Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra
Re: Kupovina: Ford Focus ili Opel Astra
Na Volvoima nije rešeno, motor su ugradjivali kratko nekoliko godina a onda izbacili potpuno iz priče.
Mazdin atmo benzinac sa lancem, na to se odnosi.
Mazdin atmo benzinac sa lancem, na to se odnosi.
- pegazbre
- Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
- Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp
Provericu bas u servisu u vezi ovog motora. Inace sto se tice onog zvuka koa da je ujanje lezajeva citam da to moze biti znak da treba odraditi stelovanje ventila na 2.0 motoru. Navodno se radi na svakih 100.000-150.000
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
A uopšteno - nevezano od ove situacije. Majstori čiste dizne rutinski, to samo po sebi kod auta nije problem?Bax napisao: 28 Avg 2023, 22:30 Cadjav auspuh, znaci da ti trosi dosta goriva, verovatno su dizne zastopale, pa ima losije sagorevanje. Mada to mora da se vidi po performansama i potrosnji....
Dakle, ne kažem to da kao argument da li je OK da se ovaj auto vozi do majstora na proveru ili da li je bolje da odustati čim postoji sumnja, nego me interesuje ta priča oko dizni sama po sebi.
Ciste se rutinski, pod uslovim da nisu mehanicki propale, tj da nisu se okrunile.
Mada brzi se opet zaprljaju, jer je to vec auto koji je puno presao.... Povuce prljavstinu iz sistema.
Ja recimo nisam custio dizne na z10 vec skoro 150.000km i radi odlicno motor.
Mada brzi se opet zaprljaju, jer je to vec auto koji je puno presao.... Povuce prljavstinu iz sistema.
Ja recimo nisam custio dizne na z10 vec skoro 150.000km i radi odlicno motor.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Hvala!
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
i na 1.6 se steluju ventili, mislim na 120 ili 140k km ali taj zvuk ujanja mi nikako ne moze biti do ventila, koja je logika, zvuk jasno dolazi i razvoda pk kaisa a to nema veze sa glavom motora i bregastom, pre ce biti neki lezaj alternatora, kompresora klime ili sam kais, pricam za ovo sto sam ja cuo a sto je svaka moja 3ka imala, evo i kod drugara skoro uzeo jednu isto se cuje, bem li ga sta je, mozda tako fabricki ali...??? nije to neki jak zvuk vise neko sustanje nego ujanje sta znam, meni najvise lici na neki lezaj, ne cuje se kad vozis auto samo kad stojis kod motora.pegazbre napisao: 28 Avg 2023, 23:32 Provericu bas u servisu u vezi ovog motora. Inace sto se tice onog zvuka koa da je ujanje lezajeva citam da to moze biti znak da treba odraditi stelovanje ventila na 2.0 motoru. Navodno se radi na svakih 100.000-150.000
dizne se retko kad ciste preventivno, tj ne znam da to neko radi sem ako nije fanatik, obicno ako auto ok radi i ide ne diras nista a kad pocnu da zezaju idu na ciscenje ako je moguce, ja sam svojevremeno na alfi 155 cistio dizne, sumnjao sam na njih ali ipak nije bilo do njih, jesu malo izlazile iz tolerancija sto se tice bacanja goriva, nisu jednako punile menzure, ali nije to bilo nista strasno niti se osetila neka razlika posle ciscenja.
Klasične dizne se ne čiste, niti ima potrebe, niti sam čuo da je iko ikada to radio onako eto.....a kada se mehanički pohabaju onda se bacaju. Klasične elektro magnet sa iglicom dizne 500.000+km, Bošove ili Densove.
Ako ipak ima potrebe usled loših uslova eksploatacije motora onda postoji mašina i koncentrat hemija pa se za jedno 30 minuta odradi bez skidanja dizni odradi.
To sam samo jednom radio, bilo potrebe i razlika je posle tretmana bila primetna.. Dizne nije bilo potrebno menjati niti mehanički bilo šta dirati, samo Wynns ta metoda.
Na svim drugim autima nikada dizne nisu bile tema.
One kod direktnog ubizgavanja nisu toliko izdržljive po onome što sam čuo ali i one se retko diraju, uglavnom bude drugih problema na motoru koje treba rešavati kod te koncepcije pripreme smese. (usisnu granu).
Ako ipak ima potrebe usled loših uslova eksploatacije motora onda postoji mašina i koncentrat hemija pa se za jedno 30 minuta odradi bez skidanja dizni odradi.
To sam samo jednom radio, bilo potrebe i razlika je posle tretmana bila primetna.. Dizne nije bilo potrebno menjati niti mehanički bilo šta dirati, samo Wynns ta metoda.
Na svim drugim autima nikada dizne nisu bile tema.
One kod direktnog ubizgavanja nisu toliko izdržljive po onome što sam čuo ali i one se retko diraju, uglavnom bude drugih problema na motoru koje treba rešavati kod te koncepcije pripreme smese. (usisnu granu).
- pegazbre
Evo malo informacija o Mazda motorima.
Prvo sam pitao mog Ford majstora, koji povremeno radi Mazda benzince tih godista (BK i BL modele) jer imaju dosta zajednickih stvari sa Fordom. 2.0 Ford motor zna da trosi ulje, obicno pri velikim kilometrazama, kad je lose odrzavan, a i inace pri velikom opterecenju i obrtajima. Pri pregledu motora niko ne moze da zna da pi trosi i koliko osim ako trosi ulje kao i benzin pa se vidi plavi dim na auspuhu i pored katalizatora, stanje i miris ulja na meracu ali to samo ako bas trosi, ovako cu morati da vozim da bi znao koliko trosi. Sto se tice motora u Mazdi tj njene modifikacije, ne mozemi reci da li trosi vise ili manje nego Fordova verzija, malo ih je radio obicno dodju 1.6.
E onda sam otisao u Trio servis. U 85% slucajeva njima dolaze 1.6 BK i BL benzinci i oni znaju da potrose ulje, kako fabricki pri velikim opterecenjima i visokim obrtajima (kao i benzinci na Hondi koje isto rade) tako i da srcu u obicnoj voznji. Tih sto srcu ne bude puno ali ih je bilo. Sto se tice 2.0 motora, malo ih ima kod nas i kod njih u servisu, ti koji su bili nisu imali problem sa srkanjem ulja ali kaze mali je uzorak i ne znaci da ne trose. Kaze da to trosenje/srkanje ulja se desava na motorima koji su puno presli uz lose odrzavanje, retku promenu ulja i voznja sa malo ili neodgovarajucim uljem. U principu vidi se i po ostatku motora i auta kako je odrzavan. Crn auspuh ne mora da znaci nista ozbiljno ali treba pregledati.
Prvo sam pitao mog Ford majstora, koji povremeno radi Mazda benzince tih godista (BK i BL modele) jer imaju dosta zajednickih stvari sa Fordom. 2.0 Ford motor zna da trosi ulje, obicno pri velikim kilometrazama, kad je lose odrzavan, a i inace pri velikom opterecenju i obrtajima. Pri pregledu motora niko ne moze da zna da pi trosi i koliko osim ako trosi ulje kao i benzin pa se vidi plavi dim na auspuhu i pored katalizatora, stanje i miris ulja na meracu ali to samo ako bas trosi, ovako cu morati da vozim da bi znao koliko trosi. Sto se tice motora u Mazdi tj njene modifikacije, ne mozemi reci da li trosi vise ili manje nego Fordova verzija, malo ih je radio obicno dodju 1.6.
E onda sam otisao u Trio servis. U 85% slucajeva njima dolaze 1.6 BK i BL benzinci i oni znaju da potrose ulje, kako fabricki pri velikim opterecenjima i visokim obrtajima (kao i benzinci na Hondi koje isto rade) tako i da srcu u obicnoj voznji. Tih sto srcu ne bude puno ali ih je bilo. Sto se tice 2.0 motora, malo ih ima kod nas i kod njih u servisu, ti koji su bili nisu imali problem sa srkanjem ulja ali kaze mali je uzorak i ne znaci da ne trose. Kaze da to trosenje/srkanje ulja se desava na motorima koji su puno presli uz lose odrzavanje, retku promenu ulja i voznja sa malo ili neodgovarajucim uljem. U principu vidi se i po ostatku motora i auta kako je odrzavan. Crn auspuh ne mora da znaci nista ozbiljno ali treba pregledati.
Vec vidim kupovinu novog auta
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
- pegazbre
To ne ovaj put, nema se ni finansija toliko a i grota da bude novi auto iscukan u roku mesec dana
Verovatno ce mo organizovati pregled ove Mazde pa ce mo videti sta kazu u servisu. Eto mislili smo ovde da i 1.6 motori ne trose ulje pa trose kao i cuveni Hondini. Pa i na ovom Focusu sto zena vozi zna da posrce kad ga vozis u obrtajim ili pod opterecenjem a u regularnoj gradskoj voznji, 6-8000km godisnje, minimalno (ako i primetim) potrosi ulja i tako vec 80.000km.

Verovatno ce mo organizovati pregled ove Mazde pa ce mo videti sta kazu u servisu. Eto mislili smo ovde da i 1.6 motori ne trose ulje pa trose kao i cuveni Hondini. Pa i na ovom Focusu sto zena vozi zna da posrce kad ga vozis u obrtajim ili pod opterecenjem a u regularnoj gradskoj voznji, 6-8000km godisnje, minimalno (ako i primetim) potrosi ulja i tako vec 80.000km.
Lepo su ti rekli sto sam i ja 100 puta vec pisao, sta si kupio videces za 2 meseca, ni jedan servis nema pojma kakvo je stanje motora, osim ako nije prolupao, sve ostalo i sam vidis tokom test voznje.....
Za par meseci videces kolko si se i da li si se zajebao....
Ako planiras da kola dovodis u fabricko stanje, sto ocigledno imas skolonsti, zabatali Mazdu, uzmi Toyotu ili Hondu.
Ili se drzi proverenog Forda i Astre.
Za par meseci videces kolko si se i da li si se zajebao....
Ako planiras da kola dovodis u fabricko stanje, sto ocigledno imas skolonsti, zabatali Mazdu, uzmi Toyotu ili Hondu.
Ili se drzi proverenog Forda i Astre.
- pegazbre
Sad gdedam izvestaj iz CarVerticala, nije bilo ostecenja a zapisi kilometraze su na godinu dana i predjenih 10-18000km godisjne, zadnji zapis 11.2020 na 122.245km a na satu oko 152.000km. Deluje da je realna kilometraza...
EDIT: Ni zenin Fokus nije u fabriskom stanju, cuju se lezajevi u menjacu, ima lufta u diferencijalu, malo se cuje servo pumpa ali je motor ok, vesanje i kocnice potpuno nove. Taj auto je gradski auto i psihofizicki tako gledam na njega, za po gradu je u dobrom mehanickom stanju ono sto mora. Ford S-Max je bio namenjen za duze voznje i tu sam hteo da sve bude ok da me ne ostavi u nekoj nedodjiji ali koliko god sam ga hteo kvalitetno odrzavati nije islo bez nerviranja. Tako da ce se ova Mazda gledati kao i Focus, bitno mi je da znam sta je problem, koliko je ozbiljno i moraju biti ispravne kriticne stvari.
E sad da li je bolja Astra ili Ford od Mazde 3 (koja je u principu prepakovani Focus po mnogocemu) to ne znam reci. Astru J ne poznajem, Ford ima svojih problema za koje mi je receno, motor je dobar ali isto zna da trosi ulje ako nije dobro odrzavan i zavisi od voznje tako da izmedju Forda i Mazde mislim da je mrtva trka sto se tice odrzavanja ali Fordova ima jako malo na oglasima i ti koji su tamo vec dugo stoje a Mazda se zeni bas svidela...Jedino ta Astra J moze da bude alternativni izbor ali nismo je ni stigli pogledati.
EDIT: Ni zenin Fokus nije u fabriskom stanju, cuju se lezajevi u menjacu, ima lufta u diferencijalu, malo se cuje servo pumpa ali je motor ok, vesanje i kocnice potpuno nove. Taj auto je gradski auto i psihofizicki tako gledam na njega, za po gradu je u dobrom mehanickom stanju ono sto mora. Ford S-Max je bio namenjen za duze voznje i tu sam hteo da sve bude ok da me ne ostavi u nekoj nedodjiji ali koliko god sam ga hteo kvalitetno odrzavati nije islo bez nerviranja. Tako da ce se ova Mazda gledati kao i Focus, bitno mi je da znam sta je problem, koliko je ozbiljno i moraju biti ispravne kriticne stvari.
E sad da li je bolja Astra ili Ford od Mazde 3 (koja je u principu prepakovani Focus po mnogocemu) to ne znam reci. Astru J ne poznajem, Ford ima svojih problema za koje mi je receno, motor je dobar ali isto zna da trosi ulje ako nije dobro odrzavan i zavisi od voznje tako da izmedju Forda i Mazde mislim da je mrtva trka sto se tice odrzavanja ali Fordova ima jako malo na oglasima i ti koji su tamo vec dugo stoje a Mazda se zeni bas svidela...Jedino ta Astra J moze da bude alternativni izbor ali nismo je ni stigli pogledati.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Astra J je znatno moderniji automobil i od Mazde i od Focusa koji gledaš.
Samo mi nije jasno što ne pogledate neki B segment kad ga već koristite samo po gradu.
Bolji je izbor vozila.
Samo mi nije jasno što ne pogledate neki B segment kad ga već koristite samo po gradu.
Bolji je izbor vozila.
Brzine idu u H-a !!!

- pegazbre
Ne mozemo svi stati u B segment tipa Fieste, Klija i sl mora biti Golf klasa da tako kazem. Forda koristimo kad god obavljamo nesto po gradu, idemo svi zajedno negde u grad, ponekad Fruska Gora, Futoga, Petrolend i sl. Zato mora nesto te velicine.
Za Astru mi je sve jasno ali eto zeni se svidela Mazda a u neku ruku i moj majstor kod koga odrzavam Forda 12 godina radi i ove Mazde tako da mogu da nastavim dalje odrzavanje kod njega. Hteo sam da odemo da pogledamo bilo koju Astru, cisto da vidi kako to izgleda i sl ali mismo stigli, iskocila ova Mazda dok joj je Ford bekap verzija.
Zakazo sam pregled pa ce mo videti.
Za Astru mi je sve jasno ali eto zeni se svidela Mazda a u neku ruku i moj majstor kod koga odrzavam Forda 12 godina radi i ove Mazde tako da mogu da nastavim dalje odrzavanje kod njega. Hteo sam da odemo da pogledamo bilo koju Astru, cisto da vidi kako to izgleda i sl ali mismo stigli, iskocila ova Mazda dok joj je Ford bekap verzija.
Zakazo sam pregled pa ce mo videti.
Zato probate Hondu Jazz, da vidis kako se pravi pametan auto.