Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Re: Grčka

Post od gazza »

Izvini, cenim svoj stomak, ne kupujem povrće po radnjama uključujući i samoposluge. A pijačni pregled mi isto ne treba, živim 100m pored pijace pa šta god pisalo na internetu, znam koliko izvadim na kraju iz svog buđelara. Za ove cene gore nema dobar paradajz sigurno, ni luk, za lubenice ne znam, zasitio sam se vrhunskih u Grčkoj i neću da kvarim utisak.

Tvoja procena da je sve na ostrvu skuplje važi samo za stvari proizvedene na kopnu gde se uračunava cena transporta brodom. Voće i povrće koje rađa na ostrvu a i tamo ljudi žive od poljoprivrede ne košta više. Rekoh da je paradajz 1 evro, luk 50 centi do 1 evro, lubenica 30-50c. Nije to skuplje nego na kopnu. Mekani paradajz za kuvanje dobiješ za džabe uz drugu kupovinu, ne košta protivvrednost 50 dinara kao što sam danas platio ovde.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pitao si da li je cena po kojoj kupujem iz Beograda, napisao sam koliko plaćam.
Za te cene naravno da ima ne dobar nego odličan i paradajz (domaći sa juga, makedonski, albanski a to su sve vrhunski), i luk i lubenice i dinje i svega što poželiš.
Na jugu je paradajz prodavan po 5-10 dinara od strane proizvodjača....cena u marketima je stoga sasvim normalna i očekivana uz ovako obimnu ponudu. Tržište jbg.

Ako ništa drugo Srbija nikada nije oskudevala u kvalitetnom i ukusnom voću i povrću.

Pregled cena sam ti postavio da uvidiš da prosto nije tačno da je paradajz baš i jedino 200dinara i da postoji prodaja i malo dalje od 100metara.

A roba je imanje više ista kod svih prodavaca, ne uzgaja se ni luk ni paradajz na Kaleniću....čuo si za veletržnicu tj kvantaš.
Kalenić je po tradiciji sa slabijom ponudom, višim cenama...ti si odabrao Vračar ali to nije centar Srbije niti jedino mesto gde se živi pa da se proglašava opšte važećom neka cena koju si ti video.

Zašto si uzimao kako kažeš mekani paradajz?

Ja za 60 dinara imam ponudjen vrhunski paradajz, takav mekani se i ne nudi. Ne bi ga ovde niko ni uzeo...

A na tom ostrvu, cene koje navodiš su očigledno više nego ovde. Mislim stvarno ne znam zašto uzdizanje nečeg grčkog a nipodoštavanje nečeg sprskog pa i kada je očigledno da ne odgovara stvarnom stanju.

Bila je i neka priča o pekarskim proizvodima, slično ovome kao da je Grčka centar sveta. :)
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ja se ne sećam da sam ikad u GR pojeo lep paradajz, voće je lepse nego kod nas, lubenice posebno, nektarine, breskve, groždje, ali opet nije to sad nešto drastično lepše, i kod nas ima lepog voca.
Cene tamo mi i nisu nešto bitne toliko za tih 10 dana, dal je malo skuplje ili jeftinije nego ovde ne igra neku ulogu u par kupovina.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Bitno da i ovde i onde ima dobrog paradajza, u suprotnom bi rizikovali da postanete "paradajz turisti"

Jbt 200 kinti paradajz, mnogo...
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

U GR nam je svaka horiatiki bila odlična pa i paradajz u njoj, a ovde nijedan paradajz nisam jeo da valja. Evo me sad na drugom kraju zemlje, isto loš kao i u BG.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Činjenica je da se i kod nas paradajz iskvario, nije kao nekad što je bio, ko zna šta se radi, ukršta, buta ali ima jos da se probere solidan paradajz
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

Meni je ovo prva godina, koliko mi seže sećanje unazad, da mi je paradajz u Grčkoj bolji nego naš. Ranijih godina sam toliko umeo da iskriziram od lošeg paradajza u Grčkoj da sam tempirao povratak za pijac četvrtkom u Gevgeliji da mogu da kupim gajbicu dobrog a ako ne mogu da natempiram dan onda sam pazario od onih što su prodavali pored puta pre Vlasotinca, pre nego što je izgrađen AP kroz Grdelicu. Mislim da smo mi došli na naplatu onoga kroz šta je Grčka ranije od nas prošla - prešli su na nove evropske sorte kojima je trebalo neko vreme da se "aklimatizuju" na novu sredinu. U Srbiji se danas pod imenom jedne od najstarijih tradicionalnih sorti (bivolje/volovsko srce) prodaje holandski hibrid čiji ukus niđe veze sa onim što su naše babe gajile, ali je otporan na bolesti, rađa mnogo više i lepo izgleda. Ja sam ove godine u Grčku stigao 7. jula i na ostrvu je već rodio neočekivano fenomenalni paradajz sa otvorenog polja koga tada na mojoj beogradskoj pijaci još nije bilo ni u količinama ni u kvalitetu. A nema ga ni 5 nedelja kasnije, ono što se sada prodaje iz lokalne proizvodnje (a da nisu skaredni albanski hibridi iz okoline Berata pa i makedonski, nažalost, Turke iz Betmena da ne pominjem) je uglavnom dosta kilavo, ja sam na kraju kod neke babe uspeo da nađem nešto što podseća na starinski paradajz, lepo izgleda, crven je, mali mu je koren peteljke u mesu ali jednostavno nema tu slast koju bi dobar paradajz sredinom avgusta već moralo da ima. Ne znam u čemu je stvar, na ostrvu znam da je bio dugačak topli i sušni period u fazi zrenja koji je rezultirao plodom koji je sladak kao neko voće a s druge strane (uglavnom) čvrst i bez oštećenja. Međutim dole više nema dobrog paradajza jer su uglavnom do početka avgusta obrali sve od salatnog što su tempirali za špic prodaje a ostao je samo ovaj koji se bere nedozreo jer je namenjen za spremanje jela (punjeni paradajz - gemista) a ne za salatu.

Da stvar bude posebno čudna, ove godine su im dosta loše breskve, kasne sa zrenjem pa ih da bi uhvatili udarni deo sezone, beru dok su još tvrde i nezrele. Imali smo jedan dobar pazar nekih za koje je majstor spustio cenu jer su imale tu i tamo neki udarac ali su na ukus i strukturu bile savršene, sve ostalo što smo kupovali (po jedne nektarine, bele pljosnate i klasične megalo breskve) su bile tvrde i loše. Ovo što sam probao ovde - mnogo ukusnije, iako neuglednije (u smislu veličine).
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Stigli danas sa Tasosa, krenuli oko 15 do 4 iz Teologosa, u 5 po gr na trajektu, oko pola 8 po našem Dojran, 1. na granici, oko 10 po našem Prohor Pčinjski 2. na granici.
Valjda sam vremena dobro napisao, ne sećam se više :D

Bili u Ikei oko 14. Gužva na autoputu u Srbiji, ljudi su stoka , provlače se zaustavnom i tako te stvari. Bio sudar kod Ikee, sve stajalo, provukao se od petlje Vrčin do Ikee sporednim putem, dobar feeling, svi stoje, ti cepaš :D

Overili smo poslednjih dana i Paradise , mermernu i vathi. Bilo mi žao clia i kamenolomu, tragovi od gusenice baš rastresaju trap.

Inače je Klio popio nešto preko pet litara na 100km za ceo put i jedan akumulator :D
Resetovao mi je bord tu u Makedoniji, pa ne znam bas tačan podatak.

Sent from my AC2003 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Kod Ikee nema zaustavne. Obe su vozne trake.
ivkebgd
Reactions:
Pridružio se: 23 Dec 2020, 09:35

Post od ivkebgd »

Jel zna neko dal se i dalje dele besplatne kartice za putarinu u Mkd? Krecem 24-og pa bi zeleo da znam zbog trsokova.Hvala.
Rade
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 16:28
Garaža: škoda octavia 1.9 tdi

Post od Rade »

Ne bilo samo do 15 avgusta

Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka

gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

Iako se spremam za povratak u Grčku sledeće nedelje, vreme je za svođenje utisaka o letu 2021.

Glavni utisak nije iz domena turizma nego ekologije. Veliki deo Grčke je bio na udaru požara i zagađenja vazduha međutim mene mnogo više zabrinjava ono što sam video i zatekao na Severnom Egeju, što već nije samo na Egeju nego će uskoro postati opšte mesto celog Mediterana a to je promena kvaliteta morske vode.

Ove godine je na Limnosu (nalazi se između Atosa i Turske obale, nekih 2.5 sata na jug od Tasosa) zabeležena primetna promena vode za koju mnogi veruju da je posledica zagađenja u turskom Mramornom moru gde se već decenijama ispušta voda iz kanalizacije i fabrika, što je u međuvremenu poprimilo razmere jedne od najozbiljnijih ekoloških katastrofa na more. Ta voda već neko vreme kroz moreuz Dardaneli "curi" u Egej ali je ove godine taj proces bio intenzivniji i po prvi put se uočavaju veće promene. Na površini vode ima pene, tamo gde se voda zavlači i stoji (manji i plići zalivi) bilo je i braon "šlajma" na površini koji je podsećao na slike iz Turske. Najveća promena je eksplozija fitoplantktona u vodi, koji je doveo do toga da je voda tamnija, sa barsko zelenom bojom i povećane gustine koju najbolje primećuju oni koji rone ili se bave ribarenjem (recimo teret mnogo sporije pada na dno mora nego pre).

To je sve vrlo ozbiljno jer čak i da nema pene na primer, a to je uglavnom bilo pitanje vetra, promene u dubini vode su takve kakve su i one se nisu menjale. Mi smo imali duge periode, bukvalno po 10 dana, bez pene i promena na površini ali je sve vreme konstanta bila ta "ružnija" boja vode. Sad, Sev.Egej nikada nije imao tu zavodljivu, tirkiznu boju mora koju ćeš videti na Lefkadi ili Zakintosu, ali opet nije baš ni težio nečemu što je bliže bari nego moru.

Kod mene na ostrvu koje je inače bukvalno prvo na udaru tog curenja iz Mramornog mora situacija nije bila loša, nije bilo većeg sranja na površini, za 5 nedelja jula i početka avgusta uglavnom ponekad malo ostataka pene ali je generalno ceo proces toliko apokaliptičan da ne prestajem da razmišljam da li će more uspeti da se očisti. Ono što bi sve moralo da zabrine je što se sve to pomera na jug i nalazi puteve bukvalno do svake plaže na Egeju. Neki izveštaji sa Halkidikija govore o tome da je i tamo sada slično zagađeno. Od ljudi koji su bili na Pilionu a pisao je o tome i Heinz čuo sam da je more bilo dosta štrokavo, puno pene, video sam neke slike i rekao bih da je prvi vetar kod nas njima uvalio problem a siguran sam da je sve to premećeno i na Sporadima i južnije. Vlasti u Atini su tome lakonski pristupile, nama je bio u inspekciji neki visoki činovnik ministarstva za ekologiji u junu mesecu kada je to iz Turske pretilo da bude černobilska katastrofa, ali čim se ispostavilo da neće biti braon skrame oko Limnosa oni su se opustili i rekli da nema problema.

Jbga, ja svakako neću odustati zbog ovoga od odlaska na ostrvo, u krajnjoj liniji od cele sezone najmanje mi je zanimljivo leto iako svakako volim vodu i kupanje. Ali mislim da, bude li sličan proces kontaminirao ta neka opšta mesta grčkog turizma na severu, da će mnogi morati da potraže druge destinacije. Koliko vidim ove godine je Jonsko more bilo bezbedno i nadam se da će tako ostati, teško je zamisliti da te promene mogu tako brzo da obiđu krug oko Peloponeza i krenu na sever ka Jadranu.

Zapravo me je najviše smorio razgovor sa komšijom Karlom (78), Italijanom koji pola godine živi kod nas u selu a pola godine u Veneciji. On kaže da on tu vrstu promene kvaliteta mora gleda više od 50 godina u Italiji i da neće biti puta unazad bez radikalnih promena. Ako je do Turaka koji okružuju Mramorno more, onda na promenu možemo da zaboravimo, pošto ti retardi na sve to gledaju i kao formu specijalnog rata protiv Grčke (ovog leta su Turci na tekstove o ovoj krizi u Egeju stavljali slike iz Mramornog mora da pojačaju utisak i odbiju turiste od nakane dolaska u Grčku). Ne znam ni šta jedna siromašna zemlja kao što je Grčka može da uradi kao i šta se uopšte može uraditi da se proces zaustavi i promeni, od čega verovatno najviše zavisi ima li smisla nešto tražiti od EU. Okreni obrni, mislim da smo na putu da trajno sjebemo još jednu veliku stvar u našim životima a to je more.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

sjebava se sve redom tako more treba najmanje da nas brine
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13