Re: Grčka
Poslato: 08 Avg 2021, 10:32
hleb ovde je 70-80c za relativno običan beli ili običan integralni, ta vekna cenim nema više od 500 grama. specijalni hlebovi na primer od beskvasnog ili od kiselog testa napravljeni od retkih vrsta pšenice kao što je starenio koji je sačuvan iz vizantijskog doba se prodaju na kilo, oko 2.50e/kg. to su iste ili slične cene kao po pekarama gde kupujem u bgd - šarlo, radionica, rogenart. pite od spanaća ili fete su 1.50 do 2.00e i to je objektivno skuplje nego kod nas ali kvalitetnije pa je poređenje teško.
postoje namirnice koje su objektivno skuplje pa i dosta skuplje nego kod nas. meso po privatnim mesarama ume da bude poskupo, junetina 10e, seoska prirodno hranjena kokoška (kokorac) 7e. svinja i jagnje slično kao kod nas, pritom o praznicima kao što je uskrs jagnjetina i jaretina jeftinija nego u srbiji, ide dole i do 5e/kg. mlečni proizvodi skuplji, 500ml tečni jogurt ili kefir 1.20-1.40. breskve (sem ako ne kupuješ u veriji odakle stužu) umeju da budu i po 3e.
ako se kupuje po supermarketima ovo sve može da bude dosta jeftinije, junetina (nažalost iz holandije ili francuske) je 6.50e nekim danima, o pecivu iz LIDL da ne govorim. polovina spanakopite je 50c, hleb od kiselog testa je 1.40/kg, većina drugih ispod evro.
ovo su cene iz soluna, kavale, limnosa i niza drugih lokacija gde sam boravio u prethodnom periodu - paxos, sifnos, pilion, itaka, lesvos. u cene na halkidikiju nemam uvid i ne bih poredio sa nečim što ne znam, pogotovo ako su u pitanju biznisi nasetovani na turiste i realno rade par meseci godišnje, moguće je da se tamo više cepa po ušima.
@heinz - ja sam pilion upamtio po najboljoj spanakopiti ikada igde u grčkoj, negde na putu od damuharija ka muresiju - smežurana baba je mesi a u fil idu samo divlje trave, mirođije, anis (koje nabere ranom zorom dok sunce ne upekne) i feta, a fila više nego kora. pakao, totalno domaća radinost. taj osećaj da jedeš nešto kupovno a ukus je kao da ti je baba spremila iz ljubavi kad si bio dete nije tako redak ovde.
postoje namirnice koje su objektivno skuplje pa i dosta skuplje nego kod nas. meso po privatnim mesarama ume da bude poskupo, junetina 10e, seoska prirodno hranjena kokoška (kokorac) 7e. svinja i jagnje slično kao kod nas, pritom o praznicima kao što je uskrs jagnjetina i jaretina jeftinija nego u srbiji, ide dole i do 5e/kg. mlečni proizvodi skuplji, 500ml tečni jogurt ili kefir 1.20-1.40. breskve (sem ako ne kupuješ u veriji odakle stužu) umeju da budu i po 3e.
ako se kupuje po supermarketima ovo sve može da bude dosta jeftinije, junetina (nažalost iz holandije ili francuske) je 6.50e nekim danima, o pecivu iz LIDL da ne govorim. polovina spanakopite je 50c, hleb od kiselog testa je 1.40/kg, većina drugih ispod evro.
ovo su cene iz soluna, kavale, limnosa i niza drugih lokacija gde sam boravio u prethodnom periodu - paxos, sifnos, pilion, itaka, lesvos. u cene na halkidikiju nemam uvid i ne bih poredio sa nečim što ne znam, pogotovo ako su u pitanju biznisi nasetovani na turiste i realno rade par meseci godišnje, moguće je da se tamo više cepa po ušima.
@heinz - ja sam pilion upamtio po najboljoj spanakopiti ikada igde u grčkoj, negde na putu od damuharija ka muresiju - smežurana baba je mesi a u fil idu samo divlje trave, mirođije, anis (koje nabere ranom zorom dok sunce ne upekne) i feta, a fila više nego kora. pakao, totalno domaća radinost. taj osećaj da jedeš nešto kupovno a ukus je kao da ti je baba spremila iz ljubavi kad si bio dete nije tako redak ovde.