Imam ja u palanci stari stan. Građen ~1962 ili tu negde.
Stolarija je na njemu još iz prve ugradnje i sve dihtuje kako tako.
Zidovi su odlični, masivni, stan je smejurija ugrejati. Doduše ima samo 4 sprata, mada i ne volim da ima više.
A takođe sam imao prilike da promenim 6 stanova u BP, živeći kao podstanar. Jedina zgrada koja je mogla kako tako da se meri sa tim stanom, je građena početkom 80ih, možda malo i ranije. Sve ostalo gde sam ja stanovao, a novije gradnje je, je smejurija. U najmlađem stanu u kom sam bio, mogao si da gurneš prst između šarki vrata, napolje. PVC stolarija, verovatno najgori kvalitet. Drugi stan uvek hladan, strahota, iako je na gradskom centralnom bio.
Još jedan od detalja, je stepenište, koje je nekako postojano, vide se godine na gelenderima, ali samo stepenište stoji ko puška, malo izlizano, ali vidi se da će tako još 100 godina, ne mogu mu noge ništa. Dok u ovim novijim zgradama, sam viđao odvaljene stepenike, koji se klimaju kada se penješ, bojiš se da staneš na njih.
Ali ti stari stanovi kubure sa instalacijama. Npr. kod nas je voda/kanalizacija problem. Stalno negde pucaju cevi i curi voda i stalno krpe, ali nikako da se dogovore, da skupe pare i srede te vertikale i onda svako sebi u kupatilu i reše problem na duže vreme. Cevi su stare i oronule, trule, boga pitaj kada su stavljene, verovatno kada i zgrada.
Sve se to može uglancati, ako imaš normalne komšije, kakvi nisu u toj zgradi, zato je takva. Smrdi kanalizacija, curi voda, vide se fleke po zidovima, ..., ali generalno sve su to sitnice, koje se relativno jeftino mogu srediti, samo da ima ko da se dogovori.
Problem je što nikad ne znaš ko je u zgradi, dok ne počneš da živiš tu
Edit: Da napomenem i da nisam imao prilike da živim u nekim elitnim zgradama, koje važe za sam vrh graditeljstva i gde se nije štedelo. Ali čujem od drugih ljudi, neki hvale, neki kude ...
Moj zaključak bi bio, da je nov stan kvalitetan sigurno skuplji osetno od buranije i da je lakše za manje novaca (ako je cilj da se ipak jeftinije prođe) naći polovan, stariji stan, jednak po kvalitetu tim novim elita stanovima.