Isplativost električnih vozila

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Re: Isplativost električnih vozila

Post od Markoni »

Svaka čast na objektivnosti. Kao što Peđa reče ovaj auto je car za grad gde ne možeš za dan da potrošiš bateriju i gde možeš da se ogrebeš za punjač stvarno besplatno.
aboki napisao:Trosak goriva za oko 1900km je 24e i 500din.
Za ove električne treba uvesti i stavku trošak puta, a ne struje. Koliko je tu kompromisa napravljeno i para potrošeno da ne kažem uzalud, ali je jako blizu tome.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Isplativost električnih vozila

Post od Saša »

Svaka čast na volji i želji da se na struju ode do mora. Nastavi da pišeš, sve nas jako interesuje ta tematika.

Sent from my iPhone using Tapatalk
kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

aboki napisao:Vratih se sinoć kući.

Skoknuo jedno jutro do Lidla na Kasandri, cekao 40 minuta da se oslobodi mesto. Punio se Tesla Y i Captur hybrid. Rumunu u Capturu se zaustavio punjac, jer je ogranicen na 1h, on uredno vratio. Kao ne zna engleski, ali ce jos 1h. Punio sam se 1h, do nekih 83%

Posle dva dana krenuli za Solun, imali smo nocenje. Grk koji je dosao do Lidla sa Volvom C40 mi rece da kod Leroy Merlina ima dz punjac, a on bas pored Jumboa. Kad mi tamo on ne radi. Obavili Jumbo i onda plan bio da odemo do Cosmosa. Kako se nije oslobodilo mesto dok smo bili, nadjoh punjac blizu smestaja i Bele kule, platih 24e DC punjac. Za to vreme setali i bili na veceri.

U cetvrtak krenuli, plan bio do Nisa, ali nismo imali smestaj, vec ako budu guzve na granicama mozda ranije da prenocimo. Mala zaspala pre granice i zbog toga nisam stao na Makpetrol, vec menjam plan da bude Veles. Vozio sam 100km/h, a ceoni vetar mi ubi domet, potrosnja bila 24kwh do Velesa. Za 2h se napunili, zena htela u Sinsay i otisli posle da rucamo. Preskacem Kumanovo, koje mi bilo u planu i menjam plan za naplatnu Presevo. Nov punjac od 40kw. Naravno, ne radi. Domet oko 140km, necu imati do Nisa i placam nesto vise od 10kwh na Pan Ledi pumpi u Brestovcu oko 500din. Nekih 10-ak minuta smo se punili, punjac im je od 120kw, ali moj prima 50kw na DC.

Stizemo u Nis u Delta planet, veceramo i nadjoh smestaj. Bili oko 1h, napunili se do 73%. Ujutru isto, damo dorucak i do 100%.

Naravno, stali u Galeriji u BG 2h, rucak i igraonica za malu.

Resetovao mi se opet bord u Nisu, ne znam zbog cega. Potrosnja od Nisa do BG-a mi je bila 18.2kwh isto 100km/h. Velika razlika u odnosu na istu voznju i 24kwh sa vetrom. Od BG-a do Kovilja sam isao 120km/h i bas se cuje kovitlanje u odnosu na 100km/h. Mislim da je zbog nosaca, na Scenicu su drugaciji i nije takva buka ni na 150 bila.

Trosak goriva za oko 1900km je 24e i 500din.

Generalno, ovaj auto nije za ovo namenjen, posebno ne sa krovnim koferom. Baterija od 77kwh i DC Punjenje od 120kw po meni lagano za ovakav put. Pod lagano mislim da se plati DC ili kod Naisa npr za dz. To je recimo neki ID3, ID4, ili Tesla 3 od "jeftinijih".

Meni trenutno zadovoljava primarne potrebe, jednom godisnje za ovo mogu uzeti i Rent a car.Slika

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk
Ja se ne usudih da idem eGolfom na more, ima dosta manju bateriju. Znaci i Grcima svaki drugi punjac ne radi? Imao sam skoro avanturu do Temisvara, toliko EV, a toliko da punjaci nece da rade iz nekog razloga. Najgore od svega, za svaki punjac druga aplikacija, pa ako nemas net u kanalu si. Pa probaj da instaliras apliakciju, ne moze jer tvoj nalog ne podrzava taj region, ludnica. Po GR sam primetio dosta EV.

To sto kazes, baterija 80kWh, uputio bih se gde god.

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk

Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Svaka čast, na putovanju i na iskrenom pisanju.

Uvek je u životu tako da sve prednosti nose i neke kompromise. Neko priča o njima, neko ne.

Mene bi trenutno, sa ovakvom mrežom poprilično nerviralo toliko planiranja i onda punjač ne radi.

Mada sam i na Lefkadi ove godine video baš dosta električnih automobila, tako da ipak svi nekako funkcionišu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ako se uputiš sa odgovarajućim EV, nije toliko strašno. Svuda ih sad već ima, i po najudaljenijim ostrvima, tako da problema očigledno više nema.

Nije ni benzinskih pumpi bilo na svakom ćošku 1920. godine, pa je revolucija bila nezaustavljiva. Ne vidim više na sve strane konjanike i kočije.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Me vidim ni ja rezervoare za elekričnu energiju.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Dobro Nidžo, kada se pridružuješ revoluciji?

TapaT

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Mnogi revolucionari stradaju :) A i ja se ne bi vracao u 1930 … ako ne moram, a verovatno cemo morati :)

Nego koliko si koristio klimu i kako je ona radila?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nije drama uopšte ako nije jedini auto.

@pedja evo čekam prvi znak umora ovog auta. Do tad još mogu dw uvidim nešto protiv, ali zasad nema ništa.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Što bi čekao da se umori? :)

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Gde da ih držim? Napolju nema šanse.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ja bih opet stavio akcenat na neverovatno mali domet na autoputu.
Uzimam u obzir da se vozi po ograničenju ili malo preko, znači 140 kmh.
Ja lično, relacije koje često vozim, preko Bugarske do Grčke recimo, ili autoput do Niša...su relacije gde nema merenja prosečne brzine, nema policije, dobar put, u Bugarskoj je ograničenje 140 kmh, tako da vozim dosta brže od toga.

Kolega iznad spominje brzinu od 100 kmh i relativno loš domet, tako da je u suštini loša priča.
Znam, krovni kofer je tu dosta pokvario stvari.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Svaka čast @aboki, super si ti to izveo! Vidi se da baš imaš entuzijazma, za ovaj poduhvat je trebalo strpljenja, ali odlično su se sve i snašao.

Hvala za lepu priču!

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

carov2 napisao:Ja bih opet stavio akcenat na neverovatno mali domet na autoputu.
Uzimam u obzir da se vozi po ograničenju ili malo preko, znači 140 kmh.
Ja lično, relacije koje često vozim, preko Bugarske do Grčke recimo, ili autoput do Niša...su relacije gde nema merenja prosečne brzine, nema policije, dobar put, u Bugarskoj je ograničenje 140 kmh, tako da vozim dosta brže od toga.

Kolega iznad spominje brzinu od 100 kmh i relativno loš domet, tako da je u suštini loša priča.
Znam, krovni kofer je tu dosta pokvario stvari.

Pa nije za to EV, jos uvek. Ali za voznju po BGu i jednom godišnje sto ode do na more, njemu kako kaze vredi "cimanja". Ko dnevno prelazi ceo range baterije, njemu se isplati EV.

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Odgovori