Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Postovi: 4882
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50
Lokacija: Beograd

Re: Dobro veče

Post od snork » 09 Feb 2021, 10:04

I ja sam 1995. otvorio nalog na Unix serveru osmeh.fon.bg.ac.yu (ne sećam se koja mašina je bila, mislim Sun SPARC - posle je prešao na PC i Linux). Na ETF-u nisam mogao, jer sam postao student tek par godina kasnije, a FON je davao naloge svima koji su želeli. Osim korišćenja internet servisa, glavni motiv je bio i učenje Unixa, jer sam tada imao 386 sa 4 MB memorije - preslabo i za Linux i za *BSD.

Član Sezama sam postao 1994. kad sam kupio modem (2400 bps). Sezam je inače postojao od 1990. i u početku imao članove iz cele bivše Jugoslavije. Slažem se sa Ljubom da je to bio daleko najveći i najbolji BBS u zemlji, a sadržaj tema u forumima (ili kako su se tamo zvale: konferencije) je bio izuzetno kvalitetan. Sezam je bio komercijalnog tipa (plaćala se članarina), a konferencije su bile žestoko moderisane (brisale su se beskorisne poruke, tako da je ostajala "suva suština"). Sezam je krajem 1994/početkom 1995. uveo razmenu "privatnih poruka" (emaila) sa drugim BBS-ovima i Akademskom mrežom.

Nidžo, korišćenje BBS-ova i interneta jeste tada bilo izvesna garancija tehničke pismenosti, ali nije bilo garancija da je neko normalna i pristojna osoba. Bilo je i tu svakakvih tipova...

Što se tiče web foruma, meni se ideja u početku nije svidela, jer je mešala sadržaj (tekst) i prezentaciju (izgled). Smatrao sam da su newsgrupe (i odgovarajući nntp protokol) pravo rešenje, a da izgled svako treba da podesi prema svojim preferencama i svom nntp čitaču. Inače je nntp napravljen po ugledu na smtp (mail) protokol, a mail readeri su često podržavali i newsgroupe. Takođe je postojala podrška za thread-ove (mada to danas većina ljudi kod emaila ne zna da koristi kako treba, već odgovara na poslednji email i citira sve prethodne). Nije mi se svidelo guranje svega na web, odnosno http protokol, koji je bio samo jedan od desetina koji su postojali na internetu. Nažalost, taj trend se nastavio, tako da je web praktično postao sinonim za internet.

Član VG sam postao 2007. kad sam kupio Zastavu 10. Posle sam prešao na Garažu i to je jedini forum koji redovno pratim. :)
Poslednja izmena od snork u 09 Feb 2021, 10:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић

Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19327
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Dobro veče

Post od Heinz » 09 Feb 2021, 10:05

nidza je napisao:
09 Feb 2021, 09:09
CBC je fenomenalan bio, jer je to prvi forum gde se dosta kvalitetno tehnički pisalo kroz razne brendove. Itekako mi je približio neke marke koje su mi tad bile manje poznate iz ugla korisnika i održavanja. Završilo se kako se završilo, najpre se Fiat odvojio (posle se ispostavlja sa razlogom, jer održava kvalitet dan danas i moderacija se baš trudi), pa onda i svi ostali.
Zbog tog tehničkog pisanja su ga neki prozivali kao "automehaničarski forum".

@snork News grupe i dalje rade full, samo za neke druge sadržaje :)

ftj
Postovi: 13072
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0
Lokacija: Beograd

Re: Dobro veče

Post od ftj » 09 Feb 2021, 10:15

I ja se kačio na jupak, tj. ćale a ja sam znao da skinem igrice i instaliram, tu sam prvi put našao duke nukem. Mislim da sam preko tog fon.osmeha prvi mejl poslao nekom drugaru koji se odselio u ameriku a to je bilo neka 93. ili 94. (ja sam 86. btw. :) ) odnosno tad internet nije ni postojao u Srb. Bas sam pre nekoliko godina pronasao odstampan taj mejl al ga izgubih.

ljubitelj
Postovi: 10624
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Dobro veče

Post od ljubitelj » 09 Feb 2021, 10:19

Kao kroz maglu mi je ovo što se piše, sećam se BBSova ali se ne sećam interneta da se postojao tih ranih 90-tih.
Mi smo u firmi imali mogućnost da zovemo modemom neki broj u Kanadi i tu je mogao neki mail da se pošalje ali nikakav internet ni surfovanje. Negde 92-93 godina.
Za Yupac se nešto ne sećam da je bilo pristupa, ili je možda i bilo ali nije bilo ništa interesantno od sadržaja pa nismo koristili...uglavnom nešto mi nije u sećanju uvezan sa pojmom internet.
Neki BBS je bio u Novom Sadu i neki u Sloveniji, ne sećam se više ni kada ni kako se zvali.

Prisećam se da je programer Unixovac pokazivao nama pilićima neke čudnovate komande, neki Gopher se pominjao, pa ftp pa svašta nešto a nam su od svega PC mašine najzaposlenije bile oko Tetrisa.
Čak smi imali interno u firmi takmičenje....

On je bio tata mata za Unix, jedan od najboljih poznavalaca tada u zemlji, extra je bio plaćen i radno vreme je imao kako je hteo. A zadužen za server 4x486 procesor, nešto memorije i SCO Unix. 2 identična servera za redudanciju...sećam se da su dolazili u firmu da gledaju to čudo tehnike tada.

Prvi internet ono da je ceo svet otvoren i dostupan meni je čini mi se bio Beotel preko nekog satelita, švedskog provajdera, čega već....ne sećam se negde kraj 96.te čini mi se.

Korisnikov avatar
snork
Postovi: 4882
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50
Lokacija: Beograd

Re: Dobro veče

Post od snork » 09 Feb 2021, 11:50

Nije bilo "surfovanja" jer web još nije bio izmišljen, tj. jeste, ali su se prvi javni web sajtovi pojavili krajem 1993/početkom 1994. godine. Za nas pod sankcijama, koji smo tada imali samo Yu-internet, 1994. su postojala tri web sajta: ETF-ov, FON-ov (za koji čak mislim da je bio prvi) i sajt Elektronskog fakulteta u Nišu. Posle je njihov broj krenuo eksponencijalno da raste.

To što si zvao telefonom je verovatno dozvoljavalo Unix shell pristup (slično kao pomenuti osmeh.fon ili kasnije tesla.rcub koji radi i dalje). Mogao si da šalješ email, koristiš ftp, od 1993. i gopher (prvi hiperlink protokol, nije zaživeo jer je ubrzo napravljen www). Ne sećam se da li je na ETF-u i FON-u postojao gopher server, ali u Nišu jeste (na adresi: ban.junis.ni.ac.yu). Mogao si takođe da radiš telnet na druge servere, koristiš finger (za info o korisnicima na drugim sistemima) i tako... sve to spada u internet. Web se takođe mogao koristiti iz komandne linije (tekstualni Lynx browser postoji i dalje), ali je njegova prava snaga bila u grafičkom prikazu (slikama i fontovima), tako da su se pojavili i browseri za grafičko okruženje. Sećam se Mosaic-a i Netscape-a 1.0. Problem je što tada nije bilo namenskih PPP dial-up provajdera, već se uglavnom logovalo preko komandne linije, a zatim pokretao SLIRP (PPP/SLIP server za komandnu liniju). Zatim se iz Windowsa mogla uspostaviti PPP konekcija. To je sve uveliko radilo 1994. godine na osmeh.fon.bg.ac.yu, galeb.etf.bg.ac.yu i nešto kasnije tesla.rcub.bg.ac.yu serverima.

JUPAK ("Jugoslovenska paketska mreža") je bio nešto drugo - komercijalna X.25 mreža jugoslovenske ZJPTT. X.25 je bio ISO set protokola koji je, grubo rečeno, bio evropski pandan internetu. Sa JUPAK-a se moglo pristupiti internetu, tj. postojali su odgovarajući gateway-i. JUPAK je tipično bio rezervisan za firme, koji su one koristile za razmenu podataka, bilo međusobnu, bilo sa RUJP i SDK, i sl. Pretpostavljam da je i on 1991. ostao bez mogućnosti pristupa globalnom internetu.

Posle delimičnog ukidanja sankcija krajem 1995. godine, do SRJ je stigao i pravi komercijalni internet. Prvi je bio BeotelNet (ćerka firma Telefonije a.d.) koji je počeo sa radom 26. februara 1996. Istog dana, negde u podne, Akademska mreža je dobila pun međunarodni internet, preko Beotela. Bio sam popodnevna smena u školi taj dan, pa sam spremno ulogovan čekao da iz Netscape-a prvi put otvorim neki strani sajt. :) Proradilo je, jako sporo, jer je navala bila ogromna, a i modem od 2400 bps nije baš bio prikladan za tu namenu.

Inače, da je BeotelNet najstariji, vidi se i po najmanjem AS broju koji ima od svih domaći provajdera - 6700. Telekom Srbije ima 8400, ex-EUnet 8771, SezamPro (sada Orion) 9125, itd. Iskreno, ne znam kako je bila realizovana prva Beotelova veza (mogu da pitam), ali su Telekom Srbije i država ubrzo stavili "šapu" na celo tržište i sve žičane veze su mogle ići samo preko njih. Satelitske veze jesu pomogle, ali zbog velike latencije nisu bile prava zamena. "Blokadu" je prvi probio VeratNet (sada deo BeotelNet-a) koji je "dovukao" internet iz Mađarske, radio-relejnom vezom u 5 hopova. Poslednji hop je bio Fruška Gora - jedno beogradsko brdo, sa antenama prečnika 3.5 m. Profi link, STM-1 (155 Mb/s). To ću dodatno prokomentarisati u onoj temi gde si napisao da si radio sa profi radio linkovima. To je bilo negde oko 2000. godine.

Telefonija a.d. je u međuvremenu napravila dugove na nekim sasvim drugim poslovima, svoju novu zgradu u Kumodraškoj 241 su oko 2007. morali prodati SBB-u (to je sadašnji SBB Telepark). Beotel se spojio sa Veratom i trenutno je u ex-Veratovoj zgradi preko puta Sajma. Osim ove dve, kupili su, i u svoj sastav uključili NS Point, YUBC, Sinfoniku, Tehnicom i još neke manje provajdere. Možda je trebalo da promene i naziv kao deo novog imidža. Slično kao što je MediaWorks (firma koja se bavila Mikrotik wirelessom) kupila SezamPro i novosadski Neobee, ali nisu zadržali ni jedan od ovih naziva, već smislili novi - Orion.
Ђенерал Јанковић

ftj
Postovi: 13072
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0
Lokacija: Beograd

Re: Dobro veče

Post od ftj » 09 Feb 2021, 12:00

haha koja enciklopedija, bravo.

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Postovi: 13155
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Lokacija: Beograd

Re: Dobro veče

Post od Grujic » 09 Feb 2021, 12:05

Ne ulazim u tacnost ali mi se mnogo svidja njegov stil pisanja kad pravi istorijski osvrt na stvari. Veoma pitko :)

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока


Korisnikov avatar
Heinz
Postovi: 19327
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Dobro veče

Post od Heinz » 09 Feb 2021, 12:18

Novije generacije: TLDR :)

ljubitelj
Postovi: 10624
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Dobro veče

Post od ljubitelj » 09 Feb 2021, 12:18

Kako li si sve zapamtio, svaka čast na memoriji :)

Internet=web, tako su svi shvatali, ovo sa komandnom linijom su bili "oni blesavi programeri".

Tih godina sam se bavio radio mrežama - sistemima, PC sam koristio kao običan korisnik bez ulaženja u detalje kako i zašto se nešto dešava.
Drugi su o tome brinuli, podese da je potreban jedan klik i magija počinje. Bilo je i pre nego što opisuješ web prezentacija, pristupalo se po Kanadi i SAD sajtovima sa sve grafikom.
Ne mogu da se setim kada ali mislim da je bilo krajem 93. početkom 94. već takvog sadržaja na engleskom govornom području, mislim na web/internet
96. je već naveliko širom Evrope bilo web sajtova, ja se sećam nemačkih tipa Auto Bild, PC Chip i slično na kojima je kompletan sadržaj bio besplatan za download, pdf-ovi a da bi se lepo natenane čitalo bio je neki program za off line skidanje celog sajta na lokalnu mašinu.

Dobiješ vezu modemom., uključiš taj program i on za nekoliko sati skine sajt na tvoju mašinu...onda otvoriš kod sebe i čitaš sve u kompletu. Ne mogu da se setim kako se zvao program, da li beše nešto Alexa ili nešto tako po nekom imenu...zaboravio potpuno.


Da, sada kada si pomenuo Netscape setio sam ga se, koristio se uz Win 3.0 pa posle kada je došao 3.11 je već "letelo" od brzine...onda se tako činilo.
I neki Word Perfect je tada bio aktuealan za prelom teksta.


ps. šteta što nema nekog celovitog teksta kao što si ti opisao hronološki da se isprati i podseti kako je nekada bilo komplikovano imati prozor u svet, i koliko je zapravo ogroman napredak napravljen za kratko vreme da danas se maltene podrazumeva internet dostupnost da čak i državna administracija očekuje da gradjani imaju pristup kao nešto redovno što se podrazumeva za razne prijave za ovo ili ono.

Korisnikov avatar
shandu90
Postovi: 12357
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Lokacija: Novi Sad

Re: Dobro veče

Post od shandu90 » 09 Feb 2021, 13:10

Stvarno, snork kad pise nije mi tesko procitati od pocetka do kraja.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Postovi: 7075
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Lokacija: Ravnica

Re: Dobro veče

Post od DukeNS » 10 Feb 2021, 02:29

@snork , kao i uvek kad pišeš - :bravo:

Ja sam se prilično kasno ozbiljnije susreo sa računarima i internetom - tek 1999., kada sam otišao na studije u Francusku. Pre toga sam samo sporadično koristio dial-up pristup netu kod tate u firmi. U Fr sam počeo i da posećujem prve forume. Bili su to navijački forumi, a prvi i godinama najozbiljniji je bio tribina.net. Vredno pomena je i da su navijači Vojvodine zahvaljujući jednom momku koji je emigrirao za Kanadu medju prvima imali svoje mesto na internet bespuću.

Što se auto foruma tiče, prvi forum koji sam posećivao je bio VG, da bih nakon nekog vremena neaktivnosti shvatio da se nešto dogodilo i onda sam zahvaljujući email kontaktu sa Slobom saznao da se masa preselila ovde....

Korisnikov avatar
Bax
Postovi: 11110
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Dobro veče

Post od Bax » 11 Feb 2021, 13:20

Zasto ljudi zanose kola u kontra stranu pre nego sto krenu da skrecu u raskrsnici?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.

Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Postovi: 13410
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Dobro veče

Post od McGruja » 11 Feb 2021, 13:22

Jer ne znaju šta rade

Korisnikov avatar
Momčilo
Postovi: 1380
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44
Garaža: Peugeot 407 2.0 HDi

Re: Dobro veče

Post od Momčilo » 11 Feb 2021, 13:23

Navikli na kamion.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk


Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Postovi: 23815
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Lokacija: NS
Kontakt:

Re: Dobro veče

Post od dragvorl » 11 Feb 2021, 13:46

Strucnjaci
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money

Odgovori