Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od stefanan »

Za sve (bez obrzira gde je obavljen pripravnicki) upis 4000 ?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Advokatski pripravnici mislim da ne palćaju ništa ili plaćaju 10% kao i sudijski. Ostali plaćaju punu cenu.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Pa sto kuka Uros,on je u sudu :kezo:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

U Beograd se godišnje doseli 50.000 ljudi
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/538647 ... 0000-ljudi

Da li Beograd može da primi skoro 50.000 ljudi koliko ih se doseljava svake godine?

U prestonicu se za godinu dana doselilo 49.669 ljudi iz cele Srbije, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najveći deo njih (6.618) skućio se u Novom Beogradu. U Sopot niko nije želeo da ide. Gradske arhitekte upozoravaju da u Beogradu više nema mesta i da, ako se ovaj trend doseljavanja nastavi, grad hitno mora da se širi.

- Beograd je prepun. Samo u užoj zoni grada živi oko milion i po ljudi. Da bi uslovi za život bili normalni, u centru ne bi trebalo da živi više od milion ljudi. Ali svi znamo da doseljavanje neće stati uskoro - kaže Ivan Rašković iz Društva arhitekata Beograda.

Pravaca za širenje grada, po njemu, ima nekoliko.

- Beograd može da se širi ka koridorima i velikim saobraćajnicama - dakle u Ibarskom pravcu, preko Zemuna i prema Zrenjaninu. Takođe, grad bi mogao da se širi uz reke, niz Dunav u naselje Višnjica, i niz Savu ka Ostružničkom kraju. I naravno, na levu obalu Dunava - kaže Rašković.

Posao za sve - nemoguća misija
- U Beogradu je registrovano 108.640 nezaposlenih lica. Od toga je čak 59.589 žena. Nezaposlenost je ove godine za 2,4 odsto manja u odnosu na, recimo, 2010. godinu - kažu u Nacionalnoj službi zapošljavanja. Oni dodaju da je 2014. godine u Beogradu posao pronašlo 72.600 ljudi.

U Urbanističkom zavodu Beograda kažu da će se u budućnosti grad širiti na šumadijsku stranu i severni banatski deo.

- Zone za novu izgradnju su Rakovica, Čukarica, podavalski deo, Zvezdara i Grocka (šumadijska strana) i Palilula (severni banatski deo). Ali u budućem periodu treba se fokusirati na transformaciju bivših industrijskih i vojnih kompleksa u nove stambene i komercijalne jedinice - kažu u Zavodu.
Izgradnja novih naselja za sada nije u planu. Beograđani, i svi budući stanovnici prestonice, svoj dom u zgradi moći će da pronađu u Novom Beogradu i Zemunu.

- U Novom Beogradu ima dovoljno mesta za novu stambenu izgradnju na lokacijama planiranim za transformaciju privrednih objekata (IMT, Minel), u Zemunu (Vojni kompleks u Ulici cara Dušana, Marije Bursać i Radoja Dakića). Takođe, u Batajnici, Surčinu, Šangaju, Altini i Kamendinu ima dovoljno lokacija za porodično stanovanje - kažu u Zavodu i dodaju da prostora za novu saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu ima i da je ona ugrađena u Generalnom urbanističkom planu grada koji čeka na usvajanje.

Arhitekta Rašković dodaje da je veliko doseljavanje u prestonicu napravilo problem u celoj Srbiji.

- Mi trenutno imamo dve Srbije - Beograd i ostatak naše države. To je ogroman disbalans. Delovi zemlje su nam pusti, stanovi stoje prazni, a s druge strane Beograd je prepun, ali svi u njemu vide spas i jedno mesto gde mogu da se zaposle i žive normalno - kaže Rašković.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Al sto su napisali nezaposleno je ČAK 59000 žena a to je otprilike 45%ukupnog broja, a stiče se utisak da je 90%
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Ljudi sve više, a bakra sve manje. Bem te živote.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Razvijene zemlje po EU, zatim Amerika i još neke zemlje po svetu se dobro drže baš zbog te distribucije ljudi i posla na teritoriji cele zemlje. Kod nas je mrtvilo sem Beograda. Kragujevac je živnuo, a ovo sve ostalo se gasi. Treba bre besplatno dati fabrike kad već ne možemo sami, bar ljudi da krenu da se vraćaju.

Ja sam frapiran da se 50.000 ljudi doseljava u Beograd, užas. To nije normalno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Koje to fabrike besplatno da daju? :think:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

I kome :kezo:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nemoguće da je toliko komplikovano. Ljudi su resurs, u sred evrope smo, imamo infrastrukturu neku, obrazovanje, radne navike. Nego nam je nikakva atmosfera za bilo šta zdravo. Ja bih liberalizovao maksimalno dažbine van Beograda, i tako sve stagnira i doprinosi državi su slabi. Mislim laik sam totalni oko toga, ali sve što se radi poslednjih 20 godina mi ne izgleda ni logično ni održivo.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pa nije ni logicno ni odrzivo. Kad drzava ukine jedno 50% same sebe (i tu ne mislim nuzno na otpustanje ljudi) i skloni se sto dalje moze od privrede, nesto ce se vec pokrenuti. Sve do tada je tupljenje i presipanje iz supljeg u prazno.

Svakih 15 minuta imamo novi tekst: Svi idu u Beograd, Kultura propada, Sport propao, Napustene njive...i sve se svede na neke "mere", da uradimo ovo ili ono i preduzmemo ovo i ulozimo ovde i onda ce sve da bude...nece. Aj da probamo nesto novo: da ne sredjujemo stvari nego da se sklonimo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kao prvo, obrazovanje je 0 u odnosu na 10 godina unazad, da ne idemo dalje. Na fakultete dolaze polupismeni skolarci, bez ambicije, znanja, a i bez mnogo interesa za ono sto upisuju. Srednje skole se upisuju valjda mode i prestiza radi, a ne zbog nalazenja posla (mada je i sa fakultetima ista prica). Zanati se sve slabije upisuju, a dobrih majstora ni ovako nema, sve je to i ovako nesto poluprofi i uglavnom dundjeri i fuseri. Lekari i slicna deficitarna zanimanja se skoluju da odu napolje, ti ljudi ce slati neko vreme novac, i onda ce i oni i njihova deca zauvek nestati sa radara Srbije. Ja znam nekoliko vrlo pametnih ljudi koji su u zadnjih par godina napustili drzavu, i trend se nastavlja. Drzavu vode, pa sta reci, to svi znamo...Na zalost buducnost ove drzave je pod velikim znakom pitanja, a mislim da idemo nizbrdo i da nema ko da stisne kocnicu. Voleo bih da nisam u pravu. :ccc:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nije slučajno.

Šta ne cilj i gde je kraj?

Tapatalk
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Sta znaci ovo nije slucajno? Jel nam opet neko drugi kriv? (Spoljni faktor)
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Jel nije?
Odgovori