da uglavnom imaju definisanu neku godišnju kilometražu preko koje je korisnik dužan da plaća naknadu za svaki dodatni kilometar. Tako da su te kilometraže uglavnom tačne i dobiješ više različitih dokumenata gde se potvrđuju.

Od dokumentacije ti praktično daju ono što su i njima dali na licitaciji kao propratnu dokumentaciju vozila, znači ne rade ti to oni. Dobiješ elektronski izvod servisne knjižice iz ovl. servisa, i SGS (ili Dekra) Izveštaj o stanju auta i to ti je to. Od njih samih dobiješ račune za ono što su oni uradili na autu kada su ga kupili i dovezli, odnosno šta su otklonili nakon tog pregleda. Kod mene nije bilo bog zna šta, neke sitnice.

Ja sam u autu našao još knjižicu Lease plan-a, na kome se auto vodio pa sam tako došao i do ostalih podataka da je auto iz FR, da ga je koristila firma Seco Tools iz Liona, i evidenciju Leasinga o izvršenim servisima koje su oni radili a koje vode po broju šasije koji ugraviraju na stakla. Pa tako osim redovnih servisa došao sam i do podataka kada su menjali gume, koliko puta, na kojoj kilometraži tako da sam analizom i tih podataka utvrdio da je stanje auta i kilometraže tačno. To je bilo u kaseti, u onom paketu koji dolazi sa autom (uputstvo, servisna i sl. pa je tu bila i ta knjižica) ne znam da li to ima sada baš svaki. U onoj fascikli koju ti oni daju kao komplet dokumentacije to nema.

Sto se same KIA-e tiče oni svakom autu urade mali servis, za koji dobiješ račun, i daju garanciju 2 godine ili 30.000 km.

E sada, tu dolazimo do suštine. Prvo, ja sam negde već kačio sliku tabele stvar na koje oni daju garanciju a koju sam uslikao iz Garantnog lista. Znači, ta garancija na motor i menjač se ne odnosi čak ni na ceo motor ili menjač, već samo na pojedine unutrašnje delove. Znači garancija ti je na klip, blok, zupčanik i sl., nije čak ni na glavu, ventile, ležajeve a kamoli turbinu, diznu, termostat i sl.

Znači ta garancija ne znači to što mi mislimo da znači, ali sa druge strane oni ti marketinški nameću da se te dve godine ponašaš kao da si kupio nov auto kod njih sa fabričkom garancijom na ceo auto, odnosno da redovne servise radiš kod njih, da održavaš auto kod njih (znači eventualno pločice, diskove, kvačilo ili bilo šta slično), da ništa na autu ne smeš da uradiš mimo njih, znači od ugradnje zaštite protiv krađe do bilo kakvih drugih popravki na autu koji se ne tiču stvari pokrivenih garancijom. Recimo karoserijske popravke i sl. Jer gubiš garanciju.

Ja sam naravno čim sam video garanciju na tri dela a koja se nikada nikome nisu pokvarila odmah preterao auto jednu ulicu dalje da ugradim zaštitu za 200 evra kod profesionalaca umesto za 500 evra isto to kod njih od strane ko zna kakvog bambusa i u startu otpisao tu njihovu glupost zvanu garancija da samo gubim vreme i živce sa njima i plaćam nešto 5 puta više da bi me onda kada nastane bilo kakav kvar oni otresli, osim ako mi ne pukne klip.

Takođe na računu za mali servis sam video da je sipano ulje koje ne zadovoljava specifikaciju proizvođača, znači kod mene mora da ide VW 504.00/507.00 a oni su mi sipali Castrol Magnatec doduše gradaciju ispravnu 5w30 ali koje ne ispunjava VW 504.00/507.00 specifikaciju, od Castrola ide samo Edge LL-03 5w30. Tako da sam ja odmah sutradan otišao kod svog servisera i uradio novi komplet mali servis.

Sve u svemu ja sam sa tim autom za 14 meseci kako ga imam prešao nekih 25.000 km i nikakav problem nisam imao, ni najmanji. A nisam vodio nikoga sa sobom, otišao jedno popodne, još bila pozna jesen, neka kišica krenula, pao mrak u 16h, napravio jedan krug po parkingu malo pogledao i kao ajde.

Takođe, kod njih na placu ima i onih koji su iz zamene staro za novije, znači koji nisu iz uvoza sa lizinga i koji su voženi ovde dal kupljeni novi ili polovni ne znam, ali ima i takvih. Kakva ih papirologija prati to ne znam. I standardno ima njihovih Kia testnih vozila i sl.

Sve u svemu neki opšti zaključak je da se ne mulja sa kilometražom, nema havarasanih modela, dobiješ izveštaj u kakvom stanju i sa kakvim eventualnim oštećenjima je auto stigao kod njih, dobiješ račune a samim tim i informacije šta su oni radili na autu nakon toga tako da nema baš toliko nepoznanica kao kada kupuješ auto na nekom drugom placu o kome ne znaš baš ništa. Sa druge strane sve ostalo a pre svega ta garancija je više u domenu marketinškog trika, nego što ti baš dve godine obezbeđuje miran san i free of the mind, korisna je sa jedne strane ako ti auto baš zakuca (što se ne dešava ni leševima sa no name placeva) znači bolje išta nego ništa, ali uslovi važenja te garancije i cela ta priča oko ostvarivanja prava na istu je za moj ukus i za to što ti oni pokrivaju garancijom malo preterana. Tako da kažem, to oko garancije ne treba da ti bude odlučujući faktor. A sve drugo važi kao i za svaki drugi polovan auto koji kupuješ, gledaš, probaš, trudiš se da obratiš pažnju na što više stvari pa šta ti zapadne.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Postovi: 14175
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG
Lokacija: Beograd

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od pedja » 12 Mar 2020, 17:24

Ne znam da li su još uvek agresivni na oglasima, tj na otkupu automobila, sa dosta niskim ponudama.

T-T


Korisnikov avatar
blaugrana
Postovi: 6885
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08
Lokacija: Novi Sad

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od blaugrana » 12 Mar 2020, 17:45

Prosle godine su bili

Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk


Korisnikov avatar
gavran
Postovi: 363
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: VW Passat B8 1.6 tdi
Lokacija: Novi Sad

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od gavran » 12 Mar 2020, 18:02

Mislim da jesu, ja nisam menjao, ovako sam kupovao ali objasnili su mi kako rade procene. Uzme se neki realan opseg cena za odredjeni model odredjenog godista i pozicioniraju ga spram motora, menjaca, opreme, kilometraze, opsteg stanja i sl. Na tako dobijenu cenu odbiju sve sto pregledom utvrde da moraju da otklone eventualno da bi ga stavili u prodaju i onda ti na tu cifru ponude, opet u zavisnosti od toga koji je auto, kolika mu je vrednost i sl. od 1.000 do par hiljada eura manje. Oni ti kazu da ti taj auto ostavljas njima i vise te ne interesuje a da oni moraju da daju garanciju 2 godine na njega kada ga prodaju sto moze da ih kosta i da u principu moraju da imaju prostora da spuste cenu maksimalno ukoliko ga ne prodaju u roku od 60 dana, to im je neki rok kao maksimalnog obrta vozila na placu, a da ne budu na gubitku.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina

tyrion85
Postovi: 3
Pridružio se: 10 Mar 2020, 14:15

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od tyrion85 » 12 Mar 2020, 18:34

Hvala vam puno ljudi na odgovorima, mnogo mi znaci! Obisao sam dosta placeva u skorije vreme, i price u vezi ovlascenih dilera - ma koliko i tu bilo gluposti - ipak zvuce malo bolje. Oni placevi su stvarno.. reci nemam. Na kraju sam se ipak odlucio za kupovinu domaceg vozila starog godinu i po, u fabrickoj garanciji do 4 godine, sa malom kilometrazom, u zvanicnom distributeru. Kosta vise, ali sve ima svoju cenu, naravno svako procenjuje koliki rizik je spreman da preuzme. Kao sto rekoste, nista nije sigurno. Videcemo sta ce biti u voznji, nadam se najboljem :)

NeLePFC
Postovi: 60
Pridružio se: 01 Mar 2020, 15:47

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od NeLePFC » 18 Mar 2020, 17:15

Sta mislite o ovoj ponudi i ima li neko iskustva sa ovim placem iz Subotice?

https://www.mojauto.rs/polovni-automobi ... /?cena=low

Korisnikov avatar
OMP
Postovi: 8026
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: GP TJet
Lokacija: Krusevac

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od OMP » 18 Mar 2020, 18:47

jaka cifra obzirom da je benzinac i da ne izgleda nesto bas posebno

NeLePFC
Postovi: 60
Pridružio se: 01 Mar 2020, 15:47

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od NeLePFC » 18 Mar 2020, 20:41

Eh sad :) Mozda jeste jaka cena,ali je trziste momentalno takvo. Cene su drasticno skocile,pratim oglase vec mesec dana i nikako da nadjem nesto konkretno. Doduse jesam jedan auto pikirao pre neki dan i trebali smo sve da realizujemo,ali je ovo vanredno stanje pokvarilo sve... Nije ni ta suma problem s obzirom da se po oglasima krecu cak i skuplje,samo kad bih znao bar nesto o ovom placu. Mislim jasno je,kao sto je i napisano u temi da na placevima ima i dobrih kola i krseva,ali bih ipak voleo ako ima nekog iz Subotice da podeli neko iskustvo u vezi pomenutog placa :) Ja i dalje motam C4 Picasso benzinca 1.6 ali nema ga ni za lek. :glavomuzid:

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19246
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac
Birthday

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od Heinz » 18 Mar 2020, 23:31

Oboriće korona cene garant.

gazza
Banned
Postovi: 2781
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
Lokacija: Vracar/Limnos

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od gazza » 19 Mar 2020, 00:12

i to tako da nece verovati sta ih je snašlo.

NeLePFC
Postovi: 60
Pridružio se: 01 Mar 2020, 15:47

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od NeLePFC » 19 Mar 2020, 00:35

To sam i ja kontao. Bilo bi onda pametno sacekati pravi trenutak,iovako mi auto ocigledno nece biti potreban u narednih par meseci :kuku:

Korisnikov avatar
OMP
Postovi: 8026
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: GP TJet
Lokacija: Krusevac

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od OMP » 19 Mar 2020, 10:49

Ako korona obori cene oborice cene svega i svuda ne samo automobila kod nas. A da li ce se to desiti mozemo samo da nagadjamo, za sad ne vidim pad cena u CH npr. iako je uvoz znacajno smanjen i usporen sto znaci da se kod njih samo gomilaju vozila jer nema ko da ih kupi obzirom da je Srbija mozda i najveci uvoznik kola iz te zemlje. E sad kad ovo sranje bude prestalo mozda ce cene znacajno pasti tamo da bi se otkacili od "zaliha" koje su nakupili, sa druge strane ne vidim sto bi se kod nas nesto bitno promenilo u ceni sem ako se trziste ne preplavi vozilima mada je odavno i preplavljeno, sta znam videcemo

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19246
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac
Birthday

Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...

Post od Heinz » 19 Mar 2020, 11:33

Misliš da će neko u naredna 3-4 mecesa razmišljati o kupovini vozila?
U situaciji kad pljušte otkazi, kasne plate, primaju minimalci, kad se prazne rafovi, sedi kod kuće, kad se pune bolnice i umiru ljudi?

Odgovori